Τι θα συμβεί αν όλα τα κινητά του κόσμου εκραγούν ταυτόχρονα;
Με αφορμή τα γεγονότα στο Λίβανο εξετάζουμε ένα εφιαλτικό σενάριοΜε αφορμή τα πρωτοφανή γεγονότα στον Λίβανο, όπου επικοινωνιακές συσκευές εξερράγησαν μαζικά, μας έρχεται στο νου ένα φανταστικό αλλά τρομακτικό σενάριο: Τι θα γινόταν αν όλα τα κινητά τηλέφωνα στον κόσμο εκραγούν ταυτόχρονα; Ενώ προφανώς κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, η σκέψη είναι τρομακτική, και οι συνέπειες θα ήταν συγκλονιστικές.
Η άμεση απώλεια ζωών θα ήταν τεράστια. Τα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται στα χέρια ή δίπλα σε δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά πάσα στιγμή. Μια τέτοια μαζική έκρηξη θα προκαλούσε θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς αμέτρητων ανθρώπων που θα κρατούσαν τα κινητά τους, με τις συσκευές να εκρήγνυνται ξαφνικά και αδιανόητα.
Ο πανικός που θα ακολουθούσε θα ήταν ασύλληπτος. Νοσοκομεία σε κάθε γωνιά του κόσμου θα πλημμυρίσουν με τραυματίες, όμως η επικοινωνία θα είναι αδύνατη, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη διαχείριση των περιστατικών. Οι δρόμοι θα γεμίσουν με αυτοκίνητα που χτυπήθηκαν από τις εκρήξεις, και οι δυνάμεις ασφαλείας δεν θα μπορούν να οργανώσουν επιχειρήσεις διάσωσης.
Η καταστροφή των παγκόσμιων δικτύων επικοινωνίας θα βύθιζε τον κόσμο στο σκοτάδι. Η κοινωνική τάξη θα καταρρεύσει, καθώς οι άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, οδηγίες ή βοήθεια. Οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αδυνατούν να λειτουργήσουν, και οι επιχειρήσεις θα παγώσουν, οδηγώντας σε οικονομικό χάος.
Η φύση, επίσης, θα πληγεί. Τα τοξικά υλικά από δισεκατομμύρια μπαταρίες θα απελευθερωθούν στο περιβάλλον, μολύνοντας το έδαφος και το νερό, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές. Οι φωτιές που θα ξεσπάσουν από τις εκρήξεις θα καταστρέψουν αστικές και φυσικές περιοχές.
Αν και είναι απίθανο ένα τέτοιο σενάριο να συμβεί, μας υπενθυμίζει πόσο ευάλωτη είναι η σύγχρονη κοινωνία απέναντι στην τεχνολογία και πόσο καταστροφική μπορεί να είναι η αποτυχία της.