Θα μείνει κάποτε η Ελλάδα χωρίς νερό;
Το απίθανο ποσοστό που χάνεται από βλάβες στο δίκτυο και σπατάλες.Είναι απίθανο η Ελλάδα να μείνει εντελώς χωρίς νερό, αλλά η λειψυδρία γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητική, καθώς ορισμένες περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα και την ποιότητα του διαθέσιμου ύδατος.
Η αύξηση της θερμοκρασίας, οι ξηρασίες και οι μεταβολές στις βροχοπτώσεις συμβάλλουν στη μείωση των υδάτινων πόρων. Πολλές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου αναμένεται να βιώσουν σημαντικές ελλείψεις νερού, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν η ζήτηση είναι υψηλή.
Η αυξημένη κατανάλωση λόγω τουρισμού, γεωργίας και αστικοποίησης ασκεί πίεση στους υδάτινους πόρους. Ειδικότερα, πολλά νησιά και αγροτικές περιοχές αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην επάρκεια νερού.
Οι απώλειες στο υδρευτικό δίκτυο είναι επίσης συμπληρωματικός παράγοντας που οδηγεί σε σπατάλη υδάτων, με εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι οι απώλειες φτάνουν το 30-40%.
Εάν δεν ληφθούν έγκαιρα και κατάλληλα μέτρα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα πιο σοβαρή. Η ανάπτυξη έργων υποδομής για την αποθήκευση νερού, η χρήση αφαλάτωσης, και η εφαρμογή πρακτικών ανακύκλωσης νερού είναι κρίσιμα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στερηθεί εντελώς το νερό, αλλά ορισμένες περιοχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις στην επάρκεια και ποιότητα του νερού στο προσεχές μέλλον, εάν δεν υιοθετηθούν στρατηγικές βιώσιμης διαχείρισης πόρων.
Διαβάστε επίσης: