EXTRATIME

Πώς θα καταλάβεις ποια γεύση είναι ουμάμι και όχι αλμυρή

Η γεύση ουμάμι δεν είναι απλώς αλμυρή αλλά προσθέτει βάθος και ένταση στα φαγητά.
Πώς θα καταλάβεις ποια γεύση είναι ουμάμι και όχι αλμυρή

Η γεύση ουμάμι είναι η πιο μυστηριώδης από τις πέντε βασικές γεύσεις, μαζί με το γλυκό, το ξινό, το αλμυρό και το πικρό. Αν και πολλοί την συγχέουν με την αλμυρότητα, στην πραγματικότητα το ουμάμι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Πρόκειται για μια γεύση που προσθέτει βάθος και ένταση στα φαγητά, κάνοντάς τα πιο απολαυστικά χωρίς να χρειάζεται υπερβολικό αλάτι. Η λέξη “ουμάμι” προέρχεται από τα ιαπωνικά και σημαίνει “ευχάριστη νοστιμιά”, κάτι που περιγράφει τέλεια τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.

Το ουμάμι ανακαλύφθηκε το 1908 από τον Ιάπωνα χημικό Κικούναε Ικέντα, ο οποίος συνειδητοποίησε ότι το γλουταμινικό οξύ, ένα αμινοξύ που βρίσκεται φυσικά σε πολλές τροφές, είναι υπεύθυνο για αυτή την έντονη νοστιμιά. Σε αντίθεση με το αλάτι, το οποίο προσθέτει καθαρή αλμυρότητα, το ουμάμι δημιουργεί μια πιο γεμάτη, στρογγυλεμένη αίσθηση στο στόμα, ενισχύοντας άλλες γεύσεις χωρίς να τις καλύπτει.

Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις τι είναι το ουμάμι είναι να δοκιμάσεις τροφές που το περιέχουν φυσικά. Οι ώριμες ντομάτες, τα μανιτάρια πορτσίνι, η παρμεζάνα, η σάλτσα σόγιας και το κρέας που έχει μαγειρευτεί αργά είναι μερικές από τις πιο κλασικές πηγές ουμάμι. Αν παρατηρήσεις προσεκτικά τη γεύση τους, θα διαπιστώσεις ότι δεν είναι απλώς αλμυρές αλλά έχουν μια ξεχωριστή νοστιμιά που παραμένει στο στόμα για περισσότερη ώρα.

Ένας άλλος τρόπος να κατανοήσεις το ουμάμι είναι να το συγκρίνεις με το αλάτι. Αν βάλεις μια μικρή ποσότητα αλατιού στη γλώσσα σου, θα νιώσεις άμεσα την αλμυρότητα. Αντίθετα, το ουμάμι δεν προκαλεί μια άμεση και ξεκάθαρη γεύση αλλά δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας και ικανοποίησης, σαν το φαγητό να έχει μεγαλύτερο βάθος.

Στη μαγειρική, το ουμάμι χρησιμοποιείται για να δώσει ένταση στις γεύσεις χωρίς να απαιτείται περισσότερη ποσότητα αλατιού. Αυτός είναι και ο λόγος που σε κουζίνες όπως η ιαπωνική ή η ιταλική, η παρμεζάνα, τα φύκια ή η σάλτσα σόγιας είναι τόσο συνηθισμένα. Το ουμάμι είναι επίσης ο λόγος που φαγητά όπως οι μαγειρεμένες σάλτσες ντομάτας ή οι ζωμοί που σιγοβράζουν για ώρες είναι τόσο γευστικά και εθιστικά.

Αν θέλεις να αναγνωρίσεις το ουμάμι σε ένα φαγητό, σκέψου πώς νιώθεις μετά την πρώτη μπουκιά. Αν η γεύση σε γεμίζει και σε κάνει να θέλεις να φας κι άλλο, χωρίς να μπορείς να προσδιορίσεις αν είναι αλμυρό, γλυκό ή ξινό, τότε πιθανότατα βιώνεις τη γεύση του ουμάμι.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Πελοπόννησος: Περηφάνια για τον Νικηταρά!

