VIRAL

Ο Ιταλός πρέσβης είχε προειδοποιήσει τον Μουσολίνι να μην κάνει πόλεμο με την Ελλάδα – Τι του είχε πει για τους Έλληνες

Ο Γκράτσι είχε προειδοποιήσει τον Μουσολίνι πριν επιτεθεί στην Ελλάδα.
Ο Ιταλός πρέσβης είχε προειδοποιήσει τον Μουσολίνι να μην κάνει πόλεμο με την Ελλάδα – Τι του είχε πει για τους Έλληνες

Το 1940 ο Μουσολίνι αποφάσισε να επιτεθεί στην Ελλάδα παρότι ακόμη και οι Ιταλοί τον προειδοποιούσαν να μην το κάνει. Συγκεκριμένα ο Ιταλός πρέσβης, Γκράτσι, να δίνει συμβουλές για να μείνει η Ελλάδα εκτός 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μόλις πάρθηκε η απόφαση για επίθεση, συντάχθηκε τελεσίγραφο που ζητούσε από τον Μεταξά να επιτρέψει στους Ιταλούς να καταλάβουν αρκετές καίριες τοποθεσίες στη χώρα του για να « εγγυηθεί η ουδετερότητα της Ελλάδας ». Τότε προειδοποιήθηκε ότι, εάν οι Ιταλοί εμποδίζονταν, κάθε μορφή εχθρότητας θα καταπνίγονταν με όπλα.

Παράλληλα, ορισμένα συνοριακά επεισόδια σχεδιάστηκαν ad hoc. «Το καθήκον της παράδοσης του τελεσίγραφου στον Μεταξά έπεσε στον Ιταλό πρέσβη στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι, μια φωνή έξω από τη χορωδία», εξηγεί ο Κλεμέντι. «Ο Γκράτσι είχε συμβουλεύσει κατά της επιχείρησης, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο βρετανικής επέμβασης, καθώς και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων».

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Ιταλός πρέσβης είχε προειδοποιήσει τον Μουσολίνι να μην κάνει πόλεμο με την Ελλάδα – Τι του είχε πει για τους Έλληνες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.