EXTRATIME

Οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν μισθοφόρους από τη σημερινή Ουκρανία για να επιβάλουν την τάξη με τόξα

Πώς οι Σκύθες τοξότες, ξένοι μισθοφόροι από τη σημερινή Ουκρανία, έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της τάξης και της ειρήνης στην αρχαία Αθήνα.
Οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν μισθοφόρους από τη σημερινή Ουκρανία για να επιβάλουν την τάξη με τόξα

Στην καρδιά της αρχαίας Αθήνας, πέρα από τους φημισμένους φιλοσόφους και τραγωδούς, μια λιγότερο γνωστή ομάδα έπαιζε κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της τάξης: οι Σκύθες τοξότες. Αυτοί οι μισθοφόροι από την περιοχή της σημερινής Ουκρανίας ήταν ουσιαστικά το “αστυνομικό σώμα” της πόλης, εξασφαλίζοντας ότι οι νόμοι και οι κανονισμοί της πολιτείας τηρούνταν απαρέγκλιτα.

Αν και προσλήφθηκαν αρχικά για την προστασία κατά τη διάρκεια δημοσίων εκδηλώσεων και συνελεύσεων, η παρουσία τους έγινε σύντομα απαραίτητη σε καθημερινή βάση, καθώς η Αθήνα επεκτεινόταν και ο πληθυσμός της αυξανόταν. Οι Σκύθες ήταν εξοπλισμένοι με τόξα και ήταν γνωστοί για την ακρίβεια και την ταχύτητά τους στο να αποτρέπουν ταραχές και να διατηρούν την ειρήνη.

Η επιρροή τους ωστόσο δεν ήταν μόνο στρατιωτική ή αστυνομική. Το γεγονός ότι ήταν ξένοι μισθοφόροι ενέπνευσε μια σειρά από κοινωνικές και πολιτικές συζητήσεις σχετικά με την ιθαγένεια, τη δικαιοσύνη και τον ρόλο του “άλλου” στην αρχαία ελληνική κοινωνία.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν μισθοφόρους από τη σημερινή Ουκρανία για να επιβάλουν την τάξη με τόξα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γρηγόρης Κεντητός

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.