ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα απογευματινά χειρουργεία αποδείχθηκαν ένα τεράστιο φιάσκο – Γιατί απέτυχε σε όλα ο Άδωνις Γεωργιάδης

Απογευματινά χειρουργεία: Ακόμα στον αέρα οι επιδοτήσεις - Μόλις 5.000 χειρουργεία έγιναν σε 6 μήνες - Οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν αντί να μειώνονται
Τα απογευματινά χειρουργεία αποδείχθηκαν ένα τεράστιο φιάσκο – Γιατί απέτυχε σε όλα ο Άδωνις Γεωργιάδης

Σε ένα τεράστιο φιάσκο εξελίσσονται τα πολυδιαφημισμένα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία αποδεικνύεται ότι κάνουν διπλό κακό στο ΕΣΥ: από τη μία πλευρά ήταν η χαριστική βολή στη δημόσια δωρεάν υγεία, και από την άλλη δεν κατάφεραν ούτε να πετύχουν αυτό που υπόσχονταν, δηλαδή να μειώσουν τις τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία.

Όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε… φιέστα παρουσίασης των απογευματινών χειρουργείων, στις 12 Μαρτίου 2024, το επικοινωνιακό «τυράκι» της κυβέρνησης ήταν πως τα πρώτα 50.000 χειρουργεία θα γίνουν δωρεάν από λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Ούτε αυτό δεν έγινε ακόμα.

Οι δεσμεύσεις παρέμειναν απραγματοποίητες για 6 μήνες, και ο Άδωνις Γεωργιάδης απλά τις… ανακύκλωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν μια εβδομάδα. Με μια επιπλέον κωλοτούμπα: Τα 50.000 δωρεάν χειρουργεία, προσγειώθηκαν στα 37.500. Αρχίσαμε τις «εκπτώσεις» δηλαδή. Το υπουργείο Υγείας άναψε το πράσινο φως μόνο στα λόγια, αφού ο Γεωργιάδης είπε ότι «δεν είναι ακόμα έτοιμη η κυβέρνηση, αφού περιμένει την έγκριση της Ε.Ε.». Φέξε μου και γλίστρησα που λέμε.

Για όλους αυτούς τους μήνες που ο Άδωνις κοροϊδεύει τον κόσμο, το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων συνεχίζει να υποσκάπτει τον (κάποτε) δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας. Και να έλεγε κανείς ότι τουλάχιστον λειτουργεί καλά; Οι αριθμοί δείχνουν ότι έχει πατώσει.

Λιγότερα από 5.000 χειρουργεία έχουν γίνει, μέσα σε ένα ολόκληρο εξάμηνο. Αυτό χονδρικά σημαίνει ότι γίνονται κατά μέσο όρο 27 απογευματινά χειρουργεία την ημέρα σε 48 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Τραγικά χαμηλός αριθμός. Την ίδια στιγμή που περισσότερα από 100.000 χειρουργεία βρίσκονται σε λίστα αναμονής, από τα οποία τα περίπου 30.000 από ένα έως και πέντε χρόνια!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, στα 5.000 απογευματινά χειρουργεία που έγιναν, οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς δεν ήταν εγγεγραμμένοι σε λίστα αναμονής! Άρα δεν αποσυμφορήθηκαν σχεδόν καθόλου οι φρακαρισμένες λίστες!

Προς το παρόν στα απογευματινά χειρουργεία εξυπηρετούνται όσοι έχουν να πληρώσουν μετά τη διάγνωση, και πολλές φορές είναι πελάτες των ιδιωτικών γραφείων κάποιων γιατρών. Υπήρξαν και σχετικές καταγγελίες για το «Αττικόν» (και για αλλού) για ασθενείς που χειρουργήθηκαν χωρίς να είναι στη λίστα. Το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί, γιατί το υπουργείο ήταν εκείνο που άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου.

Πολλοί γιατροί εξυπηρετώντας το ατομικό τους συμφέρον στέλνουν τους ασθενείς – πελάτες τους πιο γρήγορα στο χειρουργείο, παρακάμπτοντας τη λίστα. Έτσι οι γιατροί αυτοί εξυπηρετούν το πελατολόγιο τους, και παράλληλα υποτίθεται ότι θα έδιναν ώθηση στο επιχειρηματικό «project» του Άδωνι Γεωργιάδη, παραβαίνοντας βέβαια τις σειρές προτεραιότητας. Όμως ούτε αυτό ήταν αρκετό για να «φουσκώσουν» τα νούμερα των απογευματινών χειρουργείων και να κριθεί αποτελεσματικό το μέτρο.

Το μόνο που κατάφερε ως τώρα ο Άδωνις, είναι να φέρει την ωμή πραγματικότητα των ιδιωτικών δομών, και στη δημόσια υγεία. Όποιοι έχουν χρήματα χειρουργούνται άμεσα και όπως πρέπει. Οι υπόλοιποι αντιμετωπίζονται σαν ασθενείς κατώτερου Θεού, περιμένουν για μήνες και χρόνια, ρισκάροντας την υγεία τους και τη ζωή τους.

Το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων είναι μια παταγώδης αποτυχία. Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» που ήταν το πρώτο που ξεκίνησε απογευματινά χειρουργεία και έχει κάνει ήδη 500, η λίστα αναμονής από τις 9.000 αυξήθηκε πάνω από 11% σε αυτό το διάστημα και είναι πλέον 1.000 ασθενείς.

Οι πολιτικές ξεπουλήματος της δημόσιας υγείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι τόσο άθλιες, που δεν μπορούν καν να λειτουργήσουν με δελεαστικό τρόπο, μπας και καταπιεί ο λαός το χρυσωμένο χάπι της ιδιωτικοποίησης.

Η αποτυχία των απογευματινών χειρουργείων δείχνει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για την αποσυμφόρηση των λιστών αναμονής, από το να λειτουργήσουν οι χειρουργικές αίθουσες (το 40% των διαθέσιμων σε όλη τη χώρα) που παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Άρα μοναδική λύση είναι να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις και φυσικά η υγεία να ξαναγίνει αποκλειστικά και για όλους δωρεάν.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τα απογευματινά χειρουργεία αποδείχθηκαν ένα τεράστιο φιάσκο – Γιατί απέτυχε σε όλα ο Άδωνις Γεωργιάδης», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.