Κυριάκος Μητσοτάκης: Ομαδικό τσιμπούσι στην Ικαρία εν μέσω lockdown – Κάτσε σπίτι σου εσύ
Εν μέσω lockdown και μία μέρα μετά την ανακοίνωση για τα νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε στην Ικαρία όπου συνέφαγε παρουσία πολλών ατόμων.Ομαδικό τσιμπούσι στο σπίτι του Βουλευτή Σάμου κ. Στεφανάδη, στην Ικαρία, είχε σήμερα το μεσημέρι, όπως καταγγέλλεται απο την κ. Ελένη Νιτσόλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στα πλαίσια της επίσκεψης του στο νησί…ώστε να παρακολουθήσει από κοντά την πορεία των εμβολιασμών.
Εν μέσω lockdown και μία μέρα μετά την ανακοίνωση για τα νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε στην Ικαρία και όπου τον δέχθηκε ο Βουλευτής Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, με τον οποίο συνέφαγε παρουσία πλήθος κόσμου.
Όπως καταγγέλλει η κ. Νιτσόλα με ανάρτηση της στο Facebook, “Ο εξοχωτατος πρωθυπουργός μας, συν τρώγει με άλλα 30 άτομα στη βεράντα του σπιτιού του βουλευτή Σαμου Στεφαναδη (απέναντι ακριβώς απ το σπίτι μας)!!! Από κάτω άλλοι 30-40 συνωστισμενοι μπάτσοι απ την κουστωδεια του, τον αναμένουν συνωστισμενοι!! Εγώ θα πάω να τους καταγγείλω τώρα λοιπόν!! Και συ κάτσε στο παγκάκι της γειτονιάς σου με το καφεδάκι σου, με τον φίλο σου, και πλήρωσε το πρόστιμο το τρακοσαρι!!!”
Ο εξοχωτατος πρωθυπουργός μας, συν τρώγει με άλλα 30 άτομα στη βεράντα του σπιτιού του βουλευτή Σαμου Στεφαναδη…
Δημοσιεύτηκε από Eleni Nitsola στις Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021
Οι νόμοι, δυστυχώς όπως αποδεικνύεται δεν είναι ίδιοι για όλους και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν είναι ίδιοι για τους εμπνευστές τους και εκείνους που τους επιβάλλουν.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την εν λόγω καταγγελία, φέρεται για ακόμη μια φορά να αψηφά τους νόμους της ίδιας του της κυβέρνησης και με το πρόσχημα της εποπτείας των εμβολιασμών στη χώρα, λες και αυτό δεν μπορεί να γίνει από το γραφείο του και το Pc του, εξακολουθεί να πηγαίνει με ολόκληρες κουστωδίες από νησί σε νησί, με ο, τι αυτό συνεπάγεται υγειονομικά και να προκαλεί, παρευρισκόμενος σε σπίτι βουλευτή με δεκάδες κόσμου!
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως ο Πρωθυπουργός, δεν είναι η πρώτη φορά που “γράφει” στα παλιά του τα παπούτσια τους νόμους για την πανδημία, μιας και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν και πάλι εν μέσω lockdown είχε πάει βόλτα στην Πάρνηθα και είχε φωτογραφηθεί με μοτοσυκλετιστές, μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα, πράγμα για το οποίο “είχε κάνει την αυτοκριτική του” σε συνέντευξη που είχε δώσει σε δεύτερο χρόνο.
Μια μέρα μετά λοιπόν από την αυστηροποίηση των μέτρων και την απαγόρευση της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 6 μ.μ. στις κόκκινες περιοχές της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλεί με την στάση ζωή του, με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο, χωρίς να έχει καμία απολύτως συναίσθηση της κατάστασης που βιώνουν εκατομμύρια συμπολιτών μας που εδώ και 3 μήνες βρίσκονται σε καθεστώς εγκλεισμού.
Μάλιστα αρνητική εντύπωση προκαλεί και το γεγονός εικόνων συνωστισμού που δημιουργήθηκαν γύρω από τον Πρωθυπουργό, ώστε να φτιαχτεί το σκηνικό πολιτικής φιέστας…
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Ικαρίας σωματεία κι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες στο χώρο και τις ελλείψεις σε υποδομές.
Οι εργαζόμενοι παρέδωσαν υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό με βασικά αιτήματα την ”Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου. Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας”
“κ. Πρωθυπουργέ
Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά την επίσκεψη σας στην Ικαρία και στους Φούρνους δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση με φορείς των νησιών μας σας υποβάλουμε υπόμνημα με τις διαχρονικές διεκδικήσεις των σωματείων – φορέων και κάτοικων, σχετικά με την λειτουργία των δομών υγείας των νησιών μας.
