ΚΟΣΜΟΣ

Η οινική επανάσταση! Τα Ελληνικά κρασιά στα καλύτερα του κόσμου χάρη στο οινοποιείο T-OINOS

Τα Ελληνικά κρασιά είναι στα καλύτερα του κόσμου και σε αυτό έχει βοηθήσει το οινοποιείο T-OINOS, στην... Τήνο!
Η οινική επανάσταση! Τα Ελληνικά κρασιά στα καλύτερα του κόσμου χάρη στο οινοποιείο T-OINOS

Η Ελλάδα έχει σπουδαία κρασιά. Έχει και μεγάλα κρασιά. Έχει όμως και εξαιρετικές ποικιλίες, πάρα πολλές για να επιλέξει ο καθένας ότι του αρέσει. Η Ελλάδα έχει πολύ καλά κρασιά. Και ας τα υποτιμούν κάποιοι. Δεν χρειάζεται η σύγκριση με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία ή τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Κάθε μέρος έχει το δικό του terroir και αυτό προσπαθεί να βγει προς τα έξω. Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει σπουδαία κρασιά.

Και αυτό δεν είναι υποκειμενικό. Είναι αντικειμενικό.

Μεγάλο και σπουδαίο ρόλο σε αυτό έχουν παίξει αρκετά οινοποιεία. Με μεγάλη παράδοση και ιστορία. Όσοι ασχολούνται με το Ελληνικό κρασί, γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Στις αρχές του 2000, ωστόσο, έγινε μια οινική επανάσταση. Στην Τήνο. Μια ωραία οινική ιστορία που τρέχει μέχρι τις μέρες μας. Και όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνει. Και θα μεγαλώνει. Και είναι ήδη κορυφαία.

Ομορφαίνει αυτή η ιστορία και γίνεται αγαπητή σε όλο τον κόσμο. Σε όλο τον κόσμο, δηλαδή σε όλο τον πλανήτη. Το οινοποιείο T-OINOS δεν συγκαταλέγεται απλά στα καλύτερα της Ελλάδας. Είναι στα καλύτερα του κόσμου. Και αυτό δεν είναι υποκειμενικό.

 

 

Η ιστορία

Η ιστορία λέει πως η πρώτη φύτευση έγινε το 2002 και η παραγωγή ξεκίνησε έξι χρόνια αργότερα. Το μεγάλο μπαμ όμως ήρθε εκεί κοντά στο 2010. Τα κρασιά του T-OINOS μπήκαν στη λίστα των διάσημων εστιατορίων Alain Ducasse. Ο 68χρονος μονεγάσκος σεφ θεωρείται από τους κορυφαίους όχι απλά στον κόσμο αλλά στην ιστορία της γαστρονομίας.

Κάτι σαν Πελέ και Μαραντόνα μαζί, σε ποδοσφαιρικούς όρους. Ο Alain Ducasse έχει αυτήν την στιγμή 8 εστιατόρια. Τα δύο από αυτά έχουν 3 αστέρια Michelin, τα 3 δύο αστέρια και τα υπόλοιπα τρία από ένα αστέρι Michelin. 

Κάθε κρασί που είναι σε αυτές τις λίστες όχι απλά δεν μπαίνει τυχαία. Περνάει από… κόσκινο.

Σε αυτές τις λίστες βρίσκονται τα κρασιά του οινοποιείου T-OINOS.

Πως όμως ξεκίνησε αυτή η όμορφη ιστορία; Ο Gerard Margeon, ο chef sommelier & wine director των εστιατορίων του Alain Ducasse σε όλο τον κόσμο, ανακάλυψε μαζί με τον φίλο του Αλέξανδρο Αβατάγγελο, ένα μοναδικό terroir στην Τήνο. Αυτό που ήθελαν και οι δύο, αυτό που έψαχναν.

Με χαρακτηριστικό την ορυκτότητα.  Το T-OINOS διαθέτει κρασιά που δεν τα πίνει κάποιος. Τα δοκιμάζει, τα νιώθει, τα αισθάνεται. Είναι εμπειρία.

Αβατάγγελος και Margeon μπορεί να πει κάποιος δίχως υπερβολή πως άλλαξαν τον οινικό χάρτη της Ελλάδας. 

 

 

Η ομάδα

Η ομάδα του T-OINOS αποτελείται από μερικούς εκ των κορυφαίων του χώρου.  O Stéphane Derenoncourt είναι  σύμβουλος σε μερικά από τα πιο διάσημα οινοποιεία του κόσμου. Εκείνος και οι συνεργάτες του, καθοδηγούν από το 2016, την ομάδα στο αμπέλι και στο οινοποιείο. Ο Derenoncourt  έχει αφήσει την σφραγίδα του στο Μπορντό.

Αυτό από μόνο του τα λέει όλα.

