ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιά – Ξυλόκαστρο: Άλλοι 2 νεκροί στη φονική λίστα του ανίκανου επιτελικού κράτους – Αντί να παραιτηθεί ο Κικίλιας, λέει ότι δεν πειθάρχησαν στο 112!

Πυρκαγιά - Ξυλόκαστρο: «Δεν υπάρχει καμία υποδομή και καμία οργάνωση - πας σαν το σκυλί στ' αμπέλι» καταγγέλλει η αδερφή του ενός θύματος
Πυρκαγιά – Ξυλόκαστρο: Άλλοι 2 νεκροί στη φονική λίστα του ανίκανου επιτελικού κράτους – Αντί να παραιτηθεί ο Κικίλιας, λέει ότι δεν πειθάρχησαν στο 112!

Άλλοι δύο φρικτοί θάνατοι ήρθαν να προστεθούν στη μακάβρια λίστα των νεκρών, σε μια χώρα που τα πάντα μπορούν να καούν και ουδείς πολίτης δεν νιώθει ασφαλής. Είναι πρωτοφανές να έχουμε φονικές πυρκαγιές ακόμα και στα τέλη Σεπτεμβρίου, με την πρώτη ενίσχυση των ανέμων και την πρώτη παροδική άνοδο της θερμοκρασίας.

Η πυρκαγιά της Κυριακής (29/9) ξεκίνησε από ένα μέτωπο στο Ξυλόκαστρο που αρχικά ήταν ελέγξιμο όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες, αλλά λόγω πιθανών λαθών και έλλειψης συντονισμού, επεκτάθηκε και έφτασε να έχει κάψει ως τώρα 77.000 στρέμματα. Και να σημειώσουμε ότι δεν υπήρχε κανένα άλλο μεγάλο μέτωπο στη χώρα, άρα υπήρχαν πολλές διαθέσιμες δυνάμεις για να προλάβουν το κακό.

Πέρα από το επιτελικό φιάσκο με μια ακόμη τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και τις περιουσίες που κάηκαν, αυτό που τουλάχιστον θα έπρεπε να αποτελεί ύψιστο καθήκον της Πολιτικής Προστασίας, είναι ακριβώς αυτό που ορίζει το όνομα του υπουργείου: η προστασία του πολίτη.

Όχι με το να επαναπαύεται σε καταιγισμούς μηνυμάτων από το 112, αλλά να σώζει ζωές στο πεδίο. Το πρόβλημα είναι ότι η επιτελική ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει στους πολίτες τη βεβαιότητα ότι αν εγκαταλείψουν τα χωριά τους την ώρα που καίγονται, κανείς δεν θα τα προστατέψει, και όταν θα γυρίσουν θα βρουν μόνο στάχτες. Έτσι ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι αναγκάζονται να ρίχνονται στις μάχες με τις φλόγες, αντικαθιστώντας τον ρόλο του κράτους. Απροστάτευτοι, χωρίς εξοπλισμό, προσπαθούν με αυτοθυσία να σώσουν ό,τι σώζεται και να βοηθήσουν συγχωριανούς τους.

Έτσι βρήκαν τραγικό θάνατο και οι δύο νέοι 35 και 40 ετών στην περιοχή Άνω Πιτσά Κορινθίας, οι οποίοι πήραν τα μηχανάκια τους και πήγαν να βοηθήσουν ένα συγχωριανό τους κτηνοτρόφο, που θα καιγόταν το μαντρί του. Οι δύο νέοι κυκλώθηκαν από τη φωτιά και οι σοροί τους εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τα ξημερώματα σήμερα. Ο ένας από τους δύο ήταν πατέρας τριών παιδιών ενώ ο δεύτερος θα αποκτούσε σε λίγους μήνες το τρίτο του τέκνο.

«Ήταν γείτονες, βγήκαν να βοηθήσουν, πάντα βοηθούσαν. Πήγαν να βοηθήσουν έναν άλλο κτηνοτρόφο, τους εγκλώβισε η φωτιά και δυστυχώς χάθηκαν» είπε στο OPEN συντετριμμένος ένας κάτοικος της περιοχής που γνώριζε τα θύματα.