Πιστεύουμε πως από την ενημέρωση που υπάρχει στις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας (Νοσοκομείο Ικαρίας–2ης Υ.ΠΕ. Πειραιώς & Αιγαίου),αλλά και από τις παραστάσεις διαμαρτυρίας συνδικάτων και φορέων της Ικάριας και των Φούρνων στο Υπουργείο Υγείας που τα τελευταία 10 χρόνια είναι δυστυχώς τακτικές. Σας είναι γνωστή η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες δομές του συστήματος Υγείας στην Ικαρία και στους Φούρνους, συνέπεια των διαχρονικών αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών.
Κύριε Πρωθυπουργέ κατά την γνώμη μας η κατάσταση μόνο με μελανά χρώματα μπορεί να περιγραφεί αφού:
Στο Νοσοκομείο δεν λειτουργούν με επαρκή αριθμό των αναγκαίων ειδικοτήτων γιατρών οι απαραίτητες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική).
Υπάρχουν κλινικές που «λειτουργούν» με μονήρεις ειδικότητες. Συνεπώς είναι αδύνατον να καλυφθούν οι εφημερίες σε 24ωρη βάση.
Τα κενά σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι πολύ μεγάλα.
Στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο οι εφημερίες «βγαίνουν» από αγροτικούς που καλούνται από τα περιφερειακά αγροτικά ιατρεία.Να σημειώσουμε ότι από τον οργανισμό λειτουργίας του προβλέπονται οκτώ θέσεις ειδικοτήτων.
Στις άλλες περιοχές που υπάρχουν Περιφερειακά Ιατρεία (Ράχες, Καρκινάγρι, Μαγγανίτης, Χρυσομηλιά, Θύμαινα), αυτά όλο και πιο συχνά μένουν χωρίς γιατρό,καθυστερούν οι προκηρύξεις και έτσι μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα από τη λήξη της θητείας του προηγούμενου γιατρού μέχρι να αναλάβει υπηρεσία ο επόμενος. (π.χ. το Π.Ι Φούρνων τέλος του Μήνα θα μείνει με ένα γιατρό για να αντιμετωπίσει όλες τις ανάγκες δυο οικισμών).
Στις Ράχες, έδρα μεγάλης δημοτικής κοινότητας και με πολλούς και διάσπαρτους οικισμούς, λειτουργεί ένα ΠεριφερειακόΙατρείο, που πολύ συχνά μένει χωρίς γιατρό.Οι υποσχέσεις για την αναβάθμιση του σε πολυδύναμο κατέστησαν «αρχαίος θρύλος» πριν ξεπεραστούν από την ίδια τη ζωή.
Το ΠεριφερειακόΙατρείο Χρυσομηλιάς Φούρνων για αρκετούς μήνες δεν έχει γιατρό βρίσκεται σε πολύ ευαίσθητη και απομακρυσμένη περιοχή, με μεγάλη δυσκολία πρόσβασης σε οποιοδήποτε κέντρο (Φούρνοι, Άγιος Κήρυκος) και όμως δεν έχει χαρακτηριστεί ούτε άγονο, ούτε δυσπρόσιτο!
Η μονάδα αυξημένης φροντίδας και ο σταθμός αιμοδοσίας, ακόμα δεν έχουν πάρει τον δρόμο της υλοποίησης πάρα το ότι είναι μια χρόνια διεκδίκηση.
Όσο για το ΕΚΑΒ αν και άρχισε πριν λίγα χρόνια να λειτουργεί και στην Ικαρία, με την υπάρχουσα δύναμη του δεν βγαίνουν οι βάρδιες σε 24ωρη βάση, δεν μπορούν να καλυφθούν ταυτόχρονα περιστατικά στο νησί της Ικαρίας, ενώ τα νησιά των Φούρνων και της Θύμαινας παραμένουν ακάλυπτα.
Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε πολλές σελίδες με την κατάσταση των δομών και των παροχών Υγείας στα νησιά μας. Η οποία είναι αποτέλεσμα και των δικών σας πολιτικών επίλογων.
Για μια ακόμα φορά λέμε ότι αρνιόμαστε να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση.
Αρνιόμαστε να αποδεχτούμε ότι τα πράγματα μόνο έτσι μπορεί να είναι.
