Τέλος ο ντενεκές με λάδι: Πώς αλλάζει η αγορά ελαιολάδου στην Ελλάδα
Για πολλούς, ο τενεκές είναι κάτι παραπάνω από μέσο αποθήκευσης.Ο εμβληματικός τενεκές των 17 λίτρων που εδώ και δεκαετίες αποτελεί σύμβολο της ελληνικής οικογένειας για την προμήθεια ελαιολάδου, φαίνεται πως οδεύει προς το τέλος του. Οι αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών, οι αυστηρότεροι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και οι νέες τάσεις στη συσκευασία, αναγκάζουν την αγορά να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με το παραδοσιακό μέσο αποθήκευσης.
Οι κανόνες της Ε.Ε. απαιτούν πλέον αυστηρότερες προδιαγραφές στη συσκευασία, όπως καλύτερη σφράγιση και προστασία του προϊόντος, κάτι που ο τενεκές δυσκολεύεται να διασφαλίσει.
Οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε μικρότερες, πιο πρακτικές συσκευασίες, όπως τα πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, που προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση και αποθήκευση.
Ο τενεκές, λόγω της χρήσης μετάλλου, έχει γίνει ακριβότερος ενώ οι πλαστικές ή γυάλινες εναλλακτικές είναι συχνά πιο οικονομικές.
Η μετάβαση σε νέες συσκευασίες μπορεί να είναι πρόκληση για τους παραγωγούς, ιδιαίτερα τους μικρούς, που έχουν επενδύσει παραδοσιακά στον τενεκέ ως βασικό μέσο πώλησης.
Για πολλούς, ο τενεκές είναι κάτι παραπάνω από μέσο αποθήκευσης. Είναι συνδεδεμένος με την κουλτούρα του ελληνικού ελαιολάδου και την οικογενειακή παράδοση. Η μετάβαση σε νέες μορφές συσκευασίας φέρνει νοσταλγία, αλλά και την ευκαιρία για βελτιωμένη ποιότητα και εξωστρέφεια.
Η αγορά αλλάζει, αλλά το ελαιόλαδο παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας, όποια κι αν είναι η συσκευασία του.
Διαβάστε επίσης:
Μελόνι: Απέλαση με συνοπτικές διαδικασίες σε δύο Τυνήσιους που χλεύασαν την ιταλική σημαία
Τι γνώμη είχαν οι Αρχαίοι Έλληνες για τις αλλοδαπές γυναίκες