ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Μάκης Βορίδης μιλά για «παραλιούλες» στο Δήμο Σαρωνικού προκειμένου να «τελειώσει» τη δουλειά με τον Όμιλο Μαντωνανάκη

Στο Δήμο Σαρωνικό εξελίσσεται ένα σκάνδαλο με την παραχώρηση παραλιών στον Όμιλο Μαντωνανάκη και ο Μάκης Βορίδης το υποβιβάζει για να κάνει τη δουλειά.
Ο Μάκης Βορίδης μιλά για «παραλιούλες» στο Δήμο Σαρωνικού προκειμένου να «τελειώσει» τη δουλειά με τον Όμιλο Μαντωνανάκη

Ο Μάκης Βορίδης προσπαθεί να νομιμοποιήσει επικοινωνιακά ένα σκάνδαλο που κρατάει χρόνια στο Δήμο Σαρωνικού. Σε αυτό προβλέπεται παραχώρηση 1.600μ. ελεύθερης παραλίας στον Όμιλο Μαντωνανάκη.

Το συνταγματικό δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση κάθε πολίτη στην παραλία έχει καταστρατηγηθεί προ πολλού στη χώρα μας. Δεν είναι καινούργιο νέο, δε συμβαίνει για πρώτη φορά, δεν είναι μόνο ο Δήμος Σαρωνικού που έχει έρθει αντιμέτωπος με το συγκεκριμένο σκάνδαλο. Απλώς στο Σαρωνικό στη λογική του «μάθαμε ότι πηδιομ@στ3, πλακώσανε και οι γύφτοι», οδεύουμε ολοταχώς για άνευ προηγούμενου καταστάσεις.

Η ιστορία ξεκινάει τη δεκαετία του 1990. Όταν επί θητείας του πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη Κωνσταντίνου, παραχωρείται τα Ξενία του ΕΟΤ για να γίνει το ξενοδοχείο Grand Resort. Το 2003 ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπογράφει σύμβαση παραχώρησης 1600 μ. παραλίας (Πεύκο, Ευκάλυπτα μέχρι και τη γλίστρα) δίπλα από το Grand Resort προς τον όμιλο Μαντωνανάκη.

Οι πληροφορίες για το αντίτιμο εδώ είναι συγκεχυμένες. Υπάρχουν αναφορές πως το ποσό είναι περί τα 15.000 ευρώ ετησίως, με κυβερνητικές πηγές να ισχυρίζονται πως είναι 50.000. Πιθανότατα έτσι θέλουν να λένε. Ευτελή ποσά σε κάθε περίπτωση…

Ο κυνικός και είρωνας Μάκης Βορίδης

Από το 2003 μέχρι και σήμερα αυτή η πολιτική σύμβαση δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος και οι Δημότες Σαρωνικού να πληρώνει πρόστιμα προς τον… επενδυτή. Πάμε να το γράψουμε μία ακόμα φορά σε απλά ελληνικά για να γίνει αντιληπτό.

Επί της ουσίας το ελληνικό δημόσιο έκανε… δώρο 1,6 χλμ. παραλίας, δεν τα παραχώρησε (ακόμα) και αναγκάζει τον Έλληνα Πολίτη να πληρώνει χρήματα για την καθυστέρηση παράδοσης. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όμως πήρε την απόφαση να λυθεί μια και καλή αυτό το θέμα, παραχωρώντας την έκταση στον Όμιλο Μαντωνανάκη.

Η τρέχουσα δημοτική αρχή στο Δήμο Σαρωνικού αφουγκράστηκε την εξαγρίωση του κόσμου και απόφασισε να ενσκήψει πάνω από το πρόβλημα. Οι προθέσεις της είναι υπό διερεύνηση ωστόσο. Διότι, το κυβερνών κόμμα έχει κάνει «άνοιγμα» στον νυν Δήμαρχο, Δημήτρη Παπαχρήστου.

Ωστόσο, ο Δημήτρης Παπαχρήστου και τα μέλη του συντονιστικού συνάντησαν προ ημερών τον Υπουργό Επικρατείας. Ο Μάκης Βορίδης ήταν ακριβώς όπως τον βλέπετε στην τηλεόραση όταν μιλάει. Κυνικός, είρωνας και πρακτικά αδιάφορος. Σαν να έκανε μια συνάντηση απλά για να την κάνει.

Ο Υπουργός Επικρατείας έδωσε.. ρέστα με τις τοποθετήσεις του. Αρχικά ανέφερε πως: «είναι απόφαση της Κυβέρνησης να τελειώσει με αυτή την ιστορία». Όταν έπεσε στο τραπέζι το ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος που χειρίστηκε το 2003 τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε ένα σωρό καταδίκες για σπατάλη και υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος Ο Μάκης Βορίδης είπε : «ναι, αλλά δεν καταδικάστηκε γι’ αυτό». Το καλύτερό όμως το άφησε για το τέλος: «Θέλετε να μην παραχωρήσουμε την παραλία να πληρώνετε φόρους;».