Γι’ αυτό και βγαίνουμε και θα ξαναβγούμε πολλές φορές στους δρόμους, γι’ αυτό και βρισκόμαστε εδώ σήμερα, όπως πολλές φορές έχουμε κάνει και όπως θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι να αποκτήσουμε ότι δικαιούμαστε καθώς πιστεύουμε ότι η σήμερα, τον 21ο αιώνα, με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει τον έλεγχο και τη νοσηλεία ασθενών από τον κορωνοϊό μαζί με την περίθαλψη ασθενών που έχουν άλλες παθήσεις, καθώς και τις ανάγκες για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση, προαγωγή της υγείας μας
Όλη η λογική μας περιγράφεται με τη φράση:
«Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.
Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας».
Όλα μας τα αιτήματα μπορούν να συνοψιστούν στις φράσεις:
Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας -Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Απαιτούμε να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμή από τους ασθενείς που προσέρχονται, για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου & πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
Πλαίσιο αιτημάτων για Ικαρία & Φούρνους
Για το Νοσοκομείο να υπάρχουν:
Όλες οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική) με τις απαιτούμενες ειδικότητες γιατρών.
Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες που δεν καλύφθηκαν ποτέ(πνευμονολόγος, νεφρολόγος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος).
Άμεση τοποθέτηση ενός Αναισθησιολόγου και ενός ακόμα Ακτινολόγουώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα ο αξονικός τομογράφος. Επίσης απαιτείται όλες οι ειδικότητες να γίνουν τουλάχιστον διπλές (ιδίως παιδίατρου, παθολογίας, καρδιολογίας, γυναικολογίας, ακτινολογίας, αναισθησιολογίας).
Νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες.
Όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Να λειτουργήσει η Μονάδα τεχνητού Νεφρού
Να δημιουργηθεί Σταθμός Αιμοδοσίας.
Να δημιουργηθεί Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Όλη η απαραίτητη εργαστηριακή κάλυψη και ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός.
Όλη η αναγκαία υποδομή για ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης.
Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο.
Σύνδεση του Νοσοκομείου με τα Κ.Υ.
Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν:
Ένα Κ.Υ. σε κάθε Δημοτική ενότητα της επαρχίας μας, που να καλύπτει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. (Δηλαδή: Πλήρης στελέχωση του Κ.Υ. στον Εύδηλο τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του. Αναβάθμιση των Π.Ι στις Ράχες και στους Φούρνους σε Κ.Υ με επαρκή στελέχωση και βελτίωση του εξοπλισμού).
Ειδικά για τις Ράχες άμεση πρόσληψη γενικού παθολόγου και νοσηλευτικού προσωπικού στο Περιφερειακό Ιατρείο.
Σύνδεση των Κ.Υ. με τους χώρους κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. ( Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι ).
Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ (που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας).
Υπηρεσίες πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας.
Επιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες.
Ειδικευμένοι γιατροί για όσους ασθενείς κάνουν χρήση των ιαματικών λουτρών.
Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ, στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες.
Ιδιαίτερα στο αγροτικό ιατρείο Καρκιναγρίου και λόγω κατάστασης οδικού δικτύου και μεγάλης απόστασης από τα Κ.Υ. να υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο.
Για το ΕΚΑΒ:
Να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος επείγουσας βοήθειας έτσι που να καλύπτει κάθε επείγον περιστατικό.
Πρόνοια:
Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.
Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για όλους (χωρίς πλαφόν εξαιρέσεις και περικοπές), με μόνιμο προσωπικό.
Γηροκομείο δημόσιο που θα λειτουργεί δωρεάν, και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων μεσταθερές σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους.
Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.
Πρόληψη:
Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.
Να τοποθετηθούν άμεσα γιατροί σε όλα τα πλοία με ευθύνη του κράτους.
Συστηματικοί εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά.
Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες.
Επαναφορά για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως του επιδόματος τοκετού.
Για τις ανάγκες αντιμετώπισης των συνεπειών του κορωνοϊού:
Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους (κατοίκους και εργαζόμενους), όπως και στα λιμάνια και το αεροδρόμιο, ώστε να ελεχθεί η διασπορά του ιού.
Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ, σε κατάλληλους χώρους και στελέχωσή με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ασφαλών εμβολίων για τον έγκαιρο και μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.
Επίταξη των μονάδων Υγείας του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων, και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου και γρήγορων τεστ για τον κορωνοϊό δωρεάν για όλους και όλες.
Να παρθούν ΤΩΡΑ μέτρα προστασίας της Υγείας, σε σχολεία και Πανεπιστήμια για να λειτουργήσουν με ασφαλείς συνθήκες.”