Μεταξύ άλλων εξαιρετικών συνεργατών, ο Μιχάλης Τζανουλίνος, υπεύθυνος του αμπελώνα και ο Θάνος Γεωργίλας, Οινολόγος, υπεύθυνος του οινοποιείου.

 

Οι διακρίσεις

Για τα κρασιά του T-OINOS φυσικά και έχουν μιλήσει πολλοί άνθρωποι του κρασιού, παγκοσμίως. Μερικά πράγματα όμως είναι too big για να περάσουν έτσι. «Οι εντυπωσιακοί αμπελώνες του οινοποιείου T-OINOS παράγουν αναμφισβήτητα τα καλύτερα κρασιά της Ελλάδας» έγραψε τον Οκτώβριο του 2023 ο James Suckling. Ο Suckling είναι ένας από τους ΤΟΠ3 κριτικούς οίνου στον κόσμο. Η άποψη του ανεβάζει και… κατεβάζει κυβερνήσεις στο χώρο.

Διοργανώνει εκθέσεις παγκοσμίως με την παρουσία κορυφαίων οινοποιείων με τα καλύτερα τους κρασιά. Οι βαθμολογίες του βγαίνουν αυστηρά ενώ έχει μια μεγάλη ομάδα πίσω του. Και ανθρώπους που συνεργάζονται μαζί του σε όλο τον κόσμο.

Ο Suckling βαθμολόγησε τα κρασιά του T-OINOS και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Clos Stegasta Mavrotragano Rare 2019 – 98 points, 2021 – 97 points, 2020, 2017 – 96 points, Clos Stegasta Assyrtiko Rare 2022, 2020, 2017 – 97 points, 2018 – 95 points. 

Το 98άρι που πήρε το Clos Stegasta Mavrotragano Rare 2019 είναι η μεγαλύτερη βαθμολογία που έχει πάρει ποτέ Ελληνικό κρασί.

Τα κρασιά

Το T-OINOS διαθέτει έξι ετικέτες από δύο ποικιλίες. Το Ασύρτικο και το Μαυροτράγανο. Λευκή και ερυθρή αντίστοιχα. Χαρακτηριστικές ποικιλίες των Κυκλάδων. Το Ασύρτικο, μάλλον η σημαντικότερη Ελληνική ποικιλία, πρεσβευτής του Ελληνικού κρασιού. Σε τρεις περιοχές βρίσκονται τα αμπέλια. Στα Στεγαστά, ο αμπελώνας Ράσονας και ο αμπελώνας Άγιος Δημήτριος που βρίσκεται κοντά στο χωρίο Φαλατάδος.

Οι 6 ετικέτες του οινοποιείου είναι:

  • CLOS STEGASTA ASYRTIKO
  • CLOS STEGASTA ASYRTIKO RARE
  • CLOS STEGASTA MAVROTRAGANO
  • CLOS STEGASTA MAVROTRAGANO RARE
  • CLOS STEGASTA ROSE
  • MAVROSÉ

 

Αξίζει να διαβαστεί επίσης και ένα πρόσφατο κείμενο που έγραψε ο κ. Γιάννης Καρακάσης MW. Θα το βρείτε ΕΔΩ!

Ο κ. Καρακάσης είναι Master of Wine. Λίγο πάνω από 400 άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη έχουν αυτήν την τιμή και έχουν φτάσει σε αυτή τη διάκριση. Η Ελλάδα έχει την τιμή να έχει δύο. Τον κ. Καρακάση και τον κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW.

 

  • Οι φωτογραφίες είναι από το site του οινοποιείου www.toinos.com

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η οινική επανάσταση! Τα Ελληνικά κρασιά στα καλύτερα του κόσμου χάρη στο οινοποιείο T-OINOS», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιάννης Χωριανόπουλος

Για χάρη της δημοσιογραφίας δεν τελείωσε ποτέ το Ιστορικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κέρκυρας. Πρώτο δημοσιογραφικό «σπίτι» η εφημερίδα Derby από τον Ιούνιο του 2001 έως και το καλοκαίρι του 2009. Ασχολήθηκε (Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας γαρ) με τα λεγόμενα (αλλά ποτέ) μικρά σπορ και στη συνέχεια με το ρεπορτάζ του υγρού στίβου αλλά και του Παναθηναϊκού. Επόμενος σταθμός ο Sport FM και η SportDay το 2009, με υγρό στίβο και Πανιώνιο ενώ από τον Ιανουάριο του 2013 η είσοδος στο δύσκολο αλλά συνάμα συναρπαστικό ρεπορτάζ της ΑΕΚ. Από τον Οκτώβριο του 2015 Αρχισυντάκτης, έμεινε ως το 2017, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Sportime ξανά στα περίπτερα. Διευθυντής Σύνταξης πλέον στο sportime.gr και την e-Sportime, τον συναρπάζουν οι μεταγραφές. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων και συνεργάτης σε αρκετά περιοδικά (Sportive, Περιοδικό της ΕΟΕ κ.ά).