ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τα ιπτάμενα τάνκερ που θα πάρει η Ελλάδα και τρέμει η Τουρκία

Μέσα στο 2025 η Ελλάδα αναμένεται να κλείσει συμφωνίες για την απόκτηση επιπλέον μεταγωγικών, μαχητικών και άλλων αεροσκαφών, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΑ
Τα ιπτάμενα τάνκερ που θα πάρει η Ελλάδα και τρέμει η Τουρκία

Στην περαιτέρω ενίσχυση του στόλου της προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες η Πολεμική Αεροπορία, η οποία έχει ήδη έτοιμο τον σχεδιασμό για την απόκτηση νέων αεροσκαφών, με συμφωνίες που θα επιχειρήσει να κλείσει μέσα στο 2025.

Όπως αναφέρουν η Realnews και ο Χρήστος Μαζανίτης, ο σχεδιασμός προβλέπει την απόκτηση τεσσάρων ιπτάμενων τάνκερ, τεσσάρων μεταχειρισμένων C-130, αλλά και την προμήθεια επιπλέον 40 F-16 Viper, εάν υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο.

Παράλληλα, ασκούνται πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση για την προμήθεια νέου συστήματος αυτοπροστασίας των F-16 Viper στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, ενώ προωθείται η αναβάθμιση επιπλέον 38 F-16 Block 50 σε Viper (γνωστά και ως «οχιές του Αιγαίου») ταυτόχρονα με την προμήθεια νέων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, προωθεί με ταχείς ρυθμούς κάθε πτυχή εκσυγχρονισμού ή ολικής αναδιάρθρωσης της Πολεμικής Αεροπορίας, εκμεταλλευόμενος κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται, κυρίως από τις ΗΠΑ, για την ενίσχυση του εναέριου στόλου των μαχητικών και των μεταγωγικών.

Νέες «οχιές»

Μέσα στις επόμενες ημέρες, στο γραφείο του Αρχηγού ΓΕΑ αναμένεται να φτάσει η απαντητική επιστολή από τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό επιπλέον 38 μαχητικών F-16 Block 50 σε επίπεδο Block 70, δηλαδή Viper.

Οι πληροφορίες από αμερικανικές πηγές κάνουν λόγο για ιδιαίτερα προσιτή προσφορά, που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης (FMF – Foreign Military Financing).

Η αναβάθμιση των Block 50 αναμένεται να ξεκινήσει το 2027, όταν θα έχουν παραδοθεί από την ΕΑΒ -βάσει χρονοδιαγράμμα- τος- τα 83 Viper, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τα ιπτάμενα τάνκερ που θα πάρει η Ελλάδα και τρέμει η Τουρκία», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.