Παναθηναϊκός: Πράσινο φως για το όνειρο
Τα συμπεράσματα της συνέντευξης του Υφυπουργού Αθλητισμού, για το γηπεδικό του «τριφυλλιού», στο Sportime.Ο Παναθηναϊκός βιώνει την εσωστρέφεια και την αέναη τάση ό,τι ισχύει να μην τονίζεται κι ό,τι δεν ισχύει να υπερτονίζεται.
Το προφανές πρέπει να επαναλαμβάνεται με σαφή αιτιολόγηση στοιχείων. Ή να βρίσκεται κάποιος αρμόδιος, με κύρος και θέση, ώστε να το επιβεβαιώνει.
Όποιος μέχρι πριν λίγο καιρό ψέλλιζε τη λέξη Βοτανικός, έμπαινε στο περιθώριο και γνώριζε τη χλεύη. Πλέον πολύς κόσμος των «πράσινων» έχει καταλάβει τις ικανές κι αναγκαίες συνθήκες στέγασης του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ο Γιώργος Βασιλειάδης δήλωσε στο Sportime το προφανές όταν ρωτήθηκε για τον Βοτανικό. Χρειάζεται επενδυτής, για να υλοποιήσει ένα πλάνο που είναι δικαστικά και νομικά ξεκάθαρο.
Αφού υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν αποτελεί τούτο απλή δικαίωση των ρεπορτάζ του Sportime. Είναι το απολύτως προφανές, για το οποίο επιβάλλεται μία συστολή στην παραδοχή του όσον αφορά τον περίγυρο του Παναθηναϊκού. Στην αναφορά του για τη συγκατάθεση του Ερασιτέχνη πρέπει να τονιστεί πως το Προεδρικό Διάταγμα του 2013 περιλαμβάνει δικαιώματα κι υποχρεώσεις του μητρικού σωματείου. Κι αυτό αρκεί…
ΕΤΣΙ Θ’ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟ
Η επίλυση του γηπεδικού ζητήματος είναι το Α και το Ω, ώστε να λυθούν ταυτόχρονα τα οικονομικά προβλήματα των «πράσινων». Μόλις δρομολογηθεί αυτό, δεν θα υπάρχει και το μαγικό ραβδί για ν’ αφανίσει όλα τα κακώς κείμενα. Θα σημαίνει, αρχικά, πως βρέθηκε ένας άνθρωπος ή μία ομάδα ανθρώπων που θα ενδιαφέρεται πρωτίστως για το καλό του συλλόγου. Που θα έχει ως μέλημα όχι την επικοινωνιακή καταιγίδα ανάδειξης του «εγώ», αλλά το συλλογικό καλό.
Ποδοσφαιρικό γήπεδο, σύγχρονο, πεντάστερο, με εμπορικές χρήσεις. Από μόνος του ο Παναθηναϊκός θ’ αλλάξει επίπεδο και θ’ απομακρυνθεί, λόγω ιστορίας και dna, από τους εν Ελλάδι αντιπάλους του. Θα μπορεί πάλι ν’ αντικρίσει στα μάτια την Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους. Θα είναι ισοϋψής της ευρωπαϊκής ελίτ.
Είναι ένα όνειρο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα και είναι απορίας άξιον γιατί δεν το βλέπουν αυτοί που πρέπει να το δουν. Η σωτηρία του Παναθηναϊκού, όσο κουραστική κι αν είναι η αναπαραγωγή των ίδιων και των ίδιων, είναι ο Βοτανικός. Όχι άλλη χρονοτριβή.
Υλοποίηση ενός έτοιμου πλάνου, νομοθετημένου που δεν μπορεί να το «χτυπήσει» κανείς, εφόσον ο Παναθηναϊκός βρει το κεφάλαιο να προχωρήσει. Το πράσινο φως άναψε από επίσημα χείλη. Το ζήτημα είναι αν ακούει κανείς…
ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΗΕΝS ALIVE
Ο Υφυπουργός Βασιλειάδης μίλησε στο Sportime με αισιόδοξο τόνο για το πλάνο της κοινοπραξίας για το ΟΑΚΑ. Δίχως, όμως, να επιλυθούν απορίες για το πότε μπορεί να γίνει κι αν αφορά άμεσα τον Παναθηναϊκό.
