Σε μία μεταγραφική περίοδο, οι ανατροπές είναι διαδοχικές και τα δεδομένα σε μία υπόθεση αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη.
Αν ο Μπάρι ΜακΚάι είχε πει το «ναι», δύσκολα θα γινόταν η υπέρβαση και για τον Ντανιέλ Ποντένσε. Και οι δύο είναι ποιοτικοί ακραίοι μεσοεπιθετικοί, αλλά αυτός ο Πορτογάλος έχει κάτι το ξεχωριστό στο παιχνίδι του. Οι Βρετανοί, άλλωστε, σπάνια επιλέγουν να αγωνιστούν μακριά από τη ζώνη ασφαλείας και το γνώριμο περιβάλλον τους (δεν προσαρμόζονται εύκολα) και ο Σκωτσέζος αριστερός εξτρέμ δεν έχει αποφασίσει ακόμα πού θα συνεχίσει την καριέρα του. Έτσι, όταν προέκυψε η ευκαιρία με τον Ποντένσε, ο Ολυμπιακός κινήθηκε υποδειγματικά και χάρη στις μανατζερικές «άκρες» που έχει αποκτήσει στην Ευρώπη, εξασφάλισε μία σπουδαία υπογραφή και απέκτησε έναν παίκτη, που μπορεί να φτάσει στο «πικ» της απόδοσής του με την «ερυθρόλευκη».
Χρειάζεται και η κατάλληλη συγκυρία. Ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός δεν θα έμενε ποτέ ελεύθερος αν οπαδοί της Σπόρτινγκ Λισαβόνας δεν έφταναν στα άκρα, κάνοντας «ντου» σε παίκτες και προπονητικό επιτελείο, στο προπονητικό κέντρο της ομάδας, στις 15 Μαΐου. Όλα τα πρωτοκλασάτα ονόματα της Σπόρτινγκ κίνησαν τις διαδικασίες για να απεμπλακούν από τα «λιοντάρια»: Ρουί Πατρίσιο, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Ζέλσον Μαρτίνς, Ροντρίγκο Μπατάγλια, Μπας Ντοστ, Ρούμπεν Ριμπέιρο και Ραφαέλ Λεάο (ό,τι καλύτερο έχει η Σπόρτινγκ στην Ακαδημία της). Και, φυσικά, το νέο μέλος του Ολυμπιακού, ο Ντανιέλ Ποντένσε, ο οποίος είχε συμβόλαιο έως το 2021, με ρήτρα παραχώρησης τα 60.000.000 ευρώ, ενώ μόλις τον περασμένο Ιανουάριο τα «λιοντάρια» είχαν αρνηθεί προσφορές πάνω από 10.000.000 ευρώ! Δεν είναι τυχαίος, λοιπόν. Είναι μία μεταγραφή επιπέδου Champions League και ένας ποδοσφαιριστής από το «πάνω ράφι».
Αν και μετά το περυσινό καλοκαίρι, πρέπει να είμαστε μετρημένοι, για αυτόν τον παίκτη αξίζει να κάνουμε μία εξαίρεση. Έχει την τεχνική κατάρτιση και την ταχύτητα για να ξεσηκώσει το Καραϊσκάκης. Είναι εκπληκτικός στη δημιουργία και έχει μεγάλο χάρισμα στην ντρίμπλα και την προώθηση του παιχνιδιού, διαθέτοντας το απρόβλεπτο στις κινήσεις του πάνω στο χορτάρι. Το μοναδικό «ψεγάδι» του «σβούρα» Ποντένσε είναι η εκτέλεση, αλλά ακόμα δεν έχει συμπληρώσει τα 23 του. Με πολλή δουλειά μπορεί να βελτιωθεί σε αυτό το κομμάτι και για να λέμε την αλήθεια αν είχε τελειοποιήσει και αυτό το σκέλος στο παιχνίδι του, δεν θα ερχόταν ποτέ στην Ελλάδα.
Ο Ολυμπιακός έχει δημιουργήσει μία ισχυρή βάση για τις θέσεις πίσω από τον επιθετικό: είτε ο Πέδρο Μαρτίνς επιλέγει διάταξη 4-2-3-1 είτε 4-4-2, ανάλογα φυσικά με τον αγώνα και τον εκάστοτε αντίπαλο. Με Ποντένσε, Λάζαρο, Φορτούνη, Μάριν, Φετφατζίδη και τον νεαρό Βρουσάι να κερδίζει επάξια χώρο στην ομάδα (λογικά ο Πάρντο δεν θα συνεχίσει, ενώ θα αποκτηθεί ένας ακόμα εξτρέμ!), όπως και τους Γκερέρο-Μάνο, οι οποίοι μπορούν να παίξουν ιδανικά το ρόλο του δεύτερου επιθετικού, σε σύστημα με 4-4-2. Το μοναδικό μπροστινό κομμάτι του «παζλ», που λείπει, είναι αυτό του σέντερ φορ. Ο Ολυμπιακός έχει μεσοεπιθετικούς με ευχέρεια στη δημιουργία και το «τάισμα» του βασικού κυνηγού, ενώ Φορτούνης και Λάζαρος έχουν αποδείξει τα διαπιστευτήρια τους και στο εκτελεστικό μέρος.
Ο σύλλογος, όμως, περιμένει τι θα γίνει τελικά με τον Ανσαριφάρντ, ο οποίος φαίνεται πως θέλει να δοκιμάσει την τύχη του εκτός Ελλάδας. Αν ο 28χρονος επιθετικός πάρει μεταγραφή, τότε η επιλογή για τη θέση του βασικού σέντερ φορ είναι «όλα τα λεφτά» για τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν. Με τόσο ταλέντο στις θέσεις των εξτρέμ και επιτελικού μέσου, η ομάδα χρειάζεται έναν γκολτζή για να τελειώνει τις φάσεις. Και μπορεί να βρει έναν καλύτερο σκόρερ συγκριτικά με τον Ιρανό.