Πελοπόννησος: Περηφάνια για τον Νικηταρά!

Η Πελοπόννησος έβγαλε έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες της Ελλάδας!

Κοινωνία
ExtraTime: Ένας τραγουδιστής, Επανάσταση!

Ένας τραγουδιστής, Επανάσταση!

Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου αγωνίστηκε τίμια αλλά σκληρά για να φτάσει στην γενική αναγνώριση και εκτίμηση.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: 25η Μαρτίου: Tο σπαθί της Επανάστασης ακονίστηκε στην πέτρα της πίστεως

25η Μαρτίου: Tο σπαθί της Επανάστασης ακονίστηκε στην πέτρα της πίστεως

Κάθε προσευχή, κάθε μάχη και κάθε λόγος των ηρώων του '21 μαρτυρούν ένα καταπληκτικό θαύμα που όμοιο του δεν είδε ποτέ η ιστορία

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ατζέντα: Εορτολόγιο Τρίτη 25 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Τρίτη 25 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Τρίτη 25 Μαρτίου η εκκλησία τιμά, μεταξύ άλλων τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ατζέντα
Ατζέντα: Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τρίτη 25 Μαρτίου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τρίτη 25 Μαρτίου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τρίτη 25 Μαρτίου!

Ατζέντα
ExtraTime: Γιατί δεν αφήνουν τιπ στους σερβιτόρους στην Ελβετία;

Γιατί δεν αφήνουν τιπ στους σερβιτόρους στην Ελβετία;

Στην Ελβετία δεν αφήνουν τιπ, όχι από αγένεια αλλά από επιλογή

ExtraTime
ExtraTime: Έλεγαν ότι πέθανε από τη στενοχώρια του επειδή καταστράφηκε ο στρατός του. Στην πραγματικότητα όμως πέθανε από τύφο

Έλεγαν ότι πέθανε από τη στενοχώρια του επειδή καταστράφηκε ο στρατός του. Στην πραγματικότητα όμως πέθανε από τύφο

Η εκστρατεία του Δράμαλη στην Πελοπόννησο κατέληξε σε καταστροφή.

ExtraTime
ExtraTime: Προσπάθησε να πάρει το ρόλο στο Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη αλλά τον απέρριψαν γιατί ήταν πολύ νέος

Προσπάθησε να πάρει το ρόλο στο Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη αλλά τον απέρριψαν γιατί ήταν πολύ νέος

Ο Νίκος Γαλανός δοκίμασε για τον ρόλο του Αντώνη στην ταινία «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη», αλλά απορρίφθηκε λόγω ηλικίας

ExtraTime
ExtraTime: Script, το νόμισμα που έφτιαχναν στην Αμερική για να μπορέσουν να επιβιώσουν

Script, το νόμισμα που έφτιαχναν στην Αμερική για να μπορέσουν να επιβιώσουν

Στη δίνη της Μεγάλης Ύφεσης, όταν το δολάριο είχε εξαφανιστεί, οι κοινότητες στην Αμερική δημιούργησαν το scrip, ένα τοπικό νόμισμα που έγινε το εργαλείο της επιβίωσης τους.

ExtraTime
ExtraTime: Το τίμημα της δόξας της είναι ουλές στο στομάχι και στην πλάτη από ένα λιοντάρι που ήθελε να τη φάει

Το τίμημα της δόξας της είναι ουλές στο στομάχι και στην πλάτη από ένα λιοντάρι που ήθελε να τη φάει

Όταν η Τζόντι Φόστερ ήταν μόλις 9 ετών, ένα λιοντάρι την άρπαξε και την τραυμάτισε σοβαρά σε γύρισμα της Disney.

ExtraTime
ExtraTime: Με μια ταινία, έγινε ο πρώτος μεγάλος Έλληνας σταρ μετά τον πόλεμο

Με μια ταινία, έγινε ο πρώτος μεγάλος Έλληνας σταρ μετά τον πόλεμο

Σε μια Ελλάδα που έψαχνε νέα πρότυπα, ο Μίμης Φωτόπουλος μέσα από το «Σωφεράκι» έγινε ο πρώτος μεγάλος σταρ της μεταπολεμικής περιόδου, συνδέοντας τη λαϊκή ψυχή με τη μαγεία του σινεμά.

