Sportime

ΑΕΚ: Ο Δουβίκας έβαλε τρία γκολ και τώρα περιμένει την άμυνα που δέχθηκε 11 σε τρία ματς

Η Κόμο διέλυσε τη Λανς με 9-1, ο Τάσος Δουβίκας έγινε πρώτος σκόρερ του Champions League και στις 24 Νοεμβρίου θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ. Η Ένωση έχει τρεις συνεχόμενες ευρωπαϊκές ήττες και θα ταξιδέψει στην Ιταλία χωρίς τον Κοϊτά.

Πέτρος Κατερινάκης 7 λεπτά ανάγνωσης
ΔΟΥΒΙΚΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ INTIME SPORTS / ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ VICHOS NIKOS
Πρόσθεσε το Sportime στις αγαπημένες σου πηγές

Ο Τάσος Δουβίκας πέτυχε τρία γκολ, έδωσε μία ασίστ και τώρα περιμένει την ΑΕΚ. Ο Έλληνας επιθετικός ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο απίστευτο 9-1 της Κόμο μέσα στην έδρα της Λανς, το βράδυ της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου. Έφτασε τα έξι γκολ στο Champions League και ανέβηκε μόνος στην κορυφή των σκόρερ της διοργάνωσης. Η ιταλική ομάδα ισοφάρισε το μεγαλύτερο περιθώριο νίκης στην ιστορία του Champions League και βρίσκεται στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, έχοντας πετύχει 19 γκολ σε τέσσερις αγωνιστικές. Για την ΑΕΚ, όμως, υπάρχει ένα στοιχείο ακόμη πιο ανησυχητικό από την εντυπωσιακή συγκομιδή του Δουβίκα. Η ομάδα του Μάρκο Νίκολιτς έχει δεχθεί 11 γκολ στα τρία τελευταία ευρωπαϊκά παιχνίδια της, γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες από Σαχτάρ, Μάντσεστερ Σίτι και Ρεάλ Μαδρίτης. Στις 24 Νοεμβρίου θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας ακριβώς την ομάδα που βρίσκεται σε αυτή την επιθετική κατάσταση. Η σύγκριση δεν αποτελεί πρόβλεψη ενός ακόμη μεγάλου σκορ. Είναι, ωστόσο, μια πολύ συγκεκριμένη προειδοποίηση για το πρόβλημα που πρέπει να λύσει η Ένωση. Η Κόμο του Σεσκ Φάμπρεγκας έχει σκοράρει τέσσερις φορές απέναντι στη Λειψία, άλλες τέσσερις απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πλέον εννέα στη Λανς. Έχει δείξει ότι βρίσκει γκολ απέναντι σε διαφορετικούς αντιπάλους, με διαφορετικούς τρόπους. Η ΑΕΚ, αντίθετα, δεν κατάφερε να προστατεύσει ούτε το προβάδισμά της απέναντι στη Ρεάλ, παρότι προηγήθηκε δύο φορές. Το τελικό 2-3 στην Αθήνα την άφησε με τρεις βαθμούς από τέσσερις αγώνες. Και το δυσκολότερο για τον Νίκολιτς είναι ότι το ταξίδι στην Ιταλία θα γίνει χωρίς έναν από τους σημαντικότερους παίκτες της τελευταίας εμφάνισης. Ο Αμπουμπακαρί Κοϊτά, που σκόραρε το πρώτο γκολ και δημιούργησε το δεύτερο απέναντι στη Ρεάλ, αποβλήθηκε μετά τη λήξη και θα απουσιάσει από το παιχνίδι με την Κόμο. Έτσι, η ΑΕΚ καλείται να αντιμετωπίσει μία από τις πιο παραγωγικές επιθέσεις της διοργάνωσης, ενώ ταυτόχρονα χάνει έναν ποδοσφαιριστή που της έδωσε ταχύτητα και ουσία όταν επιτέθηκε απέναντι σε έναν ισχυρότερο αντίπαλο. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο πώς θα σταματήσει τον Δουβίκα. Είναι και πώς θα κρατήσει την Κόμο μακριά από την περιοχή της χωρίς να στερηθεί κάθε δυνατότητα να απειλήσει.

