Πώς έβγαζαν λεφτά οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι;
Οι αρχαίοι φιλόσοφοι δεν ζούσαν με αέρα και αξίες.
Η εικόνα του αρχαίου φιλοσόφου που ζει με ελιές και λόγια στον ήλιο είναι ρομαντική, αλλά όχι απόλυτα αληθινή. Οι περισσότεροι δεν ζούσαν σαν ζητιάνοι, ούτε σκόρπιζαν σοφίες δωρεάν στις πλατείες. Οι φιλόσοφοι, όπως όλοι, έπρεπε να ζήσουν. Και βρήκαν τρόπους — μερικούς αναμενόμενους, άλλους πιο… δημιουργικούς.
Ο Πλάτων ίδρυσε την Ακαδημία, μια σχολή φιλοσοφίας που λειτουργούσε σαν σημερινό ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Είχε μαθητές που πλήρωναν για να διδαχθούν και να βρεθούν κοντά στον δάσκαλο. Δεν ήταν απλό μάθημα, ήταν εμπειρία ζωής. Τα έσοδα προέρχονταν είτε άμεσα από δίδακτρα είτε έμμεσα από ευεργέτες.
Ο Αριστοτέλης έκανε κάτι παρόμοιο με το Λύκειο. Δίδασκε περιπατώντας στους κήπους και είχε πλούσιους προστάτες, όπως ο βασιλιάς Φίλιππος της Μακεδονίας. Μάλιστα, τον πλήρωσε για να μορφώσει τον Αλέξανδρο. Ήταν κάτι σαν προσωπικός μέντορας του μέλλοντος κατακτητή του κόσμου — και φυσικά, δεν ήταν εθελοντισμός.
Οι Σοφιστές, όπως ο Πρωταγόρας και ο Γοργίας, έβγαζαν χρήματα από διαλέξεις και ρητορικά μαθήματα. Δεν τους άρεσαν όλοι — ο Σωκράτης τους θεωρούσε εμποράκους της σοφίας. Όμως, οι εύποροι νέοι πλήρωναν αδρά για να μάθουν πώς να πείθουν στο δικαστήριο ή στην πολιτική. Ήταν κάτι σαν life coaching της εποχής.
Ο Σωκράτης, από την άλλη, έλεγε πως δεν έπαιρνε χρήματα. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως ζούσε χωρίς πόρους. Είχε φίλους και μαθητές, όπως ο Κρίτων και ο Αλκιβιάδης, που τον στήριζαν οικονομικά. Η φτώχεια του ήταν επιλογή – και μέρος της φιλοσοφικής του στάσης απέναντι στη ζωή. Ήταν ο πρώτος influencer που δεν πούλαγε τίποτα.
Οι Κυνικοί, όπως ο Διογένης, επέλεγαν απόλυτη αυτάρκεια. Ζούσαν με ελάχιστα, συχνά στον δρόμο, κι έκαναν την απόρριψη του πλούτου τρόπο ζωής. Ο ίδιος ο Διογένης ζούσε μέσα σε ένα πιθάρι και απολάμβανε να κοροϊδεύει βασιλιάδες και φιλοσόφους που κυνηγούσαν τη δόξα. Δεν ήθελε λεφτά. Ήθελε ελευθερία.
Ακόμα και οι Στωικοί, που κήρυτταν την αρετή και την απάθεια, είχαν σχολές με οργανωμένη διδασκαλία και υποστηρικτές. Ο Ζήνων ο Κιτιεύς, ιδρυτής της Στοάς, είχε πίσω του πλούσιους Αθηναίους που στήριζαν οικονομικά τη σχολή. Η φιλοσοφία δεν ήταν απλώς πνευματική άσκηση — ήταν και μια μορφή κοινωνικής επιρροής.
Η εικόνα του γέροντα με τη γενειάδα και το χιτώνα, που μιλά σοφά χωρίς να ζητά τίποτα, είναι ποιητική — αλλά ελλιπής. Οι αρχαίοι φιλόσοφοι έβρισκαν τρόπους να επιβιώσουν. Με σχολές, με ευεργεσίες, με δίδακτρα ή με ελάχιστα. Δεν πουλούσαν σοφία. Αλλά σίγουρα δεν ζούσαν μόνο με τη δόξα της.