Αυτό είναι το ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που έφτιαχνε η Ελλάδα δεκαετίες πριν την Tesla
Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που παρήχθη στην Ελλάδα δεκαετίες πριν από το Tesla του Έλον Μασκ.Ποιο Tesla και ποιος Έλον Μασκ. Το ξέρατε οτι η Ελλάδα τη δεκαετία του ’70 (1973 συγκειρμένα) είχε δικό της ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο το οποίο μάλιστα κατασκευαζόταν στη Σύρο (στο Νεώριο); Ο λόγος για το «Enfield 800» ένα από τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής στον κόσμο.
Κατασκευαστής ο Έλληνας μεγιστάνας Γιάννης Γουλανδρής είχε ιδρύσει στη βρετανική νήσο Isle of Wight την Enfield Automotive, με αφορμή το διαγωνισμό που προκήρυξε το Συμβούλιο Ηλεκτρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
Αυτό είναι το ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που έφτιαχνε η Ελλάδα
Έτσι το Enfield 8000 αποτελούσε την ιδανική απάντηση στην πετρελαϊκή κρίση του 1973 και διέθετε μεγάλες δυνατότητες για την εποχή του.
Τροφοδοτούμενο από έναν ηλεκτροκινητήρα 8 ίππων (6 kW) και μπαταρίες μολύβδου-οξέος , το αυτοκίνητο έχει τελική ταχύτητα περίπου 77 km/h και αυτονομία περίπου 40 μίλια (64 km). Στη δοκιμή της Autocar το 1975 βρήκαν ότι είχε εύχρηστη αυτονομία 25 μιλίων (40 km). Μπορούσε να επιταχύνει από 0 σε 10 mph (16 km/h) σε 1,6 δευτερόλεπτα, 20 mph (32 km/h) σε 4,7 δευτερόλεπτα και 30 mph (48 km/h) σε 15,7 δευτερόλεπτα. Τα φρένα είναι από τύμπανα μπροστά και πίσω.
Η μοναδική αεροδυναμική του βασίστηκε σε σχέδια που έκανε ένας άλλος Έλληνας, ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς, ο οποίος ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Τεχνικός Διευθυντής της Enfield.
Λέγεται ότι μέχρι και ο τότε Κυβερνήτης της Καλιφόρνια (και μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ) Ρόναλντ Ρίγκαν έστειλε ένα αεροπλάνο φορτίου για να μεταφερθούν τρία Enfield 8000 στην Καλιφόρνια για να υποστηρίξουν τη νομοθεσία του για την «Καθαρή ατμόσφαιρα» με στόχο τον περιορισμό των ρύπων. Ωστόσο, δεν παρήχθη ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κατασκευάστηκαν 120 αυτοκίνητα συνολικά από τα οποία τα εξήντα πέντε χρησιμοποιήθηκαν από το Συμβούλιο Ηλεκτρισμού και τους πίνακες ηλεκτρισμού στη νότια Αγγλία.
Κάποια στιγμή Γουλανδρής αποφάσισε να μεταφέρει την παραγωγή του αυτοκινήτου από το Isle of Wight στο νησί της Σύρου. Ο Έλληνας επιχειρηματίας είχε αποκτήσει την ιδιοκτησία του παλιού Νεώριου της Σύρου, και έτσι μετέφερε εκεί τις υποδομές για την κατασκευή του Enfield 8000. Μάλιστα, προχώρησε και στη μετονομασία της εταιρείας του σε Enfield-Neorion.
Υπάρχουν πολλές απόψεις -αλλά και θεωρίες συνωμοσίας- για τους λόγους που ο Γουλανδρής μετέφερε την παραγωγή του αυτοκινήτου στην Ελλάδα. Ο Θάνος Λεμπέσης, γενικός διευθυντής της Enfield-Neorion, δήλωσε πως ο Γουλανδρής πίστευε ότι «η εταιρεία ήταν στην ιδιοκτησία Ελλήνων, το αυτοκίνητο σχεδιάστηκε από Έλληνες, και συνεπώς θα έπρεπε και να κατασκευάζεται από Έλληνες».
Να αναφέρουμε οτι οι σχεδιασμοί της εταιρείας Enfield-Neorion περιελάμβαναν μια έκδοση « Τζιπ » με στόχο την αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων στα ελληνικά νησιά, αλλά καμία δεν μπορούσε να πωληθεί στην χώρα μας.
Εντέλει, η παραγωγή του Enfield 8000 έμελλε να παύσει το 1977, για θέματα που αφορούν στη φορολόγηση και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα – και το καστέσησαν οικονομικά ασύμφορο
Ακόμη και σήμερα, ορισμένα από αυτά τα οχήματα εξακολουθούν να διαφημίζονται προς πώληση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ένα φυλάσσεται ως έκθεμα στο East Anglia Transport Museum στο Carlton Colville στο Ηνωμένο Βασίλειο.