Τα τρία γκολ που δείχνουν πώς απειλεί ο Δουβίκας

Το χατ τρικ του Δουβίκα απέναντι στη Λανς αξίζει να εξεταστεί πέρα από τον αριθμό των γκολ. Στο έβδομο λεπτό άνοιξε το σκορ από πολύ κοντά, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ και συμμετοχή του Μάξιμο Περόνε στη φάση. Στο 32ο λεπτό βρέθηκε ξανά σε θέση εκτέλεσης μέσα στην περιοχή, αξιοποιώντας την πάσα του Άλεξ Βάγε. Στο 40ό λεπτό άλλαξε ρόλο και έδωσε την ασίστ στον Νίκο Παζ για το τρίτο γκολ, σε μια γρήγορη αντεπίθεση. Στο 57ο λεπτό ολοκλήρωσε το χατ τρικ του, παίρνοντας κάθετη πάσα από τον Παζ και τελειώνοντας τη φάση από τη δεξιά πλευρά της περιοχής. Πρόκειται για τέσσερις συμμετοχές σε γκολ που δεν προέκυψαν με τον ίδιο τρόπο. Ο Έλληνας φορ βρέθηκε κοντά στην εστία για να εκτελέσει, συνεργάστηκε με ποδοσφαιριστή που κινήθηκε από τα πλάγια, δημιούργησε σε ανοιχτό γήπεδο και εκμεταλλεύτηκε κάθετη πάσα. Αυτή η ποικιλία είναι το βασικό πρόβλημα για την άμυνα της ΑΕΚ. Αν οι στόπερ προσπαθήσουν απλώς να τον παρακολουθούν μέσα στην περιοχή, η Κόμο έχει παίκτες που μπορούν να του περάσουν την μπάλα από διαφορετικές αποστάσεις. Αν αντίθετα βγουν ψηλά για να περιορίσουν τις συνεργασίες του, θα χρειαστούν άμεση κάλυψη από τα χαφ και τους ακραίους αμυντικούς. Ο Παζ αποτελεί ξεχωριστή απειλή, καθώς μπορεί να δημιουργήσει και να σκοράρει. Στη Λανς πέτυχε ένα γκολ και έδωσε την πάσα για το τρίτο του Δουβίκα. Η μεταξύ τους συνεργασία σημαίνει ότι η ΑΕΚ δεν αρκεί να προσέξει τον παίκτη που κάνει την τελική προσπάθεια. Πρέπει να ελέγξει και εκείνον που του ανοίγει τον δρόμο προς την εστία. Υπάρχει, μάλιστα, ακόμη μία λεπτομέρεια που κάνει το 9-1 πιο χρήσιμο ως αγωνιστικό δείγμα. Ο Δουβίκας αποχώρησε στο 62ο λεπτό και η Κόμο συνέχισε να σκοράρει. Συνολικά, επτά διαφορετικοί ποδοσφαιριστές της βρήκαν δίχτυα απέναντι στη Λανς. Επομένως, το να περιορίσει η ΑΕΚ τον Έλληνα επιθετικό δεν αρκεί από μόνο του. Η ομάδα του Φάμπρεγκας έχει δείξει ότι δεν εξαρτάται από έναν μόνο σκόρερ. Για τον Νίκολιτς, αυτό σημαίνει ότι η αμυντική προετοιμασία χρειάζεται να αφορά ολόκληρη τη λειτουργία της Κόμο και όχι ένα προσωπικό μαρκάρισμα που θα αφήσει άλλους χώρους ακάλυπτους.

Η απουσία του Κοϊτά αλλάζει και το επιθετικό σχέδιο της ΑΕΚ

Η ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης έδειξε δύο διαφορετικές πλευρές της ΑΕΚ. Η πρώτη ήταν η ικανότητά της να εκμεταλλεύεται τις στιγμές της απέναντι σε μια ομάδα με μεγαλύτερη ποιότητα. Ο Κοϊτά σκόραρε στο 12ο λεπτό, ενώ στο 75ο δημιούργησε το δεύτερο γκολ, το οποίο πέτυχε ο Σταύρος Πήλιος. Η δεύτερη ήταν η δυσκολία της να προστατεύσει αυτό που είχε κερδίσει. Η Ρεάλ ισοφάρισε στο 78ο λεπτό με τον Κιλιάν Εμπαπέ και ολοκλήρωσε την ανατροπή στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Φεντερίκο Βαλβέρδε. Η ΑΕΚ δεν έχασε επειδή δεν βρήκε τρόπο να απειλήσει. Έχασε επειδή δέχθηκε τρία γκολ και δεν κράτησε κανένα από τα δύο προβαδίσματά της. Αυτό είναι το σημείο που αποκτά ιδιαίτερη σημασία πριν από την Κόμο. Απέναντι στην ιταλική ομάδα θα χρειαστεί και καλύτερη αμυντική προστασία και αποτελεσματικό παιχνίδι όταν κερδίζει την μπάλα. Χωρίς τον Κοϊτά, ο Νίκολιτς στερείται του ποδοσφαιριστή που συμμετείχε και στα δύο γκολ απέναντι στη Ρεάλ. Δεν σημαίνει ότι η Ένωση χάνει κάθε επιθετική λύση. Διαθέτει τον Λούκα Γιόβιτς, τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, τον Ολεξάντρ Ζούμπκοφ και άλλους ποδοσφαιριστές που μπορούν να αναλάβουν διαφορετικούς ρόλους. Σημαίνει, όμως, ότι ο προπονητής της πρέπει να αποφασίσει από πριν ποιος θα δώσει την ταχύτητα ή την τελική πάσα όταν η ομάδα βρει χώρο. Αν η ΑΕΚ περιοριστεί σε συνεχή άμυνα, θα αυξήσει τις φορές που η Κόμο θα πλησιάσει την περιοχή της και θα διεκδικήσει δεύτερες μπάλες. Αν επιχειρήσει να πιέζει διαρκώς πολύ ψηλά, θα αφήσει περισσότερο χώρο πίσω από την πρώτη γραμμή της πίεσης, κάτι που ο Παζ μπορεί να εκμεταλλευτεί με τις πάσες του. Η πιο λογική επιλογή είναι ένα συμπαγές σύνολο, με μικρές αποστάσεις ανάμεσα σε άμυνα και μεσαία γραμμή και πίεση όταν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η προστασία του χώρου μπροστά από τους στόπερ και η αντίδραση όταν χάνεται η μπάλα. Η ΑΕΚ έχει ήδη πληρώσει ακριβά τις ευρωπαϊκές της αδυναμίες. Στην Κόμο δεν αρκεί να εμφανίσει μεγαλύτερο πάθος ή συγκέντρωση. Χρειάζεται συγκεκριμένη αγωνιστική απάντηση, μαζί με ένα επιθετικό σχέδιο που θα λειτουργήσει χωρίς τον Κοϊτά.

