ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΚΑΡΑΓΚΑΝΗΣ

Ο Λάτσης έκανε επτά χρόνια! Το Athens Alive πόσα;

Η απλή μέθοδος των τριών για το κατά πόσο άμεση λύση σωτηρίας του Παναθηναϊκού αποτελεί το εμπνευσμένο σχέδιο ανάπλασης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

Συντάκτης: Λάμπρος Γκαραγκάνης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η απλή μέθοδος των τριών για το κατά πόσο άμεση λύση σωτηρίας του Παναθηναϊκού αποτελεί το εμπνευσμένο σχέδιο ανάπλασης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

Το γηπεδικό πρόβλημα για το «τριφύλλι» είναι ο βραχνάς δεκαετιών και η επίλυσή του θα σημαίνει και την πραγματικά εκτόξευση του συλλόγου. Υπό αυτήν την έννοια ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ορθώς έχει επιλέξει λύση των προβλημάτων μέσω γηπέδου, αφού μονάχα έτσι γίνεται. Αν ισχύουν τα ρεπορτάζ για τον Πιεμπονγκσάντ, ότι πρόθεσή του είναι να σκύψει επάνω από τον Βοτανικό ομοίως θα φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί που πάσχουν οι «πράσινοι». Αλλιώς και να έρθει, τίποτα δεν θα κάνει…

Το λυπηρό είναι ότι πολύς κόσμος δεν εστιάζει στην αμεσότητα λύσης. Δυστυχώς υπάρχουν Παναθηναϊκοί, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να περάσουν από τα χωράφια του τοπικού προκειμένου να δουν τον αγαπημένο τους παράγοντα στην κεφαλή! Δεν είναι έτσι. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται λύση… χθες. Σήμερα. Αύριο το πολύ. Κι επειδή θεωρητική συζήτηση γίνεται γύρω από την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων στο Μαρούσι και κατά πόσο δύναται να εκπληρωθεί ο όρος της κοινοπραξίας Athens Alive για ανάπλασή του και του υπάρχοντος ποδοσφαιρικού γηπέδου ώστε να στεγαστεί το «τριφύλλι» και τα ξένα funds με τον Γιαννακόπουλο να εμπλακούν μετοχικά, ας δούμε κάτι.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 η Lamda ΔΟΜΗ ΑΕ, 100% θυγατρική της Lamda Development, αναδείχτηκε πλειοδότης στον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του IBC για 90 έτη. Τότε την ανακοίνωση για το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (το ακίνητο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων πίσω από το Golden Hall) ανακοίνωσε το ΤΑΪΠΕΔ. Το αντάλλαγμα ήταν 81 εκατ. ευρώ με ενδεχόμενη είσπραξη του Δημοσίου στα επόμενα 50 χρόνια άλλων 32,4 εκατ. ευρώ. Η προσπάθεια της οικογένειας Λάτση άρχισε έναν χρόνο πίσω, το 2011. Σήμερα έχουμε 2018 και η Lamda Development προσδοκά ότι μέσα στον Μάιο θα έχει την οικοδομική άδεια στα χέρια της για την ανάπτυξη του κτίσματος, το οποίο προορίζεται για Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων!

Επτά χρόνια μετά τη γνωστοποίηση της προσπάθειας απόκτησής του και πέντε χρόνια και κάτι μήνες μετά τον Φεβρουάριο του 2013, που έγινε ο διαγωνισμός. Ακόμη η οικογένεια Λάτση (που έχει και το Golden Hall) σχεδιάζει έναν χώρο οικογενειακής αναψυχής και εμπορικών χρήσεων. Θ’ αναπτυχθεί η ανάπλαση σε 11.500 τετραγωνικά μέτρα εκμισθώσιμων επιφανειών και 7.000 νέων χώρων στάθμευσης. Οι Λάτσηδες έκαναν επτά χρόνια – κι ακόμη περιμένουν – για ένα τμήμα των Εγκαταστάσεων. Ότι κόβεται από τις υπόλοιπες αποτελεί μείον για την κοινοπραξία, αλλά δεν εξετάζεται τούτο στην προκειμένη περίπτωση. Πόσα χρόνια μπορεί να πάρει ένα βιώσιμο και νομοθετικά θωρακισμένο πλάνο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες και ο διεθνής διαγωνισμός για να φτάσουν στο σημείο να ξεκινήσουν οι εργασίες και να μπει ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ;

Επτά χρόνια περιμένουν οι Λάτσηδες και το Athens Alive πρέπει να ρυθμίσει συντελεστές δόμησης, προβλεπόμενες χρήσεις γης, ν’ αντιμετωπίσει προσφυγές για αντισυνταγματικά έργα (όπως, για παράδειγμα, ξενοδοχεία που δεν προβλέπονται στην έκταση) και να περάσει τη διαγωνιστική διαδικασία. Υπάρχει γκρίνια – και δικαιολογημένα θα πω – επειδή άργησε έξι εργάσιμες ημέρες ο Πιεμπονγκσάντ ν’ αρχίσει τον οικονομικό έλεγχο! Δεκτόν. Και υπάρχει, δηλαδή, υπομονή για επτά (συν τρία τουλάχιστον για την υλοποίηση των έργων), ώστε να παίξει ο Παναθηναϊκός στο Ολυμπιακό Στάδιο; Είναι άμεση λύση αυτό; Λίγη σοβαρότητα και κατανόηση της κατάστασης και όχι σλογκανάκια δεν βλάπτουν. Όσοι θέλουν το πραγματικό καλό του συλλόγου, αντιλαμβάνονται… Πού θα είναι ο Παναθηναϊκός σε μία δεκαετία; Ποιος Παναθηναϊκός θα μπει σ’ εκείνο το ΟΑΚΑ;

Exit mobile version