Eπιτέλους ας τελειώσει αυτό το απατηλό παραμύθι με τον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εξαγγελίες και ανακοινώσεις για προ – διερευνητικές επαφές που ίσως οδηγήσουν σε… διερευνητικές επαφές, οι οποίες θα… ανάψουν το πράσινο φως για διάλογο, ο οποίος θα οδηγήσει στις διαπραγματεύσεις, με μια Τουρκία που θα συνομιλεί με το όπλο πάνω στο τραπέζι.
Και ενώ η υπερατλαντική, ευρωπαϊκή αλλά και εγχώρια πλύση εγκεφάλου για Ελληνοτουρκικό διάλογο εντείνεται, ξεκίνησαν και να δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις που υποτίθεται πως σφυγμομετρούν τις αντιδράσεις του Ελληνικού λαού σχετικά με το αν οι Έλληνες λένε ναι στον διάλογο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το 69,8% των ερωτηθέντων, είναι θετικοί σε κάτι τέτοιο.
Δηλαδή – σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση – οι 7 στους 10 Έλληνες πολίτες επιθυμούν να λάβει χώρα ένας διάλογος μεταξύ μιας Τουρκίας που εμφανίζει ένα σύνολο από εξωφρενικές διεκδικήσεις, και της Ελλάδας που βρίσκεται μονίμως σε θέση άμυνας και δεν διεκδικεί τίποτα!
Όπως είπε πολύ πετυχημένα σε μια πρόσφατη συνέντευξη του ο αξιότιμος καθηγητής κ. Μάζης, είναι σαν να έχουμε έναν σεσημασμένο ληστή (Τουρκία) που βρίσκει στον δρόμο έναν ανυποψίαστο περαστικό (Ελλάδα) και ξεκινά να τον γρονθοκοπεί για να τον κλέψει. Ένας τρίτος παρατηρητής (Ευρωπαϊκή Ένωση, Γερμανία, ΝΑΤΟ κλπ) παρακολουθεί το σκηνικό από απόσταση και αντί να σπεύσει να βοηθήσει το θύμα, λέει και στους δύο: «σταματήστε και κάντε διάλογο, βρείτε τα μεταξύ σας»! Ποιος θα είναι ωφελημένος από μια τέτοια στάση; Μα φυσικά ο θύτης!
Οι 7 στους 10 Έλληνες λοιπόν, επιθυμούν διάλογο με έναν αφηνιασμένο ληστή και μια Ελλάδα φοβική που δεν διεκδικεί το παραμικρό; Δύσκολο. Μπορεί η πανδημική κρίση να έχει φέρει γενναίες δόσεις αποβλάκωσης στην Ελληνική κοινωνία, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν έχουμε φτάσει και μέχρι εκεί.
Από αυτό το 69,8%, είπε «ναι» στο διάλογο το 48,7% και «μάλλον ναι» το 21,1%. Τι ακριβώς γνώμες περιλαμβάνει όμως αυτό το 48,7%; Πρέπει να υποθέσουμε πως σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων είπαν «ναι» στον διάλογο με κάθε κόστος; Τι ποσοστό είπε «ναι» υπό προϋποθέσεις; Και ποιες προϋποθέσεις ήταν αυτές; Τι ποσοστό είπε «ναι» στον διάλογο, αλλά μόνο αν έχουμε στο τραπέζι και δικές μας σοβαρές διεκδικήσεις; Γιατί δεν δημοσιοποιούνται δημοσκοπήσεις σύμφωνα με αυτές ακριβώς τις ερωτήσεις; Γιατί μας εμφανίζουν με πηχυαίους τίτλους ένα ξερό ποσοστό που δημιουργεί εντυπώσεις και ομαδοποιεί όλα τα είδη του «ναι», σαν να είναι μία κοινή άποψη;
Πάντως μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως μέσα σε αυτό το 69,8% συμπεριλαμβάνεται και ο Πρωθυπουργός μας, αφού δήλωσε πως: «Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μια, αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές».
Μωρέ μπράβο προθυμία για διάλογο οι… «μακεδονομάχοι»!
Την ίδια στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να ξεκινήσουν οι… επαφές, ο «Σουλτάνος» προβαίνει σε… πολιτισμένες δηλώσεις τύπου: «θα συντρίψουμε όποιον καταφερθεί εχθρικά εναντίον της Τουρκίας. Αυτό θα γίνει κατανοητό είτε με τη γλώσσα της πολιτικής και της διπλωματίας είτε θα το καταλάβουν με την πικρή εμπειρία στο πεδίο της μάχης που είχαν ζήσει και στο παρελθόν».
Ακούγοντας τέτοιες δηλώσεις, δεν μας γίνεται αμέσως σαφές πως οι συνθήκες είναι πλέον… ιδανικές για να ανοίξουμε τον περιβόητο «δίαυλο επικοινωνίας»; Πως όλα είναι έτοιμα για έναν εποικοδομητικό, ειλικρινή και επί ίσοις όροις διάλογο…;
Εκτός του ότι σίγουρα μας δουλεύουν, μήπως δουλευόμαστε και μεταξύ μας;
Το ότι οι Τούρκοι έχουν πλοία τους εντός της Ελληνικής ΑΟΖ σταθερά εδώ και σχεδόν έναν μήνα, δεν είναι σημάδι στρατηγικής ήττας; Δεν είναι αυτό παράγοντας που δίνει στην Ελληνική πλευρά ένα ντεσαβαντάζ εξ’ αρχής, για τις όποιες συνομιλίες μπορεί να επακολουθήσουν; Δεν βρίσκεται ήδη το πιστόλι επάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Σε τι ακριβώς ωφελεί ο στρουθοκαμηλισμός του Πρωθυπουργού που διαμηνύει πως «δεν δεχόμαστε απειλές»; Ενώ ήδη δέχεται εδώ και έναν μήνα ανοιχτή αμφισβήτηση και παραβίαση της Ελληνικής ΑΟΖ, ουσιαστικά λέει «καθίστε λίγο φρόνιμα για να μιλήσουμε»;
Δεν καταλαβαίνουν πως με τέτοιους χειρισμούς, ο «Σουλτάνος» θα αποθρασύνεται μέρα με την μέρα;
Και ξαναλέμε. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του πως δεν έχει καμία νομιμοποίηση από τον Ελληνικό λαό για παραχώρηση έστω και χιλιοστού εθνικής κυριαρχίας.
Όσα γκάλοπ και αν εμφανίζουν «θετικούς» για διάλογο τους Έλληνες…