ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκκενώστε» την Ελλάδα, για να έρθουν οι… επενδύσεις! – Οργή και αγανάκτηση για τον πύρινο όλεθρο

Ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται παραδομένη στο έλεος της φωτιάς και μοναδική της ελπίδα είναι ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των πυροσβεστών και των εθελοντών.

Ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται παραδομένη στο έλεος της φωτιάς και μοναδική της ελπίδα είναι ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των πυροσβεστών και των εθελοντών που δίνουν έναν άνισο αγώνα με τις θηριώδεις πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.
Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται παραδομένη στο έλεος της φωτιάς και μοναδική της ελπίδα είναι ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των πυροσβεστών και των εθελοντών που δίνουν έναν άνισο αγώνα με τις θηριώδεις πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Η κυβέρνηση – αν και για επικοινωνιακούς λόγους προσπαθεί να το κρύψει όσο μπορεί – έχει χάσει κάθε έλεγχο της κατάστασης και βρίσκεται αντιμέτωπη όσο ποτέ με τις τραγικές ευθύνες της. Ακόμα και τώρα, που η ηγεσία ουσιαστικά δηλώνει ανίκανη να διαχειριστεί αυτή τη πρωτοφανή κρίση, προσπαθούν να καλύψουν με επικοινωνιακά τερτίπια την εκκωφαντική ανεπάρκεια τους.

Η βασική στρατηγική τους για την πανδημία είναι τα πολύμηνα lockdown και… όποιον πάρει ο χάρος. Παρόμοια είναι και η στρατηγική τους για τις καταστροφικές πυρκαγιές: Εκκενώσεις παντού και… κάντε την προσευχή σας. Το μόνο που αλλάζει είναι πως στην πρώτη περίπτωση σε κλειδώνει στο σπίτι και στη δεύτερη σε διώχνει.

Φτάσαμε στο σημείο να παρακαλάμε να βρει θάλασσα το κάθε πύρινο μέτωπο, για να σβήσει!

Και ακόμα και τώρα, σε τέτοιες ώρες έκτακτης ανάγκης, κυριολεκτικά «κρεμιούνται» από όποιο επιχείρημα πιστεύουν πως τους έχει μείνει όρθιο. Από την… κλιματική αλλαγή που χρησιμοποιεί συνεχώς ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του και τον καύσωνα που «έχει μετατρέψει σε πυριτιδαποθήκη τη χώρα», μέχρι το… ανέβασμα των μποφόρ σε δελτία ειδήσεων, το… μικροκλίμα της φωτιάς και την άναρχη δόμηση.

Και πάνω απ’ όλα προέβαλαν σαν επίτευγμα το ότι δεν είχαν χαθεί ανθρώπινες ζωές. Να που χάθηκε με τραγικό τρόπο η ζωή 38χρονου εθελοντή πυροσβέστη, που έπεσε ο στύλος της ΔΕΗ επάνω του. Και ακόμα 20 άτομα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Αττικής. Και δεν ξέρουμε ακόμα τι έχει να γίνει.

Άλλα πέρα από αυτά, τι ζωές μένουν για τους πυρόπληκτους; Ένας άνθρωπος για να ζήσει, χρειάζεται και στέγη πάνω από το κεφάλι του, χρειάζεται την περιουσία του, την αξιοπρέπεια του. Να ζήσει σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον και όχι σε ένα σεληνιακό τοπίο στάχτης.

Δειλά – δειλά, και με πολύ… προσπάθεια, ακούστηκε από το στόμα του πρωθυπουργού στο διάγγελμα του, η λέξη «αυτοκριτική». Πραγματικά πρέπει να κατέβαλε μεγάλο αγώνα έστω και για να την προφέρει. Συμπάσχουμε. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε και κάτι ακόμα. Πως «δεν είναι τώρα η ώρα» για να γίνει αυτή η αυτοκριτική.

Κι όμως, η ώρα για απόδοση ευθυνών ΠΡΕΠΕΙ να ξεκινήσει από ΤΩΡΑ.

Όχι όταν θα παρέλθει αυτή η καταστροφή και θα περάσει στην αφάνεια αφού δεν θα «πουλάει» πια στα κανάλια. Όχι αφού θα κάνουν συσκέψεις επί συσκέψεων και θα ακούσουμε παχιά λόγια για «ώρα πράξεων», ενώ οι κάτοικοι θα απομείνουν να βλέπουν τα κουφάρια των σπιτιών τους και να καλούνται να ζήσουν με επιδόματα – χαρτζιλίκια. Το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο πολλές φορές και ούτε μία από αυτές, δεν είχε happy ending.

Δεν είναι δυνατόν να μην καταγγέλλουμε από τώρα την κυβέρνηση, που συνειδητά άφησε αποδεκατισμένο το σώμα της Πυροσβεστικής, σε μια χώρα που έχει έναν από τους μεγαλύτερους μέσους όρους ετήσιων πυρκαγιών στην Ευρώπη.

Συνειδητά άφησαν για φέτος ένα εγκληματικό κενό 4.000 πυροσβεστών, την ίδια ώρα που ο Χρυσοχοΐδης καμάρωνε για την πρόσληψη χιλιάδων αστυνομικών για να φυλάνε τα πανεπιστήμια, τις διαδηλώσεις και τα άδεια… παγκάκια στις πλατείες!

Από τα 3.500 οχήματα που διαθέτει η Πυροσβεστική, μόλις το 10%-15% είναι καινούργιο, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών ξεπερνά τα… 45 έτη. Γερασμένος στόλος και λειψανδρία για την κατάσβεση πυρκαγιών. Άλλα όλα κι όλα, από… εμβόλια τελευταίας τεχνολογίας σκίζουμε! Όχι απλά σκίζουμε, άλλα… χαρίζουμε και σε άλλες χώρες. Τόσο large!

Η συνέχεια στο upopsi.gr

Exit mobile version