ΥΓΕΙΑ

Γιατί στην Ελλάδα οι παχύσαρκοι πρέπει πρώτα να αναπτύξουν διαβήτη για να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα αδυνατίσματος;

Οι παχύσαρκοι πολίτες θα πρέπει πρώτα να αναπτύξουν μια σοβαρή πάθηση όπως ο διαβήτης προκειμένου να μπορούν να τος συνταγογραφηθούν τα φάρμακα αδυνατίσματος
Γιατί στην Ελλάδα οι παχύσαρκοι πρέπει πρώτα να αναπτύξουν διαβήτη για να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα αδυνατίσματος;

Στην Ελλάδα, η πρόσβαση στα φάρμακα που βοηθούν στο αδυνάτισμα, όπως το Ozempic και το Saxenda, παραμένει δύσκολη για τους παχύσαρκους πολίτες που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα σοβαρές παθήσεις. Παρόλο που τα φάρμακα αυτά έχουν εγκριθεί και χορηγούνται σε πολλές χώρες για τη διαχείριση της παχυσαρκίας, στην Ελλάδα οι παχύσαρκοι πρέπει να έχουν σοβαρές συννοσηρότητες, όπως διαβήτη, για να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα. Σε πολλές χώρες τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως για τη διαχείριση της παχυσαρκίας, ακόμα και αν ο ασθενής δεν έχει διαβήτη.

Το κόστος αυτών των φαρμάκων είναι επίσης ένα τεράστιο εμπόδιο. Στην Ελλάδα, το Saxenda για παράδειγμα κοστίζει περίπου 250ευρώ τον μήνα, και δεν συνταγογραφείται για παχυσαρκία, καθιστώντας το απαγορευτικά ακριβό για πολλούς. Σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα γίνεται μέσω συστημάτων υγείας για όσους τα χρειάζονται​.

Παρά την ανάγκη για αποτελεσματική θεραπεία της παχυσαρκίας, οι Έλληνες παχύσαρκοι πρέπει να φτάσουν στο σημείο να αναπτύξουν διαβήτη ή άλλες σοβαρές ασθένειες για να τους χορηγηθεί θεραπεία. Η ελληνική πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας, με επικεφαλής τον Άδωνι Γεωργιάδη, δεν έχουν προβεί σε αλλαγές που θα επέτρεπαν την προληπτική χρήση αυτών των φαρμάκων πριν την εμφάνιση σοβαρών παθήσεων, αφήνοντας χιλιάδες άτομα χωρίς την υποστήριξη που χρειάζονται.

Είναι αδιανόητο να πρέπει να φτάσει κάποιος σε σημείο να ασθενήσει για να μπορέσει να λάβει φάρμακα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του πολύ νωρίτερα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γιατί στην Ελλάδα οι παχύσαρκοι πρέπει πρώτα να αναπτύξουν διαβήτη για να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα αδυνατίσματος;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γρηγόρης Κεντητός

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.