Ασφαλώς όταν μιλάμε για τον άνθρωπο που χόρευε σε κλαμπ ενώ καιγόταν η Ελλάδα από άκρη σε άκρη το 2023, αυτές οι αντιδράσεις δεν μπορούν να σοκάρουν. Εξάλλου, όλες οι Κυβερνήσεις εδώ και πολλές δεκαετίες επιβάλλουν στους Έλληνες πολίτες να πληρώνουν για τα δικά τους λάθη.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό που έκανε ο Μάκης Βορίδης όμως, είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει επικοινωνιακά το θέμα, όταν δεν είναι μπροστά οι δημότες. Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε έκανε λόγο για «παραλιούλες». Πάγια τακτική του να υποβαθμίζει ένα σκάνδαλο για να περάσει κάτω από τα ραντάρ..

Οι Δημότες έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους…

Οι δημότες Σαρωνικού, απλοί πολίτες και καθημερινοί άνθρωποι έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρα τους. Τα μέλη του συντονιστικού έχουν κινητοποιήσει πάρα πολύ κόσμο και το κίνημα «ελεύθερες παραλίες για όλους» αποκτά ευρεία αποδοχή και δράσεις τις οποίες αγκαλιάζουν και καταξιωμένοι καλλιτέχνες.

Οι θέσεις του Συντονιστικού Αγώνα «Ελεύθερες Παραλίες»

Ο Χρήστος Κοτσιρέας, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αγώνα «Ελεύθερες Παραλίες» αναφέρθηκε στο αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες: «Το δικαίωμα που περιφρουρούμε αυτή τη στιγμή είναι ύψιστο και μείζον. Βαφτίζουν ως “δημόσιο συμφέρον” μια σύμβαση του 2003 που φέρει την υπογραφή υπουργού που κλείστηκε φυλακή για διαφθορά! Αυτή η σύμβαση παραχωρεί σε επιχειρηματία δυο παραλίες έναντι 15.000 ευρώ το χρόνο! Αυτό, το ονομάζουν “δημόσιο συμφέρον” εμείς το ονομάζουμε “δημόσια καταστροφή”».

Για τη δημιουργία του Συντονιστικού Αγώνα «Ελεύθερες Παραλίες» μίλησε η Στέλλα Κόλλια. «Το Συντονιστικό γεννήθηκε μέσα από την αγωνία και την οργή του κόσμου που δεν θέλησε να αντιδράσει παρορμητικά αλλά οργανωμένα, στην προοπτική υφαρπαγής των παραλιών του. Καθημερινά οργανώνουμε εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις περιφρουρώντας τα δικαιώματά μας και εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή μας στα δρομολογούμενα σχέδια. Το κίνημά μας επεκτείνεται και γίνεται γνωστό και διεθνώς καθώς έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με κινήματα της Ισπανίας και του Μεξικού που μας στηρίζουν». H ίδια, αποκάλυψε ότι ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος θα τελέσει τον Αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς, σε μια από τις επίμαχες παραλίες.

Ο Γιώργος Βήχας, επίσης εκπρόσωπος του Συντονιστικού, αναφέρθηκε εκτενώς στην ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία των παραλιών τονίζοντας ότι πρόκειται για περιοχές που πρέπει να διαφυλαχθούν καθώς συγκεντρώνουν, σύμφωνα με έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ, μεγάλης αξίας λιβάδια Ποσειδωνίας και αποτελούν χώρους ωοτοκίας θαλάσσιας χελώνας. «Πολύ δυνατό μας όπλο», σημείωσε, «είναι ο μαχητικός δήμαρχος, είναι όμως και η ενότητα, η έλλειψη φόβου και η πεποίθηση ότι ο τελικός μας στόχος θα κερδηθεί γιατί είναι δίκαιος. Συστρατευόμαστε όλοι μαζί και είμαστε σίγουροι ότι η απόφαση να κερδίσουμε, είναι κοινή», πρόσθεσε. «Ο αγώνας μας έχει αρχίσει να γνωστοποιείται και στο εξωτερικό. Την αρχή έκανε γερμανική εφημερίδα και αναμένονται σχετικά δημοσιεύματα σε γαλλόφωνες ελβετικές εφημερίδες και σε ιταλικά μέσα», κατέληξε.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Μάκης Βορίδης μιλά για «παραλιούλες» στο Δήμο Σαρωνικού προκειμένου να «τελειώσει» τη δουλειά με τον Όμιλο Μαντωνανάκη», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γεράσιμος Μανωλίδης

Η λέξη Sport έμελλε να είναι συνδετική, όχι απλώς επαγγελματικά, αλλά σε κάθε βήμα της πορεία του. Από κολύμβηση, μπάσκετ μέχρι ποδόσφαιρο. Εκεί κάπου «έδεσε» στα γούστα του. Ανάλογη και η επαγγελματική πορεία που έχει ο Γεράσιμος Μανωλίδης. Από sport, σε sport! Από το site του Sport-Fm το 2008, γρήγορη μετάβαση την ίδια χρονιά στη SportDay που ασχολήθηκε με το διεθνές ποδόσφαιρο και το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Εκεί έμεινε ως το 2017, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Sportime ξανά στα περίπτερα για να γίνει το πρώτο ηλεκτρονικό free press αθλητικό online έντυπο στη χώρα μας. Γενικός διευθυντής στο Sportime.gr πλέον, γράφει για ότι απασχολεί. Αθλητικό και μη…