ExtraTime
ExtraTime: Πως ήξεραν οι Αρχαίοι Έλληνες την ιστορία τους, απο που κατάγονται και τους προγόνους τους

Πως ήξεραν οι Αρχαίοι Έλληνες την ιστορία τους, απο που κατάγονται και τους προγόνους τους

Πριν την εφεύρεση της ιστοριογραφίας, οι Αρχαίοι Έλληνες διατηρούσαν τη μνήμη των προγόνων και των γεγονότων μέσα από έπη, τελετές και θέατρο.

ExtraTime
ExtraTime: «Εσύ ό,τι πεις»: Ποιος το τραγούδησε πρώτος

«Εσύ ό,τι πεις»: Ποιος το τραγούδησε πρώτος

Ένας από τους μεγάλους ύμνους... της νύχτας!

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Η Ευρώπη σε απόλυτη παράνοια – Λειτουργεί σαν βομβιστής αυτοκτονίας που θα πυροδοτήσει τον 3ο Παγκόσμιο

Η Ευρώπη σε απόλυτη παράνοια – Λειτουργεί σαν βομβιστής αυτοκτονίας που θα πυροδοτήσει τον 3ο Παγκόσμιο

Η λογική έχει εγκαταλείψει εντελώς την Ευρώπη και οι ηγεσίες της μας οδηγούν σε ολοκαύτωμα, μέσω μιας αυτοεκπληρούμενης «προφητείας»

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Γύρισαν τη σκηνή πάνω από 10 φορές γιατί ο Παπαγιαννόπουλος δεν μπορούσε με τίποτα να πει το όνομα Σπανοβαγγελοδημήτρης

Γύρισαν τη σκηνή πάνω από 10 φορές γιατί ο Παπαγιαννόπουλος δεν μπορούσε με τίποτα να πει το όνομα Σπανοβαγγελοδημήτρης

Το όνομα ήταν τόσο γελοίο που δεν μπορούσε να το πει. Η σκηνή γυρίστηκε πάνω από 10 φορές.

ExtraTime
Κοινωνία: Τέμπη: Συγκλονιστικός Κοκοτσάκης, αποκάλυψε τα τελευταία λόγια των θυμάτων – «Μην κουνιέσαι σε παρακαλώ…» – «Μάρθη σε αγαπώ…»

Τέμπη: Συγκλονιστικός Κοκοτσάκης, αποκάλυψε τα τελευταία λόγια των θυμάτων – «Μην κουνιέσαι σε παρακαλώ…» – «Μάρθη σε αγαπώ…»

Σε μια συγκινητική εκδήλωση, ο Βασίλης Κοκοτσάκης αποκάλυψε τις τελευταίες στιγμές των παιδιών του Παύλου Ασλανίδη και της Μαρίας Καρυστιανού

Κοινωνία
ExtraTime: Έφαγε χυλόπιτα από την Ελισάβετ και τη στόλισε με το πιο σεξιστικό γράμμα της Ιστορίας

Έφαγε χυλόπιτα από την Ελισάβετ και τη στόλισε με το πιο σεξιστικό γράμμα της Ιστορίας

Ο Τσάρος της Ρωσίας πρότεινε γάμο στη βασίλισσα της Αγγλίας

ExtraTime
ExtraTime: Με το που πέθανε ο Michael Jackson έβγαλαν αυτές τις μπλούζες για να προλάβουν

Με το που πέθανε ο Michael Jackson έβγαλαν αυτές τις μπλούζες για να προλάβουν

: Ο θάνατος του Michael Jackson βρήκε το Glastonbury εν εξελίξει. Και πριν προλάβει να κυλήσει το πρώτο δάκρυ, κάποιοι τύπωναν ήδη μπλούζες

ExtraTime