ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Η χρονιά του «οργανισμού» ΑΕΚ

Η Ένωση ανθεί εν μέσω γενικής ξηρασίας στον ελληνικό αθλητισμό
Η χρονιά του «οργανισμού» ΑΕΚ

Να πιστεύεις στη συγκυρία δεν είναι το ίδιο με το να ομνύεις στην τύχη. Είναι άλλο να χρησιμοποιείς την τρέχουσα κατάσταση έτσι ώστε να πετύχεις το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα κι εντελώς άλλο να προσδοκάς το καλύτερο επιβραβεύοντας μέσα σου την αγαθή προαίρεση ενός κάποιου πεπρωμένου. 

Υπάρχει πιο χαρακτηριστική περίπτωση από την ΑΕΚ; Μάλλον θα πρέπει να υποσημειώσουμε το «κλαμπ ΑΕΚ», διότι, μιλώντας πάλι για τη συγκυρία των πραγμάτων, είναι ολόκληρος ο οργανισμός της ομάδας που ανθεί εν μέσω γενικής ξηρασίας. Η ποδοσφαιρική ομάδα είναι μόλις ένα βήμα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η μπασκετική σήκωσε το Κύπελλο Ελλάδας και πλέον διεκδικεί βάσιμα μια ακόμη ευρωπαϊκή κούπα.

Πριν από τέσσερα-πέντε χρόνια, βουτηγμένες στην ανυποληψία, στη στενωπό μικρότερων κατηγοριών, με κομμένα φτερά και με μιαν αναγκαστική καχεξία ως προς τα όνειρα που μπορούσαν να κάνουν, αμφότερες οι ομάδες ζούσαν τη λίγη ζωή τους ωσάν παρίες στο γλέντι των άλλων.

Φαίνεται πως για όλα τα πράγματα ισχύει η άνοδος και η πτώση. Υπάρχουν φάσεις όπου η ενδοσκόπηση είναι αναπόδραστη κι άλλες όπου η έξοδος προς τα μπρος φαντάζει εντελώς αδήριτη. Η ΑΕΚ, το κλαμπ ΑΕΚ, ζει τη χρονιά της, ζει ενδεχόμενα αυτό που προστάζει η ιστορία της.

Δεν θα χρησιμοποιήσω, σκόπιμα εντελώς, τον γνωστό λαϊκισμό περί δουλειάς που αμείβεται και περί αποστασιοποίησης από το πανηγύρι των ζουρλών για να εξηγήσω τους λόγους που ώθησαν τις δύο ομάδες στον αφρό. Αλίμονο αν πρέπει να επιβραβεύεται το προφανές: να δουλεύεις ησύχως και εν ηρεμία τη στιγμή που οι άλλοι σφάζονται στα μαρμαρένια αλώνια.

Έχω την αίσθηση πως η ΑΕΚ παίρνει -ξανά- το μερτικό που της αναλογεί. Ζει ημέρες κρασιού και ρόδων τη στιγμή που οι βασικοί της αντίπαλοι (κυρίως στο ποδόσφαιρο) κατατρύχονται από φαντάσματα του παρελθόντος και του παρόντος τους.

Με δεδομένη για χρόνια την επικυριαρχία του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο και την αιώνια κόντρα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στο μπάσκετ, χρειαζόταν ένας τρίτος πόλος εξισορρόπησης. Η ΑΕΚ ήταν πάντα ένα «καπάκι» αποσυμπίεσης για τον ψύχραιμο φίλο των σπορ. Και τούτο δεν είναι διόλου υποτιμητικό, αντιθέτως επιβεβαιώνει αυτό που και οι ίδιοι οι οπαδοί της Ένωσης αποδέχονται για τους εαυτούς τους. Ήτοι: είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ.

Θα προσέθετα πως είναι διαφορετικό να υποστηρίζεις μια επιτυχημένη ΑΕΚ. Όχι τον φτωχό συγγενή, αλλά τον άξιο αμφιτρύωνα σε ένα τραπέζι γεμάτο τίτλους. Ουδείς γνωρίζει αν και η επόμενη χρονιά θα είναι έτσι. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό αθλητισμό έχουμε δει αξίες να κατακρημνίζονται και μεγέθη να μικραίνουν.

