ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι 6 αλλαγές που έρχονται

Ποιες είναι οι βελτιώσεις που έχουν «κλειδώσει» για τη φορολόγηση της συγκεκριμένης κατηγορίας
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι 6 αλλαγές που έρχονται

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Σε μικρές διορθώσεις στο τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος, που θα διατηρούν τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης, φαίνεται να καταλήγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Σε αυτές περιλαμβάνονται η διεύρυνση των περιπτώσεων στις οποίες εφαρμόζεται μείωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, ο συνυπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος στην κάλυψη του τεκμαρτού ποσού, αλλά και η μείωση της επιβάρυνσης που προκύπτει από την ετήσια αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Παράλληλα, εξετάζονται μικροαλλαγές στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

Οι αλλαγές

Στις διορθώσεις που σχεδιάζονται στο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών περιλαμβάνονται:

1) Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Το μνημονιακό χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος θα πάψει να ισχύει από το 2025 για 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι κατέβαλαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις για τελευταία φορά τον μισό φόρο, ήτοι 325 ευρώ.

Η απαλλαγή των συγκεκριμένων φορολογουμένων από την υποχρέωση να πληρώσουν το οριζόντιο χαράτσι θα μειώσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις επί των εισοδημάτων που υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης.

2) Η διατήρηση της μειωμένης προκαταβολής φόρου. Στο σχετικό νομοσχέδιο υπήρξε μεταβατική διάταξη με την οποία οι επαγγελματίες που φορολογήθηκαν για τα εισοδήματα του 2024 με το τεκμήριο θα πληρώσουν φέτος μειωμένη κατά 50% προκαταβολή φόρου. Δεν αφορά, όμως, ολόκληρη την υποχρέωση πληρωμής αλλά το 50%.

3) Διεύρυνση των περιπτώσεων που θα εφαρμόζεται η μείωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει σε ότι θα είναι μεγαλύτερος ο αριθμός επαγγελματιών που θα τύχουν σχετικής έκπτωσης.

4) Συνυπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη του τεκμαρτού ποσού. Αφετηρία για τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος με βάση το ισχύον σύστημα είναι ο κατώτατος μισθός των 10.920 ευρώ (ετήσιες αμοιβές) πέρυσι, με ετήσια αναπροσαρμογή όσο αυξάνεται κάθε χρόνο ο κατώτατος μισθός.

5) Περιορισμός της επιβάρυνσης που προκύπτει από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, ο οποίος αποτελεί τη βάση του υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

6) Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ακόμα να υπάρξουν βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος χωρίς, όμως, να έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Και αυτό διότι από το σύνολο των 700.000 ελεύθερων επαγγελματικών και αυτοαπασχολούμενων μόνο 4.357 φυσικά πρόσωπα δήλωσαν πρόθεση αμφισβήτησης του τεκμηρίου.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι 6 αλλαγές που έρχονται», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.