Κορονοϊός: Συμβουλές και οδηγίες για το σπίτι από τον διατροφολόγο της ΚΑΕ Άρης
Συμβουλές και οδηγίες για το πως να θωρακιστούμε καλύτερα απέναντι στον κορονοϊό ενώ μένουμε στο σπίτι, έδωσε ο διατροφολόγος της ΚΑΕ Άρης.Ο κορονοϊός μας έχει θέσει όλους σε… καραντίνα κι έτσι αρκετές είναι οι ώρες θα χρειαστεί αν περάσουμε στο σπίτι είτε μόνοι μας, είτε με την οικογένειάς μας.
Έτσι ο διατροφολόγος της ΚΑΕ Άρης, Θανάσης Τσιούδας σε συνέντευξή του αναφέρθηκε σε τροφές που μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και σε εκείνες που κάνουν κακό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαριστέας: «Προέχει η υγεία, ο αθλητισμός μένει στην άκρη για λίγο» (vid)
Αναλυτικά τα όσα είπε στο Yellow Radio 92,8 oδιατροφολόγος της ΚΑΕ Άρης
Αρχικά είπε: «Το βρίσκουμε ως διέξοδο για να χαλαρώσουμε αυτές τις μέρες, πρέπει όμως να προσέξουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα».
Θα θέλαμε κάποιες συμβουλές από εσάς, υπάρχουν φαντάζομαι και ειδικές οδηγίες προς τους αθλητές του Άρη;
Βεβαίως γιατί είναι καταρχάς οι αθλητές έχουν πάρει και ατομικά προγράμματα γιατί καταλαβαίνετε πως ένας αθλητής δεν μπορεί να μείνει σε απραξία για έναν μήνα γιατί μετά έχουμε πολύ σοβαρά παιχνίδια. Έχουμε ενισχύσει με πολυβιταμίνες και ό,τι άλλο συμπλήρωμα χρειάζονται οι αθλητές για ασφάλεια. Τώρα σχετικά με την διατροφή, όπως και σε όλο τον κόσμο έχουμε δώσει συστάσεις, το θέμα είναι να τις ακολουθήσουμε. Θέλω να πω κάτι πολύ σημαντικό, δεν πρέπει να παίρνετε πολυβιταμίνες άσκοπα.
Δηλαδή;
Δηλαδή η βιταμίνη που θα βοηθήσει τον οργανισμό μας, πρέπει να έχει διαπιστωθεί έλειψη. Αν κάποιος λοιπόν δεν έχει έλλειψη, όλα τα φάρμακα των φαρμακείων να αγοράζει σε βιταμίνες, είναι άσκοπο. Επομένως τώρα, γίνεται ένα τρομερό εμπόριο και ένα marketing της βιταμίνης C κτλ, ενώ μπορούμε με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι να πάρουμε την βιταμίνη αυτή.
Άρα να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλά χωρίς υπερβολές και άσκοπα
Καθόλου δεν χρειάζεται. Να βάλουμε στην διατροφή μας φρούτα και λαχανικά που τις περισσότερες φορές δεν τα είχαμε. Τώρα που είμαστε και στο σπίτι, έχουμε περισσότερο χρόνο να ετοιμάσουμε έναν χυμό ή μια σαλάτα, να βάλουμε και μια σος με μέλι μουστάρδα. Και θα περιποιηθούμε το γεύμα μας και θα το φάμε ευχάριστα. Καλύπτονται όλα από την διατροφή μας αν προσθέσουμε φρούτα και λαχανικά. Θέλω να τονίσω το πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη D για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Από που μπορούμε να πάρουμε βιταμίνη D;
Αυτή υπάρχει στα λιπαρά ψάρια αλλά δεν θα πάρουμε μεγάλη ποσότητα από το φαγητό, αλλά από τον ήλιο. Οπότε σαν μια γενική συμβουλή που πρέπει όλοι να θυμόμαστε, όποτε μπαίνει ο χειμώνας να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις για την βιταμίνη D3. Αν αυτή είναι χαμηλή, τότε θα χρειαστεί να πάρουμε την D για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Πόση ώρα π.χ μπορούμε να είμαστε στο μπαλκόνι;
Περίπου ένα τέταρτο, αλλά είναι μια δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία να έχουμε την βιταμίνη D για το ανοσοποιητικό μας. Έχουμε φύγει από τον απλό τρόπο ζωής γι’αυτό και οι περισσότεροι έχουμε έλλειψη. Οι άνθρωποι δηλαδή που ζουν ή κάνουν υπαίθρια εργασία έχουν την συγκεκριμένη βιταμίνη για όλο τον χρόνο. Είναι το μόνο συμπλήρωμα που υπάρχει έλλειψη και αγοράζει ο κόσμος. Όλα τα υπόλοιπα είναι marketing.
