Ράδιο Αρβύλα – Αντώνης Κανάκης: Το ξεγύμνωμα του Κήνσορα – Δεκτή η συγγνώμη, όχι όμως και η ανεπάρκεια
Ο Αντώνης Κανάκης και οι Ράδιο Αρβύλα δέχτηκαν ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία τους. Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος εκθέτει όλο την εκπομπή.Η Δευτέρα θα ήταν ακόμα μία μέρα που ο Αντώνης Κανάκης σαν άλλος τιμητής των πάντων θα κατακεραύνωνε τα «θύματά» του. Θα ήταν μία ακόμα μέρα που οι Ράδιο Αρβύλα θα φορούσαν τα κόκκινα άμφια τις ιεράς εξέτασης και θα απέδιδαν ποινές.
Μόνο που αυτή τη φορά έπρεπε να βρεθούν οι ίδιοι σε θέση κατηγορούμενου. Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος και το τέλος του από την εκπομπή έφερε τους Αντώνη Κανάκη, Γιάννη Σερβετά και Χρήστο Κιούση σε θέση που έπρεπε να απολογηθούν. Εξήγηση δόθηκε, το αν έπεισε βέβαια είναι μια άλλη ιστορία.
Οι Ράδιο Αρβύλα αλλιώς ξεκίνησαν, αλλιώς έχουν εξελιχθεί στο σήμερα. Από μία εκπομπή με άκρως σατυρική και χιουμοριστική διάθεση, πέρασαν σε ρόλο Ιεράς Εξέτασης τα τελευταία χρόνια. Το μέτρο είναι χαθεί προ πολλού. Η κριτική είχε μετατραπεί σε στοχοποίηση. Η παρέα, η μεταξύ τους πλάκα, η διάθεση να τσαλακωθούν οι ίδιοι μπροστά στην κάμερα, live, είχε μείνει στα πρώτα χρόνια. Όταν ακόμα η εκπομπή ήταν στον ΑΝΤ1.
Ο Αντώνης Κανάκης αφού πήρε τους Ράδιο Αρβύλα βόλτα στο ΣΚΑΪ, στο OPEΝ και στο Youtube, επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος. Η τηλεθέαση πήρε ξανά ανηφορικό δρόμο, το οικείο περιβάλλον του ΑΝΤ1 έφερε impact στην εκπομπή –κάτι που είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια, όμως το κλίμα ομοιογένειας και παρέας δεν επέστρεψε ποτέ.
Επιφορτισμένος στο ρόλο του Κήνσορα ο κεντρικός παρουσιαστής, πνιγμένος μέσα στη λυσσαλέα του ανάγκη του να καταδείξει το σωστό και το λάθος, θολωμένος (αυτός και ολόκληρη η ομάδα του) στο να παρατηρούν εξεταστικά ονομάζοντας διεφθαρμένα τα όσα δεν ήταν του γούστου τους υπέπεσαν σε ολίσθημα. Εστιάζοντας και στην απόδοση ποινών, ο Αντώνης Κανάκης λησμόνησε να κοιτάξει τι συμβαίνει γύρω του. Αυτό το αντικαθρέφτισμα δεν μπόρεσε να το σηκώσει ο οργανισμός του.
Με δυσκολία, έτσι φαινόταν τουλάχιστον, στάθηκε μπροστά στην κάμερα για να μιλήσει στους τηλεθεατές. Όσοι θέλουν να εξακολουθούν να τον συμπαθούν, βρήκαν την τοποθέτησή του έντιμη. Όσοι τον περίμεναν στη γωνία, τον έχουν «καταδικάσει» χωρίς να ενδιαφέρονται για όσα ακούστηκαν. Η συγγνώμη είναι πάντα συγγνώμη και θέλει θάρρος και δύναμη να την πεις. Είναι δεκτή και πρέπει να γίνεται δεκτή.
Αντώνης Κανάκης: Αν απέναντι ήταν όσοι έχει αδικήσει;
Ο Αντώνης Κανάκης όμως στη συγγνώμη του είχε απέναντί του μια άψυχη κάμερα, τους συνεργάτες του, τον εαυτό του. Τι θα είχε να πει σε όσους έχει αδικήσει; Σε όσους κατηγορεί για τον τρόπο που άγονται και φέρονται; Πώς θα βγει ο Αντώνης Κανάκης να παραδώσει αύριο μαθήματα ηθικής και politically correct τοποθετήσεις όταν επί τρία χρόνια είχε δίπλα του έναν άνθρωπο που εξέθετε κατ’ εξακολούθηση τις ερωτικές στιγμές μία κοπέλας χωρίς τη συγκατάθεσή της;
Ποια σάτιρα από εδώ και πέρα δεν θα έχει αντίλογο το «εδώ δεν πήρατε χαμπάρι τι έκανε ο διπλανός σας». Όπως ο «χ» Στάθης Παναγιωτόπουλος ενήργησε χωρίς να σας ενημερώσει, έχοντας κινητήριο μοχλό να μην χάσει το στασίδι του στο πάνελ άρα έχοντας και δόλο απέναντί σας, δεν μπορεί να έχει γίνει κάτι αντίστοιχο για όσους έχετε περάσει γενναίες δεκατέσσερις; Ποιος μπορεί να ξεχάσει για παράδειγμα τη σάτιρα έκτρωμα για τη Θεία Κοινωνία;
Στην κωμωδία, ένα από τα πλέον σημαντικό χωρία είναι η καταγγελία. Η στιγμή δηλαδή εκείνη που ο κωμικός αφήνει στην άκρη τον μανδύα του χιούμορ και καταγγέλλει, ευθέως –δίχως αστεϊσμούς και λογοπαίγνια μια κατάσταση. Είναι τόσο δυνατή η στιγμή με την απότομη αλλαγή στο ύφος, που απλά σε παρασύρει μαζί της. Πώς μπορεί πλέον ο τηλεθεατής να εμπιστευτεί τον καταγγέλλοντα όταν αυτός παίρνει γίνεται μέρος μια κακοπαιγμένης κωμωδίας με τραγικές συνέπειες;