MUST READ

Πώς έβγαζαν λεφτά οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι;

Οι αρχαίοι φιλόσοφοι δεν ζούσαν με αέρα και αξίες.
Πώς έβγαζαν λεφτά οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι;

Η εικόνα του αρχαίου φιλοσόφου που ζει με ελιές και λόγια στον ήλιο είναι ρομαντική, αλλά όχι απόλυτα αληθινή. Οι περισσότεροι δεν ζούσαν σαν ζητιάνοι, ούτε σκόρπιζαν σοφίες δωρεάν στις πλατείες. Οι φιλόσοφοι, όπως όλοι, έπρεπε να ζήσουν. Και βρήκαν τρόπους — μερικούς αναμενόμενους, άλλους πιο… δημιουργικούς.

Ο Πλάτων ίδρυσε την Ακαδημία, μια σχολή φιλοσοφίας που λειτουργούσε σαν σημερινό ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Είχε μαθητές που πλήρωναν για να διδαχθούν και να βρεθούν κοντά στον δάσκαλο. Δεν ήταν απλό μάθημα, ήταν εμπειρία ζωής. Τα έσοδα προέρχονταν είτε άμεσα από δίδακτρα είτε έμμεσα από ευεργέτες.

Ο Αριστοτέλης έκανε κάτι παρόμοιο με το Λύκειο. Δίδασκε περιπατώντας στους κήπους και είχε πλούσιους προστάτες, όπως ο βασιλιάς Φίλιππος της Μακεδονίας. Μάλιστα, τον πλήρωσε για να μορφώσει τον Αλέξανδρο. Ήταν κάτι σαν προσωπικός μέντορας του μέλλοντος κατακτητή του κόσμου — και φυσικά, δεν ήταν εθελοντισμός.

Οι Σοφιστές, όπως ο Πρωταγόρας και ο Γοργίας, έβγαζαν χρήματα από διαλέξεις και ρητορικά μαθήματα. Δεν τους άρεσαν όλοι — ο Σωκράτης τους θεωρούσε εμποράκους της σοφίας. Όμως, οι εύποροι νέοι πλήρωναν αδρά για να μάθουν πώς να πείθουν στο δικαστήριο ή στην πολιτική. Ήταν κάτι σαν life coaching της εποχής.

Ο Σωκράτης, από την άλλη, έλεγε πως δεν έπαιρνε χρήματα. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως ζούσε χωρίς πόρους. Είχε φίλους και μαθητές, όπως ο Κρίτων και ο Αλκιβιάδης, που τον στήριζαν οικονομικά. Η φτώχεια του ήταν επιλογή – και μέρος της φιλοσοφικής του στάσης απέναντι στη ζωή. Ήταν ο πρώτος influencer που δεν πούλαγε τίποτα.

Οι Κυνικοί, όπως ο Διογένης, επέλεγαν απόλυτη αυτάρκεια. Ζούσαν με ελάχιστα, συχνά στον δρόμο, κι έκαναν την απόρριψη του πλούτου τρόπο ζωής. Ο ίδιος ο Διογένης ζούσε μέσα σε ένα πιθάρι και απολάμβανε να κοροϊδεύει βασιλιάδες και φιλοσόφους που κυνηγούσαν τη δόξα. Δεν ήθελε λεφτά. Ήθελε ελευθερία.

Ακόμα και οι Στωικοί, που κήρυτταν την αρετή και την απάθεια, είχαν σχολές με οργανωμένη διδασκαλία και υποστηρικτές. Ο Ζήνων ο Κιτιεύς, ιδρυτής της Στοάς, είχε πίσω του πλούσιους Αθηναίους που στήριζαν οικονομικά τη σχολή. Η φιλοσοφία δεν ήταν απλώς πνευματική άσκηση — ήταν και μια μορφή κοινωνικής επιρροής.

Η εικόνα του γέροντα με τη γενειάδα και το χιτώνα, που μιλά σοφά χωρίς να ζητά τίποτα, είναι ποιητική — αλλά ελλιπής. Οι αρχαίοι φιλόσοφοι έβρισκαν τρόπους να επιβιώσουν. Με σχολές, με ευεργεσίες, με δίδακτρα ή με ελάχιστα. Δεν πουλούσαν σοφία. Αλλά σίγουρα δεν ζούσαν μόνο με τη δόξα της.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Βούτηξε βαθιά στα βρώμικα νερά για να σώσει 20 ψυχές. Κατέστρεψε τα πνευμόνια του για πάντα

Βούτηξε βαθιά στα βρώμικα νερά για να σώσει 20 ψυχές. Κατέστρεψε τα πνευμόνια του για πάντα

Κατέβηκε 15 πόδια κάτω από τα θολά, βρώμικα νερά για να σώσει 20 ψυχές. Ο Σαβάρς Καραπιτιάν κατέστρεψε τα πνευμόνια του για πάντα, αλλά έσωσε ζωές.

