Πόσο ζούσαμε παλιά, όταν το “να τα εκατοστήσεις” ήταν άπιαστο όνειρο;
Από την προϊστορία ως σήμερα, η μακροζωία έγινε εφικτή χάρη στην πρόοδο της ανθρωπότητας.Η διάρκεια ζωής των ανθρώπων έχει αλλάξει δραματικά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στην προϊστορική εποχή, το προσδόκιμο ζωής κυμαινόταν γύρω στα 20-30 χρόνια, κυρίως λόγω της υψηλής παιδικής θνησιμότητας και των κινδύνων από τραυματισμούς, πείνα και λοιμώξεις. Παρά τις δυσκολίες, όσοι κατάφερναν να επιβιώσουν την παιδική ηλικία μπορούσαν να ζήσουν μέχρι τα 50-60 χρόνια.
Κατά τον Μεσαίωνα, το προσδόκιμο ζωής έφτανε τα 30-40 χρόνια, αλλά οι επιδημίες όπως η Μαύρη Πανώλη και οι πολεμικές συγκρούσεις μείωναν αισθητά τον μέσο όρο. Η έλλειψη υγιεινής και οι περιορισμένες ιατρικές γνώσεις δυσκόλευαν την επιβίωση. Αντίθετα, στην Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, οι άνθρωποι που ζούσαν σε καλύτερες συνθήκες υγιεινής και είχαν πρόσβαση σε τροφή μπορούσαν να φτάσουν τα 60 έτη.
Με την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης τον 18ο και 19ο αιώνα, το προσδόκιμο ζωής βελτιώθηκε, φτάνοντας τα 40-50 χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες. Η πρόοδος στην επιστήμη, όπως τα εμβόλια και η χρήση αντισηπτικών, μείωσε τη θνησιμότητα. Ωστόσο, ήταν ο 20ός αιώνας που έφερε τη μεγάλη αλλαγή. Η ανακάλυψη των αντιβιοτικών, οι βελτιώσεις στην υγιεινή και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου αύξησαν το προσδόκιμο ζωής στα 70-80 έτη.
Σήμερα, το να “τα εκατοστήσεις” δεν είναι πλέον άπιαστο όνειρο. Η μέση διάρκεια ζωής στις περισσότερες χώρες έχει φτάσει τα 80 χρόνια ή και παραπάνω, αποδεικνύοντας την τεράστια πρόοδο που έχει γίνει στην ιατρική και την κοινωνική οργάνωση.
Διαβάστε επίσης:
Ποιες από τις Πληγές του Φαραώ θα μπορούσαν να συμβούν σήμερα;
Υπάρχει ακόμα μέσα μας το DNA του Νεάντερταλ;
Οι παγίδες που κρύβουν οι άτοκες δόσεις
Με Ρουβά και Ψινάκη: Οι γκριντζ φωτογραφίες από τα εγκαίνια του μετρό της Αθήνας το 2000