Το φαγητό που όλοι θεωρούμε Ελληνικό αλλά δεν είναι
Τα γεμιστά, αν και θεωρούνται ελληνικά, έχουν καταγωγή από την Ανατολή.Όλοι έχουμε συνδέσει τα γεμιστά με την ελληνική κουζίνα, καθώς θεωρούνται κλασικό πιάτο που σερβίρεται στα περισσότερα ελληνικά τραπέζια. Όμως, η ιστορία τους μας ταξιδεύει πιο μακριά, στην Ανατολή. Τα γεμιστά λαχανικά, ειδικά οι πιπεριές και οι ντομάτες, έχουν τις ρίζες τους στην Οθωμανική κουζίνα, όπου το “dolma” (γεμιστό) ήταν βασικό κομμάτι της διατροφής.
Στην Ελλάδα, η συνταγή εξελίχθηκε, με τη χρήση ελαιόλαδου και τη χαρακτηριστική γέμιση ρυζιού και μυρωδικών, κάνοντάς τα πιο κοντά στη μεσογειακή κουζίνα. Ακόμα και η χρήση της ντομάτας, βασικού στοιχείου στα γεμιστά, ήρθε αργότερα στην Ελλάδα, μετά την εισαγωγή της από την Αμερική.
Παρόλο που τα γεμιστά ταυτίζονται πλέον με την ελληνική παράδοση, η πραγματική τους καταγωγή δείχνει τη σύνδεση και την αλληλεπίδραση της ελληνικής κουζίνας με άλλους πολιτισμούς. Αυτή η διαπολιτισμική επιρροή τα καθιστά ένα πιάτο που, αν και δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, έχει ενσωματωθεί απόλυτα στη γαστρονομική μας ταυτότητα.
Πως θα συμβιβαστείς με την πρεσβυωπία
Τι ισχύει αν το εικοσάευρω σου ή το δεκάευρω σου είναι σκισμένα, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις;
Ξεχάστε τη διαλλειματική νηστεία, η Δίαιτα του Ατλαντικού είναι η νέα τάση
Ο ασύλληπτος καταρράκτης κάτω από τη θάλασσα στο Μαυρίκιο (Video)
Πως να φτιάξεις το οικογενειακό σου δέντρο και που θα βρεις στοιχεία για τους προγόνους σου