Γιατί το 9-1 δεν σημαίνει ότι η ΑΕΚ είναι καταδικασμένη

Η Κόμο έχει κάθε λόγο να αντιμετωπίζει την αναμέτρηση της 24ης Νοεμβρίου με αυτοπεποίθηση. Μετρά τρεις νίκες στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές του Champions League, έχει συγκεντρώσει εννέα βαθμούς και βρίσκεται ήδη στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας. Ο Δουβίκας είναι πρώτος σκόρερ με έξι γκολ, ο Νίκο Παζ δίνει δημιουργία και απειλή κοντά στην περιοχή, ενώ η ομάδα του Σεσκ Φάμπρεγκας διαθέτει περισσότερους παίκτες που μπορούν να τελειώσουν μια επίθεση. Παρ' όλα αυτά, η ίδια η ευρωπαϊκή της πορεία προσφέρει και τον απαραίτητο αντίλογο. Η Κόμο έχασε 3-2 από τη Φέγενορντ, επομένως δεν έχει παρουσιάσει μια ομάδα που ελέγχει απόλυτα κάθε παιχνίδι. Ούτε το 9-1 απέναντι στη Λανς επιτρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα επαναλάβει ανάλογη εμφάνιση απέναντι στην ΑΕΚ. Κάθε αγώνας ξεκινά από διαφορετικές συνθήκες, διαφορετικές αποφάσεις και διαφορετικές αντιδράσεις. Η Ένωση, άλλωστε, προηγήθηκε δύο φορές απέναντι στη Ρεάλ, κάτι που αποδεικνύει ότι διαθέτει ποιότητα για να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και σε ισχυρούς αντιπάλους. Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στην αποτελεσματικότητα που έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα η κάθε ομάδα. Η Κόμο χρειάστηκε τέσσερα παιχνίδια για να φτάσει τα 19 γκολ. Η ΑΕΚ έχει δεχθεί 11 μόνο στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις της. Αυτοί οι αριθμοί δεν προδικάζουν αποτέλεσμα, αλλά εξηγούν γιατί το επόμενο παιχνίδι απαιτεί διαφορετικό επίπεδο αμυντικής οργάνωσης. Με τρεις βαθμούς ύστερα από τέσσερις αγωνιστικές, η Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίσει την αναμέτρηση ως μια ακόμη ευρωπαϊκή εμπειρία. Οι βαθμοί έχουν πραγματική σημασία για την προσπάθειά της να συνεχίσει στη διοργάνωση. Ταυτόχρονα, η διοίκηση και ο προπονητής έχουν μπροστά τους μια αγωνιστική δοκιμασία που δεν λύνεται με μία αλλαγή στην ενδεκάδα. Το ερώτημα είναι αν η ΑΕΚ μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα χωρίς να εγκαταλείψει το επιθετικό στοιχείο που την έκανε ανταγωνιστική απέναντι στη Ρεάλ. Ο Δουβίκας έδωσε ήδη μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα των κινδύνων. Σκοράρει από κοντά, εκμεταλλεύεται τις κάθετες και συμμετέχει στη δημιουργία. Ο Νίκολιτς έχει σχεδόν τρεις εβδομάδες για να προετοιμάσει την απάντησή του. Στις 24 Νοεμβρίου, στο γήπεδο της Κόμο, θα κριθεί αν αυτή η προετοιμασία ήταν αρκετή ώστε η ΑΕΚ να περιορίσει έναν από τους πιο επικίνδυνους επιθετικούς της φετινής διοργάνωσης και να διεκδικήσει τους βαθμούς που χρειάζεται.

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία

Πρόσφατα νέα

Περισσότερα από Πέτρος Κατερινάκης

Από άλλη κατηγορία

Τελευταία νέα