ΚΟΙΝΩΝΙΑ

AI Act: Τι προβλέπει ο πρώτος νόμος για τη τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη

Σε ισχύ το AI Act, ο πρώτος νόµος µε τον οποίο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βάζει τάξη στη ραγδαία αναπτυσσόµενη αγορά Τεχνητής Νοηµοσύνης
AI Act: Τι προβλέπει ο πρώτος νόμος για τη τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη

Ένα πλήθος fake εικόνων που δημιουργήθηκαν µε την παρέµβαση της Τεχνητής Νοηµοσύνης, στην πλατφόρµα κοινωνικής δικτύωσης X του Έλον Μασκ, µε πρωταγωνιστές τον Ντόναλντ Τραµπ και την Κάµαλα Χάρις ακόµα και σε… ροµαντικές στιγµές προκάλεσε ανάµεικτες εντυπώσεις σε όλο τον πλανήτη.

Σε αρκετούς οι εικόνες αυτές φάνηκαν διασκεδαστικές, άλλοι τις θεώρησαν κακόγουστες. Στην πλειονότητα όµως δηµιουργήθηκαν συναισθήµατα ανησυχίας και καχυποψίας.

Για το πού µπορεί να φτάσουν οι δυνατότητες της ραγδαία αναπτυσσόµενης Τεχνητής Νοηµοσύνης (ΤΝ-AI), η οποία καλπάζει και αλλάζει µε καταιγιστικούς ρυθµούς τα δεδοµένα της σύγχρονης οικονοµικής και κοινωνικής ζωής.

Οι συγκεκριµένες φωτορεαλιστικές εικόνες στηρίχτηκαν στις δυνατότητες που δίνει στους χρήστες του Χ η χρήση ενός ενσωµατωµένου chatbot που ονοµάζεται Grok, που παράγει η εταιρεία xAI του Μασκ και το οποίο ο ίδιος διαφήµισε σε ανάρτησή του ως την «πιο διασκεδαστική Tεχνητή Nοηµοσύνη στον κόσµο!».

Έχοντας όµως, ελάχιστες δικλίδες ασφαλείας για να περιορίσει την παραγωγή προσβλητικών ή παραπλανητικών απεικονίσεων πραγµατικών ανθρώπων και χαρακτήρων. Και χωρίς να φέρουν κάποια σήµανση που να υποδηλώνει ότι δηµιουργήθηκαν µε Τεχνητή Νοηµοσύνη ή ότι προβάλλουν ευαίσθητο περιεχόµενο…

Μπροστά η Ευρώπη

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, Με βάση τα παραπάνω, τις σπουδαίες προοπτικές που ανοίγονται για κράτη, λαούς, επιχειρήσεις, εργαζόµενους από τη χρήση της ΤΝ, αλλά και τους κινδύνους που παραµονεύουν από την κακόβουλη χρήση της και τις µεγάλες ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας, έχει τεράστια σηµασία το ότι η Ευρώπη κατάφερε να βρεθεί ένα βήµα µπροστά από τον υπόλοιπο κόσµο.

Να προχωρήσει στην εφαρµογή του πρώτου νόµου που επιχειρεί να ρυθµίσει την αναπτυσσόµενη αγορά της Τεχνητής Νοηµοσύνης. Είναι ένα από τα κορυφαία στοιχήµατα της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν για τη νέα θητεία της, να βάλει τάξη σε αυτή τη γεµάτη θετικές προκλήσεις αλλά και κινδύνους αγορά.

Ώστε η ΤΝ να τεθεί στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι να αφεθεί ανεξέλεγκτη η ανάπτυξή της, κινδυνεύοντας να λειτουργήσει ακόµα και εναντίον του.

«Σήµερα τίθεται σε ισχύ ο νόµος περί Τεχνητής Νοηµοσύνης. Το πρωτοποριακό πλαίσιο της Ευρώπης για καινοτόµο και ασφαλή ΤΝ», έγραψε η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο X, την 1η Αυγούστου.

«Θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της ΤΝ που µπορούν να εµπιστευτούν οι Ευρωπαίοι. Και παρέχει υποστήριξη σε ευρωπαϊκές ΜµΕ και νεοφυείς επιχειρήσεις για να φέρουν στην αγορά λύσεις τεχνολογίας αιχµής», συµπλήρωσε.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «AI Act: Τι προβλέπει ο πρώτος νόμος για τη τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.