Ξέσπασμα από την αδερφή του ενός θύματος

Η αδερφή του ενός εκ των δύο ανθρώπων που κάηκαν, ξέσπασε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, κατηγορώντας τους ιθύνοντες για ανικανότητα, αδιαφορία και έλλειψη οργάνωσης.

«Αυτό που συνέβη δεν αντέχεται» είπε. «Η φωτιά τους περικύκλωσε, το πυροσβεστικό έφυγε. Τους είπαν να φύγουν απ’ ότι μας είπαν, αλλά εκείνοι έμειναν εκεί».

Και απαντώντας στη δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ για το ότι συμβαίνει συχνά στις πυρκαγιές να πηγαίνουν άνθρωποι να βοηθήσουν συνανθρώπους τους, είπε: «Δεν υπάρχει υποδομή σε αυτή τη χώρα για να το κάνεις αυτό και πας σαν το σκυλί στ’ αμπέλι. Δυστυχώς αυτή είναι η Ελλάδα το 2024, από χθες το βράδυ έχω μιλήσει με τα πιο υψηλά πρόσωπα, αλλά κανένας δεν βοήθησε για τίποτα. Οι πιο χαμηλοί βοήθησαν» συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει καμία υποδομή και καμία οργάνωση» συνέχισε η αδερφή του ενός θύματος: «Ναι, ο στρατός ήρθε, ναι η πυροσβεστική ήρθε ναι ήρθαν και κάποια ελικόπτερα… και καθόντουσαν στον δρόμο. Η φωτιά δεν ήταν στην παλιά Εθνική Οδό. Να κινητοποιηθεί κάτι, η ΕΜΑΚ, δεν ξέρω τι… δεν είχαν χαθεί δύο ζώα, είχαν χαθεί δύο άνθρωποι. Του άλλου παιδιού η γυναίκα θα γεννήσει σε 20 μέρες… Στα παιδιά μας τι κόσμο θα παραδώσουμε; Τι ακριβώς ψηφίζουμε;

«Από τις τις 9:30 ήταν αγνοούμενοι και εγώ πάλευα από τις 10 το βράδυ και ανταπόκριση είχα από έναν γνωστό μου αστυνομικό, κάποιον άνθρωπο της ασφάλειας και τον διοικητή. Αυτοί βοήθησαν και ήρθε η ΟΠΚΕ στις 5 τα ξημερώματα. Μέχρι τότε δεν είχαν έρθει καν οι αρχές, ο ένας ήταν το μπαλάκι του άλλου» κατέληξε.

Ούτε ίχνος τσίπας ο Βασίλης Κικίλιας…

Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, επιδεικνύοντας την ίδια πολιτική αναισθησία που έχει δείξει και για όλους τους άλλους θανάτους από φυσικές καταστροφές που συνέβησαν επί θητείας του (στην πλημμύρα της Θεσσαλίας και σε πυρκαγιές), δεν βρήκε ούτε τώρα την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί.

Αντιθέτως εξέφρασε τη «βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια», ρίχνοντας τις ευθύνες στους… νεκρούς (!), γράφοντας σε ανάρτησή του ότι οι «πολίτες πρέπει να υπακούν τα μηνύματα του 112» και «τις οδηγίες των ενστόλων», εννοώντας ότι αυτή η… «ανυπακοή» σκότωσε τους 2 νέους, και όχι το ανίκανο επιτελικό κράτος που είχε να σβήσει μόνο μια σοβαρή εστία σε ολόκληρη την επικράτεια, και δεν το κατάφερε ούτε αυτό…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πυρκαγιά – Ξυλόκαστρο: Άλλοι 2 νεκροί στη φονική λίστα του ανίκανου επιτελικού κράτους – Αντί να παραιτηθεί ο Κικίλιας, λέει ότι δεν πειθάρχησαν στο 112!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.