Το 2019 είναι εκλογική χρονιά. Είναι γνωστό τι συμβαίνει σε τέτοια διαστήματα. Καμία μομφή για τον Γιώργο Βασιλειάδη. Δέχτηκε να μιλήσει και να καταθέσει την πολύτιμη, δική του, οπτική γωνία από τη θεσμική θέση που κατέχει.
Δέχτηκε να μιλήσει μόνο για ένα θέμα, το γηπεδικό του Παναθηναϊκού, γεγονός που δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στη συνέντευξη. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ανήκει στα κυβερνητικά στελέχη, που καλοβλέπει το Athens Alive κι αυτό είναι ευδιάκριτο από τα λεγόμενά του. Όπως έχει τονιστεί η αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων, τα οποία από το 2004 μαράζωναν ή μαραζώνουν ακόμη και τώρα, είναι πρωταρχικό μέλημα για την Κυβέρνηση.
Με μεγάλη προσοχή στα λεγόμενά του, ο κ. Βασιλειάδης θεωρεί αρχικά βατή τη νομοθέτηση του πλάνου. Γνωστοποίησε ότι υπάρχει επεξεργασία νέου χωρικού σχεδίου για το Ολυμπιακού Στάδιο, που είναι η αρχή των πάντων όπως έχει καταγράψει το Sportime.
Αυτό που δεν μπορεί να προσδιορίσει, ούτε φυσικά να λάβει το πολιτικό κόστος και να δεσμευτεί, είναι το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων. Ότι έχουν αρχίσει οι διαδικασίες το είπε. Γνωρίζει, όμως, ότι η υλοποίηση είναι χρονοβόρα κι απροσδιόριστου διαστήματος.
Κάτι που δεν ήταν γνωστό ως τώρα, αφορά την ταύτιση του Athens Alive με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ελπιδοφόρο να ισχύει, πράγματι… Σκοπός της Πολιτείας είναι να καταστήσει το ΟΑΚΑ μεγάλο, αθλητικό και οικονομικό πόλο. Λόγια του κ. Βασιλειάδη. Με απόλυτο σεβασμό σε Ομοσπονδίες κτλ. Πολύ σωστή δε η παραδοχή ότι ένα γήπεδο δεν μπορεί να συντηρηθεί μ’ ένα παιχνίδι την εβδομάδα. Χρειάζεται εμπορικές χρήσεις.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
Το ζήτημα είναι που «κουμπώνει» σ’ όλο αυτό ο Παναθηναϊκός. Ποια είναι, τέλος πάντων, η σχέση του Athens Alive με το «τριφύλλι», από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία σύνδεση κοινοπραξίας και ΠΑΕ αυτή τη στιγμή. Είναι άλλο πράγμα η αστική ανάπλαση του ΟΑΚΑ, διαφορετικό το που θα στεγάζεται το ποδοσφαιρικό τμήμα τα επόμενα, πολλά, χρόνια.
Κι από τη στιγμή που δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ακόμη κι αν γίνει το AA πότε θα μπει στην εξίσωση το ποδοσφαιρικό «τριφύλλι»; Και σε ποια κατάσταση θα είναι τότε;
Συν τοις άλλοις, το ΑΑ τι περιλαμβάνει στην προσαρμοσμένη έκδοση που λέει ο κ. Υπουργός πως προχωρά; Γίνεται να συγκριθεί η αοριστία, τούτη τη στιγμή, του εγχειρήματος με κάτι νομοθετημένο κι οχυρωμένο από το ΣτΕ;
ΥΓ1: Πολύ αναλυτικός και κατατοπιστικός ο κ. Βασιλειάδης για το άρθρο 93 του αθλητικού νομοσχεδίου και τη νέα σχέση που δημιουργείται ανάμεσα σε ΑΑΕ και μητρικά σωματεία.
ΥΓ2: Για το Ποδηλατοδρόμιο τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά, όμως τα περισσότερα εν καιρώ…
Ο Γιώργος Βασιλειάδης στο Sportime για Athens Alive και Βοτανικό