ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φουντώνει το αντάρτικο στη ΝΔ: Μετά την ερώτηση των «11», δεύτερο «χτύπημα» από 8 γαλάζιους, για τα ακριβά φάρμακα

Ερώτηση «βόμβα» μόλις 2 μέρες πριν τη γιορτή για τα 50 χρόνια της ΝΔ - Στο «στόχαστρο» Α.Γεωργιάδης και Ν.Κεραμέως - Βαθαίνει η εσωκομματική κρίση
Φουντώνει το αντάρτικο στη ΝΔ: Μετά την ερώτηση των «11», δεύτερο «χτύπημα» από 8 γαλάζιους, για τα ακριβά φάρμακα

Μόνο τυχαίο δεν ήταν που την περασμένη Τρίτη, ο πρωθυπουργός μίλησε για πρώτη φορά σε άδεια έδρανα στη Βουλή. Δηλαδή σε καμιά εικοσιπενταριά γαλάζιους βουλευτές, που μετά τα σχετικά τηλέφωνα που έπεσαν, έγιναν με το ζόρι 50. Η εσωκομματική απαξίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι δρόμος που δεν φαίνεται να έχει επιστροφή για τη ΝΔ.

Όπως είχαμε εκτιμήσει εδώ στο Sportime, η αποπομπή του Μάριου Σαλμά για λόγους παραδειγματισμού, δεν πτόησε κανέναν βουλευτή στη «γαλάζια» πολυκατοικία. Ίσα ίσα που προκάλεσε αγανάκτηση και συσπείρωσε περισσότερο τους «αντάρτες».

Μετά το πρώτο «μπαμ» της πρωτοβουλίας των 11 που έβαλαν στο στόχαστρο τον Κωστή Χατζηδάκη, ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε προειδοποιήσει ότι «έρχονται κι άλλες γαλάζιες ερωτήσεις προς υπουργούς». Ήξερε καλά τι έλεγε ο πολύπειρος βουλευτής. Δεν πέρασαν ούτε 2 εβδομάδες και άλλοι 8 βουλευτές (διαφορετικοί από τους 11) κατέθεσαν ερώτηση για την επέκταση της απαλλαγής συνταξιούχων από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, με αποδέκτες τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας. Δηλαδή προς τον Άδωνι Γεωργιάδη και τη Νίκη Κεραμέως.

Υπουργοί δηλαδή, που βρίσκονται στον στενό κύκλο Μητσοτάκη, όπως ακριβώς και ο Κωστής Χατζηδάκης. «Χειρουργικές» επιθέσεις, σε ένα «αντάρτικο» που φουντώνει όλο και περισσότερο, με τις συνέπειες να είναι απρόβλεπτες.

Έχει μεγάλη σημασία ότι οι 8 που κατέθεσαν τη νέα ερώτηση ανήκουν κυρίως στη Σαμαρική πτέρυγα (και στη Καραμανλική δευτερευόντως) και συγκεκριμένα είναι οι: Χ. Αθανασίου, Γ. Ανδριανού, Α, Δημοσχάκης Φ. Λεονταρίδης, Δ. Καλογερόπουλος, Γιώργος Καρασμάνης, Γ. Πασλίδης και Μ. Χρυσομάλλης.

Όπως και η ερώτηση των 11 αφορούσε ένα ευαίσθητο λαϊκό ζήτημα όπως είναι η ανύπαρκτη προστασία των δανειοληπτών από τις τράπεζες και τα funds, έτσι και η ερώτηση των 8 ανέδειξε ένα πρόβλημα επιβίωσης που αφορά πολύ κόσμο, όπως είναι η ακρίβεια στα φάρμακα. Οι 8, αναφέρουν την εκρηκτική αύξηση της τιμής των φαρμάκων και ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να αυξήσουν τον αριθμό των δικαιούχων πέραν αυτών που προβλέπονταν.

Στην ερώτηση των 8 τίθενται ακόμα και ζητήματα συνταγματικότητας, καθώς αναφέρεται ότι «οι νυν συνταξιούχοι που θα είχαν τις προϋποθέσεις να λάβουν το Ε.Κ.Α.Σ., σύμφωνα με τις τελευταίες ισχύουσες προϋποθέσεις του 2019, βρίσκονται σε δυσμενέστερη κατάσταση σε σχέση με τους πρώην δικαιούχους του Ε.Κ.Α.Σ., εφόσον δεν απολαμβάνουν τη δυνατότητα απαλλαγής από τη συμμετοχή στα φάρμακα».

Επιπλέον οι 8 ασκούν κριτική στον Άδωνι Γεωργιάδη για τις αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων, τονίζοντας πως «το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην αναπροσαρμογή τιμών συνταγογραφούμενων φαρμάκων, εκ των οποίων σε περίπου 850 σκευάσματα ευρείας χρήσης αυξάνεται η λιανική τιμή τους, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις υπέρμετρα», με «το κόστος που θα επιβαρύνει τους πολίτες κρίνεται ως σημαντικό».

Όσο και αν στο Μέγαρο Μαξίμου πασχίζουν να βγάλουν προς τα έξω μια εικόνα… συσπείρωσης και να παρουσιάσουν το «αντάρτικο» ως κοινοβουλευτική… πολυφωνία που κολακεύει το κόμμα, η πραγματικότητα δεν κρύβεται πια. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η ερώτηση – «σφήνα» των 8, κατατέθηκε μόλις 2 μέρες πριν από τη γιορτή για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ. Εκεί που παραμένει αβέβαιο αν θα παραστεί ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, αφού στο προσωπικό τηλεφώνημα «ενότητας» που τους έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι 2 πρώην πρωθυπουργοί απάντησαν με ένα… «θα δούμε»…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Φουντώνει το αντάρτικο στη ΝΔ: Μετά την ερώτηση των «11», δεύτερο «χτύπημα» από 8 γαλάζιους, για τα ακριβά φάρμακα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.