Νίκη Κεραμέως: Είναι πραγματικά απορίας άξιον, πως γίνεται αυτό το υπουργείο Παιδείας να καταφέρνει να δημιουργήσει τέτοιο μπάχαλο εν καιρώ πανδημίας, είτε όταν ανοίγει τα σχολεία – είτε όταν τα κλείνει. Πραγματικά πρόκειται περί κατορθώματος.
Άλλοτε κλείνοντας σχολεία για μήνες ενώ δεν θα έπρεπε και ενώ οι περισσότερες χώρες τις Ευρώπης τα είχαν σε λειτουργία. Καταστρέφοντας σχολικές χρονιές με τα παιδιά μακριά από τις τάξεις και αποτυγχάνοντας πλήρως στον σχεδιασμό της τηλεκπαίδευσης.
Με πλατφόρμες που υπολειτουργούσαν, με καθυστερήσεις εβδομάδων μέχρι να «ανακαλύψει» η Νίκη Κεραμέως πως υπάρχουν και μαθητές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα για να έχουν tablet, με εκπαίδευση «του ποδαριού» και όλα τα βάρη της ανικανότητας του υπουργείου να πέφτουν στους εκπαιδευτικούς.
Και άλλοτε ανοίγοντας τα σχολεία χωρίς σοβαρά μέτρα θωράκισης απέναντι στην εξάπλωση του ιού, αρνούμενοι να διορθώσουν το αίσχος των 25 παιδιών ανά τάξη και ακόμη χειρότερα – καθιερώνοντας το 50%+1 σε κρούσματα που «χρειάζονται» για να κλείσει ένα τμήμα.
Άνοιγμα – φιάσκο με υπογραφή Κεραμέως
Και τώρα, στο ίδιο κυβερνητικό μπάχαλο θεατές, ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέα τραγικά λάθη. Ενώ πολλοί επιστήμονες προειδοποιούσαν πως έπρεπε να καθυστερήσει λίγο το άνοιγμα των σχολείων (η διδακτική ύλη που έχει παραδοθεί, έδινε περιθώριο για κάτι τέτοιο) ώστε να εκτονωθεί κάπως το κύμα επέλασης της «Όμικρον», η Νίκη Κεραμέως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ως συνήθως – τράβηξαν τον δικό τους γνώριμο δρόμο, τον δρόμο του κυβερνητικού τυχοδιωκτισμού.
Με καταπληκτικό σχεδιασμό όπως πάντα:
H αγορά στράγγιξε από self test, γονείς και εκπαιδευτικοί περίμεναν σε ουρές φαρμακείων για να μάθουν πως δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, εντολές δόθηκαν για να γίνονται επιτόπια tests στις πύλες των σχολείων και μαθητές έμπαιναν στην τάξη ανάλογα με το τι έδειχνε το self test!
Και ενώ το υπουργείο Παιδείας επαναπαυόταν στις δάφνες της α(χ)ριστείας του, ένα κομφούζιο επικρατούσε στην πρώτη σχολική μέρα του 2022, διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί αναγκάζονταν να γίνουν… «αστυνομικοί» υγείας, σχολεία έμεναν χωρίς self test, γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους έχοντας την (λογικότατη) ανησυχία πως η Όμικρον κάνει θραύση αυτή την περίοδο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ευχαριστημένος με το μπάχαλο
Βέβαια αυτό το στρατηγικό τσίρκο καθόλου δεν εμπόδισε τον (αενάως) αυτοθαυμαζόμενο Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει συγχαρητήρια στον εαυτό του για άλλη μια φορά, παρουσιάζοντας ως… επιτυχία το ότι βρέθηκαν 15.000 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ως αποτέλεσμα των self test που διενεργήθηκαν!
Ενώ έχουμε να κάνουμε με το πολύ σοβαρό θέμα της ασφάλειας των παιδιών μας, η κυβέρνηση θεωρεί… επίτευγμα το ότι ξεκίνησε τη σχολική χρονιά σε λάθος στιγμή και μετέτρεψε τα σχολεία σε διαγνωστικά κέντρα! Μιας που έχουμε διαλυμένο ΕΣΥ, ας κάνουμε κέντρα υγείας τα σχολεία! Και όποιος κολλήσει – κόλλησε! Θα τρελαθούμε με αυτά που γίνονται σε αυτή τη χώρα!
Αν δεν έβρισκαν αυτά τα κρούσματα – έγραψε ο πρωθυπουργός – «θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα μεταδίδοντας πολύ πιο εύκολα τον ιό». Δηλαδή έπρεπε ντε και καλά να πάνε στο σχολείο για να τον μεταδώσουν στην… εκεί κοινότητα; Και τι θα γίνει με τα ψευδώς αρνητικά; Και τι θα γίνει με τις άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς των μαθητών που βρέθηκαν να νοσούν;
Και πως γίνεται να… καμαρώνει ο πρωθυπουργός για τα ευρήματα των – χαμηλής αποτελεσματικότητας – self test, ενώ συνεχίζει να στρουθοκαμηλίζει για τα πανάκριβα PCR; Αυτοί που δεν δύνανται να δώσουν χρήματα για PCR δεν μεταδίδουν στην κοινότητα;
Αυτός ο απίστευτος κυνισμός με τον οποίο αντιμετωπίζει τη λειτουργία των σχολείων η Νίκη Κεραμέως πραγματικά δεν έχει προηγούμενο. Επί της υπουργίας της, ένας μαθητής βλέπει το σχολείο του να λειτουργεί σαν… φαρμακείο. Βλέπει τον εκπαιδευτικό να λειτουργεί ως… νοσηλευτής. Βλέπει αίθουσες να πλημμυρίζουν, σοβάδες και ταβάνια να πέφτουν, πλατφόρμες να μην δουλεύουν, τμήματα να αφήνονται στο έλεος της διασποράς με γελοία πρωτόκολλα ασφαλείας.
Αυτό το έργο έχει παραδώσει ως τώρα η υπουργός Παιδείας στη δημόσια δωρεάν παιδεία. Το ότι η κυβέρνηση δε νοιάζεται για τους υγειονομικούς, για τους εκπαιδευτικούς, για τους πυροσβέστες, για τους επαγγελματίες της εστίασης κ.α, το γνωρίζαμε. Το ότι θα επεδείκνυε τέτοια αλαζονική και επικίνδυνη συμπεριφορά ακόμα και για τα παιδιά όμως, ξεπερνά κάθε όριο κακοήθειας…