ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα ανεργίας: Προσοχή σε αυτή την παγίδα!

Έρχονται καθοριστικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας που θα αφορούν όλους τους πολίτες.
Επίδομα ανεργίας: Προσοχή σε αυτή την παγίδα!

Αρκετές αλλαγές αναμένεται να έχουμε στο επίδομα ανεργίας, όπως γνωρίζουμε εδώ και καιρό, με την «Real News» να μας δίνει ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες.

Συγκεκριμένα, θα δούμε το επίδομα να συνδέεται άμεσα με τον μισθό, αλλά και με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του πολίτη που μένει άνεργος

Έτσι αναμένεται να φτάνει ακόμα και το 70% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της τελευταίας τριετίας.

Από κει και πέρα, πρόκειται να αποτελείται από δύο μέρη – σταθερό και μεταβλητό (ανταποδοτικό). Το ύψος του θα είναι κλιμακωτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης απασχόλησης και το ύψος του μισθού μπορεί φτάσει και τα 1.200 ευρώ για ανέργους που βρίσκονταν στην αγορά εργασίας για περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Από την άλλη, όσοι έχουν λιγότερα χρόνια ασφάλισης απασχόλησης θα λαμβάνουν το χαμηλότερο ποσό των 509 ευρώ. Επίσης, το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας -όπως προκύπτει από τον κατώτατο μισθό δεν θα αυξηθεί αλλά θα καταβάλλεται εμπροσθοβαρώς.

Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα ανεργίας θα είναι μεγαλύτερο του πρώτους μήνες, ενώ στη συνέχεια θα πέφτει και θα μειώνεται.

Επίδομα Ανεργίας: Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται οι αρμόδιου, προωθούνται οι παρακάτω αλλαγές!

  • Θα περιλαμβάνει ένα «σταθερό» μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν όλοι όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης, με το ύψος του να εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό. Σήμερα, το ποσοστό του επιδόματος ανέρχεται στο 55% του κατώτατου μισθού – 509 ευρώ τον μήνα. Το επίδομα μπορεί να φτάνει και το 70% του κατώτατου μισθού το πρώτο τρίμηνο και να βαίνει μειούμενο μέχρι άνεργος να συμπληρώσει τους 12 μήνες.
  • θα περιλαμβάνει ένα «μεταβλητό» μέρος το οποίο θα λαμβάνουν για 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο μόνο όσοι έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός του θα συναρτάται με την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών, ώστε να είναι πιο δίκαιο και ανταποδοτικό
  • Η χρονική διάρκεια καταβολής του επιδόματος αναμένεται να επιμηκυνθεί και να φτάσει έως και τους 24 μήνες ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης. Σήμερα, το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες
  • Η καταβολή του επιδόματος θα συνδυαστεί με την υποχρέωση των ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της κατάρτισης ο άνεργος θα λαμβάνει το επίδομα κατάρτισης και όχι το επίδομα ανεργίας
  • Θα υπάρχουν επιπλέον επιπρόσθετες παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες ανέργων, όπως δώρα Χριστουγέννων Πάσχα, προσαυξήσεις ανά προστατευόμενο μέλος, προσαυξήσεις για μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Τα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας θα αλλάξουν για τους εποχικά εργαζομένους, έχουν ήδη ξεκινήσει μελέτες για την αναμόρφωση και του εποχικού επιδόματος ανεργίας, με στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ανταποδοτικότητας και τη συσχέτισή του με τον πραγματικό χρόνο εργασίας.
  • Στο νέο αυξημένο επίδομα ανεργίας αναμένεται να συγχωνευτεί το επίδομα των 200 ευρώ που καταβάλλεται για τους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 12 μηνών). Το επίδομα θα είναι μειωμένο για όσους εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Ο άνεργος που εργάζεται σήμερα με μερική ή με εκ περιτροπής απασχόληση λαμβάνει επίδομα 509 ευρώ. Ποσό που είναι υψηλότερο από τις μηνιαίες αποδοχές του όταν εργάζεται.
  • Ταυτόχρονα με τη λήψη του επιδόματος, ο άνεργος, σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ, θα καταρτίζει το ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης για την ταχύτερη επανένταξή του στην αγορά εργασίας. Στην περίπτωση που κάποιος άνεργος, απορρίψει τρεις θέσεις εργασίας, τότε διακόπτεται και η χορήγηση του επιδόματος.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Επίδομα ανεργίας: Προσοχή σε αυτή την παγίδα!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Στέλιος Ανδρικάκης

Ο Στέλιος Ανδρικάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23/5/1992. Από μικρή ηλικία άρχισε την ενασχόληση του με διάφορα αθλήματα και κυρίως με την κολύμβηση, ωστόσο το άνοιγμα του ραδιοφώνου σε μία αθλητική εκπομπή άλλαξε τελείως την οπτική και τα «θέλω» του. Η αγάπη του για την αθλητική δημοσιογραφία και το ραδιόφωνο άρχισε να μεγαλώνει και έτσι το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ στο οποίο φοίτησε ήταν μονόδρομος. Μετά από την πορεία του σε αρκετά sites, ήρθε η πρόταση από το Sportime, στο οποίο και βρίσκεται από το 2018 μέχρι και σήμερα.