Must Read
Must Read: Πούλησε όλα της τα κοσμήματα για να ιδρύσει σχολείο. Την έλεγαν Ελένη Αρχιγένους και δίδαξε μέσα στην καρδιά της Τουρκοκρατίας

Πούλησε όλα της τα κοσμήματα για να ιδρύσει σχολείο. Την έλεγαν Ελένη Αρχιγένους και δίδαξε μέσα στην καρδιά της Τουρκοκρατίας

Η Ελένη Αρχιγένους γεννήθηκε στο Φανάρι, πούλησε όλα της τα κοσμήματα και αφιέρωσε τη ζωή της στη μόρφωση των κοριτσιών.

Must Read
Must Read: Τον εξόρισαν οι Τούρκοι, τον καταδίκασαν οι Πατριάρχες, τον ήθελαν νεκρό οι Λατίνοι. Ήταν η φωνή της Ορθοδοξίας στην καρδιά της Τουρκοκρατίας

Τον εξόρισαν οι Τούρκοι, τον καταδίκασαν οι Πατριάρχες, τον ήθελαν νεκρό οι Λατίνοι. Ήταν η φωνή της Ορθοδοξίας στην καρδιά της Τουρκοκρατίας

Τον κυνηγούσαν όλοι. Οι Βενετοί τον καταδίκασαν σε θάνατο, οι Πατριάρχες τον εξόρισαν, οι Λατίνοι τον μισούσαν.

Must Read
Must Read: Έστελναν ανθρώπους σε ζωολογικούς κήπους στην Ευρώπη. Ο τελευταίος πέθανε το 1974

Έστελναν ανθρώπους σε ζωολογικούς κήπους στην Ευρώπη. Ο τελευταίος πέθανε το 1974

Δεν ήταν ζώα, ήταν άνθρωποι. Οι Σελνάμ της Παταγονίας έγιναν "εκθέματα" σε ευρωπαϊκούς ζωολογικούς κήπους. Η ιστορία τους κόβει την ανάσα.

Must Read
Must Read: Το ναυάγιο του 1511 που αν δεν είχε συμβεί, δεν θα υπήρχε ούτε Αμερική, ούτε Τράμπ, ούτε δασμοί

Το ναυάγιο του 1511 που αν δεν είχε συμβεί, δεν θα υπήρχε ούτε Αμερική, ούτε Τράμπ, ούτε δασμοί

Το ναυάγιο του 1511 ήταν τόσο μικρό και τόσο σημαντικό. Δύο επιζώντες, ένας μεταφραστής, μία κατάκτηση, και ολόκληρη η Ιστορία άλλαξε κατεύθυνση.

Must Read
Must Read: Τον είπαν εγκληματία επειδή έγραψε σχολικά βιβλία στη δημοτική. Άφησε όλη του την περιουσία στα παιδιά της Ελλάδας

Τον είπαν εγκληματία επειδή έγραψε σχολικά βιβλία στη δημοτική. Άφησε όλη του την περιουσία στα παιδιά της Ελλάδας

Τον είπαν εγκληματία επειδή έγραψε σχολικά βιβλία στη δημοτική. Δεν παντρεύτηκε, δεν έκανε παιδιά – θεώρησε όλα τα ελληνόπουλα δικά του και τους άφησε ό,τι είχε.

Must Read
Must Read: Τι έκαναν Πάσχα οι τρεις μεγάλες ομάδες όταν είχαν τσακωθεί με την ΕΠΟ; Έστησαν δικό τους Κύπελλο και το έβλεπε όλη η Αθήνα

Τι έκαναν Πάσχα οι τρεις μεγάλες ομάδες όταν είχαν τσακωθεί με την ΕΠΟ; Έστησαν δικό τους Κύπελλο και το έβλεπε όλη η Αθήνα

Το Πάσχα του ’28, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ έκαναν κάτι πρωτοφανές. Έστησαν δικό τους Κύπελλο, κάλεσαν ξένες ομάδες και έδωσαν ένα από τα πιο ιστορικά τουρνουά στην Ελλάδα.

Must Read
Must Read: Τσουγκρίζεις αβγά κάθε Πάσχα. Ξέρεις όμως γιατί;

Τσουγκρίζεις αβγά κάθε Πάσχα. Ξέρεις όμως γιατί;

Τσουγκρίζουμε αβγά κάθε Πάσχα. Αλλά ξέρεις γιατί; Το έθιμο είναι βαθύτερο απ’ όσο φαντάζεσαι, και κρατά από την αρχαιότητα.

Must Read
Must Read: Θα πληρώσει η Τουρκία την στροφή προς το κινεζικό τεχνολογικό οικοσύστημα, με Huawei – Xiaomi – OPPO – BYD και Alibaba;

Θα πληρώσει η Τουρκία την στροφή προς το κινεζικό τεχνολογικό οικοσύστημα, με Huawei – Xiaomi – OPPO – BYD και Alibaba;

Δεν γίνεται να βασίζεις το δίκτυο 5G σου στην κινεζική Huawei και να θες να πάρεις F-35.

Must Read