ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα ανεργίας: Οι αλλαγές που έρχονται – Πότε θα ανακοινωθούν

Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας
Επίδομα ανεργίας: Οι αλλαγές που έρχονται – Πότε θα ανακοινωθούν

Η δραστική παρέµβαση στον τρόπο που δίνονται τα κοινωνικά επιδόµατα, µεταξύ αυτών και το επίδοµα ανεργίας, θα είναι στην προµετωπίδα της παρέµβασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ∆ΕΘ το µεθεπόµενο Σαββατοκύριακο.

Ήδη οι πρώτες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίµου και µε το οικονοµικό επιτελείο έχουν ξεκινήσει, µε τους κυβερνητικούς επιτελείς να είναι συγκρατηµένοι ως προς το εύρος των παροχών.

Σε αυτόν τον σχεδιασµό εντάσσεται και ο εκ βάθρων ανασχεδιασµός του επιδόµατος ανεργίας που παρουσιάζει αποκλειστικά το «ΘΕΜΑ».

Ο πυρήνας της κυβερνητικής σκέψης είναι το επίδοµα να µη λειτουργεί ως αντικίνητρο εργασίας, ιδίως σε µια περίοδο όπου η µείωση της ανεργίας είναι αισθητή και για πρώτη φορά µετά από χρόνια τους καλοκαιρινούς µήνες περιορίστηκε σε µονοψήφιες τιµές.

Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, τον Ιούνιο η ανεργία µειώθηκε στο 9,6% από 17,5% που ήταν τον αντίστοιχο µήνα του 2019. Ο αριθµός των απασχολούµενων την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 405.000 φτάνοντας στα 4.293.000 άτοµα από 3.898.000 το 2019.

Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας

    • Το επίδοµα θα έχει ένα σταθερό τµήµα, ένα µεταβλητό που θα διαµορφώνεται για κάθε δικαιούχο µε βάση τα χρόνιαεργασίας και τις αποδοχές του, ενώ θα περιλαµβάνει και πρόσθετα ποσά (επιδόµατα Πάσχα, Χριστουγέννων, τέκνων, µονογονεϊκής οικογένειας κλπ.).
    • Το σταθερό τµήµα του επιδόµατος ανεργίας θα έχει εµπροσθοβαρή χαρακτήρα και θα ξεκινάει πιο ψηλά από σήµερα για να αντιµετωπιστεί η µετάβαση στην ανεργία, ενώ ανά τρίµηνο θα µειώνεται ως κίνητρο εύρεσης εργασίας.
    • Σε ό,τι αφορά το μεταβλητό μέρος θα έχει ανταποδοτικότητα, δηλαδή όσα περισσότερα έχει εισφέρει ένας εργαζόµενος στο ασφαλιστικό σύστηµα τόσο µεγαλύτερο ποσό θα δικαιούται
    • Υπό μελέτη το ανώτατο ύψος του ποσού, ποιοι θα το λαμβάνουν (για 12 μήνες ή για μικρότερο διάστηµα) µε βάση συγκεκριµένα κριτήρια, ποιος θα είναι ο χρόνος εργασίας που θα απαιτείται για τη λήψη του επιδόµατος και ποια η αναλογία χρόνου εργασίας για κάθε µήνα χορήγησης.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Επίδομα ανεργίας: Οι αλλαγές που έρχονται – Πότε θα ανακοινωθούν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.