Προφανώς και οι οπαδοί της ομάδας έχουν κάθε δικαίωμα να ζήσουν τη στιγμή και να μην γίνουν οιωνοσκόποι. Κι όμως, αξίζει κανείς να θυμάται πως ό,τι ανεβαίνει εύκολα κατεβαίνει και ό,τι κινείται ενδέχεται κάποια στιγμή να σταματήσει. Για να μην συμβεί αυτό, καλό είναι να ποντάρει κανείς στη συγκυρία κι όχι στην τύχη.

 

 

#Tags

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Μαρίνος: Θέλεις γήπεδο; Θέλω ψήφο

Θέλεις γήπεδο; Θέλω ψήφο

Ο Διονύσης Μαρίνος γράφει για το μπαράζ των κυβερνητικών εξαγγελιών και το πώς γίνεται εκμετάλλευση του οπαδικού συναισθήματος

Διονύσης Μαρίνος
Διονύσης Μαρίνος: Γίνε ξανά… Άρης!

Γίνε ξανά… Άρης!

Ο Διονύσης Μαρίνος γράφει για το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν οι «κιτρινόμαυροι»

Διονύσης Μαρίνος
Διονύσης Μαρίνος: Χαλάρωσε, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου

Χαλάρωσε, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου

Ο Διονύσης Μαρίνος γράφει για τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ και τις εμμονές που καλλιεργούνται γύρω από την ομάδα

Διονύσης Μαρίνος
Διονύσης Μαρίνος: Έξοδος από το ποδοσφαιρικό «μνημόνιο»

Έξοδος από το ποδοσφαιρικό «μνημόνιο»

Ο Διονύσης Μαρίνος γράφει για τις ευρωπαϊκές επιτυχίες της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού λίγο πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα

Διονύσης Μαρίνος
Διονύσης Μαρίνος: Τα «χρυσά» παιδιά ενός υδάτινου Θεού

Τα «χρυσά» παιδιά ενός υδάτινου Θεού

Ο Διονύσης Μαρίνος γράφει για την παγκόσμια επιτυχία της εθνικής ομάδας πόλο των Εφήβων, αλλά και για το τι ακριβώς συμβαίνει με το συγκεκριμένο άθλημα που φέρνει συνέχεια επιτυχίες

Διονύσης Μαρίνος
Διονύσης Μαρίνος: Πώς τολμάς να φέρνεις επιτυχίες, τσόγλανε;

Πώς τολμάς να φέρνεις επιτυχίες, τσόγλανε;

Ο Διονύσης Μαρίνος γράφει για τις επιτυχίες του... άλλου αθλητισμού, μακριά από τη λαίλαπα της ποδοσφαιρόπληκτης Ελλάδας

Διονύσης Μαρίνος
Διονύσης Μαρίνος: Ο Δώνης που του χρειάζεται

Ο Δώνης που του χρειάζεται

Η συνέντευξη του προπονητή του Παναθηναϊκό στο Sportime είναι δηλωτική και αποκαλυπτική. Ο Διονύσης Μαρίνος εξηγεί γιατί

Διονύσης Μαρίνος
Διονύσης Μαρίνος: Για ποιον ρόλο μιλάς, αλήθεια;

Για ποιον ρόλο μιλάς, αλήθεια;

Ο Διονύσης Μαρίνος καταγράφει την περίπτωση Παπαπέτρου και την πιθανότητα μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό

Διονύσης Μαρίνος
Διονύσης Μαρίνος: Αποτυχία από το πολύ ταλέντο

Αποτυχία από το πολύ ταλέντο

Γιατί απέτυχαν ο Μέσι και ο Ρονάλντο; Ο Διονύσης Μαρίνος γράφει για την ευχή και την κατάρα να είσαι ηγέτης

Διονύσης Μαρίνος