MUST READ

Τι είναι αυτές οι κολώνες στο τείχος της Ακρόπολης;

Οι ενσωματωμένοι κίονες στους τοίχους της Ακρόπολης αφηγούνται την ιστορία της καταστροφής του Προπαρθενώνα από τους Πέρσες
Τι είναι αυτές οι κολώνες στο τείχος της Ακρόπολης;

Περπατώντας γύρω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, παρατηρεί κανείς ενσωματωμένα στους τοίχους της οχύρωσης μαρμάρινα τμήματα κιόνων. Αυτά τα αρχιτεκτονικά στοιχεία δεν βρίσκονται εκεί τυχαία· αφηγούνται μια ιστορία καταστροφής και αναγέννησης που σημάδεψε την αρχαία Αθήνα.

Στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., οι Αθηναίοι ξεκίνησαν την κατασκευή ενός μεγαλοπρεπούς ναού αφιερωμένου στην Αθηνά, γνωστού ως “Προπαρθενώνας”. Ωστόσο, το 480 π.Χ., κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων, η πόλη δέχθηκε επίθεση από τους Πέρσες, οι οποίοι κατέστρεψαν τον ναό πριν αυτός ολοκληρωθεί. Μετά την αποχώρηση των Περσών, οι Αθηναίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ερείπια του ιερού τους.

Αντί να απομακρύνουν ή να θάψουν τα κατεστραμμένα τμήματα, οι Αθηναίοι αποφάσισαν να τα ενσωματώσουν στα νέα οχυρωματικά έργα της Ακρόπολης. Έτσι, οι κίονες και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη του Προπαρθενώνα χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό για την ενίσχυση των τειχών. Αυτή η πρακτική είχε διττό σκοπό: αφενός, παρείχε άμεσα διαθέσιμα υλικά για την ταχεία ανοικοδόμηση της πόλης· αφετέρου, λειτουργούσε ως διαρκής υπενθύμιση της βαρβαρότητας των εισβολέων και της ανθεκτικότητας των Αθηναίων.

Σήμερα, οι ενσωματωμένοι αυτοί κίονες στους τοίχους της Ακρόπολης μαρτυρούν την ιστορία της πόλης και την ικανότητά της να μετατρέπει την καταστροφή σε δύναμη. Αποτελούν ζωντανά μνημεία που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν, υπενθυμίζοντας στους επισκέπτες την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Η Premier League στην κορυφή με 3,2 δισ. θεατές. Δείτε τις 10 αθλητικές λίγκες με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση παγκοσμίως τη σεζόν 2025-26.

Must Read
Must Read: Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Ο Μητροπολίτης Νότιας Ασίας, Κωνσταντίνος Τσίλης, μιλά για το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων και το μήνυμα αγάπης, ελπίδας και προσφοράς.

Must Read
Must Read: «Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι που έγινε διαχρονικός θρύλος.

Must Read
Must Read: Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Σίγουρα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δικαιούται τέτοια αντιμετώπιση από το Σύνδεσμο των Αθλητικών Συντακτών.

Must Read
Must Read: Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο George Dixon έγραψε ιστορία στο μποξ το 1890, αλλά η ζωή του είχε και φτώχεια, προκατάληψη και ένα δύσκολο τέλος. Ένα ανθρώπινο πορτρέτο πίσω από τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο.

Must Read
Must Read: Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Δεν υπήρχαν αφίξεις, δρομολόγια ή επιβάτες. Το πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δημιουργήθηκε για εκπαίδευση και στρατιωτική χρήση, πριν υπάρξει πολιτική αεροπορία ή άλλα αεροδρόμια στη χώρα.

Must Read
Must Read: Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το ουκρανικό Droid TW είναι ένα οπλισμένο ground drone με πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, τηλεχειρισμό και AI αισθητήρες, σχεδιασμένο για τον σύγχρονο πόλεμο.

Must Read
Must Read: Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Ο Τάιλορ Τσέις από τον «Οδηγό επιβίωσης του Ned» εντοπίστηκε άστεγος. Η εικόνα του προκαλεί ερωτήματα για το τίμημα της παιδικής δόξας.

Must Read
Must Read: Η Κερκυραία κόμισσα που έδωσε όλη της την περιουσία για φτωχά παιδιά και έμεινε στην ιστορία ως Μάνα της Κέρκυρας

Η Κερκυραία κόμισσα που έδωσε όλη της την περιουσία για φτωχά παιδιά και έμεινε στην ιστορία ως Μάνα της Κέρκυρας

Δεν πολέμησε και δεν κυβέρνησε. Έδωσε όμως όλη της την περιουσία για να φύγουν φτωχά παιδιά από την Κέρκυρα και να μορφωθούν στην Ευρώπη. Έτσι έμεινε στη μνήμη του νησιού ως Μάνα της Κέρκυρας.

Must Read