Κάποιο άλλο «όπλο» προκειμένου να νιώθουμε πιο ισχυροί; Γυμναστική και σωστή διατροφή δίνουν μια ευεξία σωστά;
Δεν το συζητάμε αυτό, πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια. Επιπλέον όσο μπορούμε να καταναλώνουμε τροφές ολικής άλεσης αυτή την περίοδο γιατί η βιταμίνη B που περιέρχεται σε αυτά, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση ενώ επίσης αντίστοιχη δράση έχουν και τα ψάρια με Ω3 λιπαρά. Άρα αν θέλουμε να προστατέψουμε τον οργανισμό μας οφείλουμε να φάμε ψάρι ή καποια ψαρόσουπα. Όλες οι υπόλοιπες βιταμίνες, οι αντιοξειδωτικές που λέμε όπως η D και η Ε υπάρχουν στην τροφή. Π.χ η Ε υπάρχει στο ελαιόλαδο όπως το στο αβοκάντο. Άρα αυτό, φρούτα και λαχανικά.
Σχετικά με το αλκοόλ;
Καλό θα είναι να μην καταναλώνουμε μιας και τα μαγαζιά είναι κλειστά, αλλά και στο σπίτι καλό θα ήταν να μην πίνουμε, ας κάνουμε μια αποτοξίνωση. Το αλκοόλ δεν βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Όλα αυτά θα γίνουν απλώς λίπος, δεν μας βοηθούν πουθενά ίσα ίσα θα μας ρίξουν. Επιπλέον το τσάι θα βοηθήσει πολύ, το τσάι βουνού που λέγεται σιδερίτης. Ανεβάζει και αυτό το ανοσοποιητικό σύστημα και όποιος θέλει δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιήσει την ρίζα τζίντζερ. Ανακουφίζει από συμπτώματα πόνου, βήχα, στομάχι κτλ, θα ζεστάνει γενικότερα τον οργανισμό μας. Δεν θέλει κάποια υπερβολή αλλά να μην έχουμε πολύ delivery και πρόχειρα φαγητά. Από φρούτα το ρόδι είναι το πιο αντιοξειδωτικό φρούτο που έχει ο ελληνικός πληθυσμός, να φανταστείτε με ένα ρόδι καλύπτουμε το 50% της ημερήσιας δόσης που χρειαζόμαστε από την βιταμίνη C.
Θα μας δώσει και ένα κίνητρο τώρα που θα είμαστε στο σπίτι
Ακριβώς και πάντα εγώ λέω «ας μην κοιτάξουμε αυτό που δεν πρέπει να φάμε, αλλά αυτό που πρέπει!» Αν κάποιος κάνει συχνά γεύματα κάθε 2-3 ώρες, ας ετοιμάζει κάτι διαφορετικό, ας μαγειρέψει μαζί με τα παιδιά του, το βρίσκουν αρκετά ενδιαφέρον και διασκεδαστικό. Ακόμη και ένα γλυκό υγιεινό είναι λίγο βιτάμ με κουβερτούρα, τα λιώνουμε και τα περιχύνουμε σε μια μπανάνα, είναι το πιο απλό! Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει διάθεση.
Από εκεί και πέρα βέβαια είναι και το ψυχολογικό κομμάτι
Το ξέρω αυτό και σαν επιστήμονας θα σας πω πως δεν χρειάζεται πανικός, ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και τους κανόνες που μας είπαν από την αρχή. Αν τηρήσουμε τους κανόνες, βοηθάμε πολύ στο να μην υπάρξει διασπορά του ιού. Δεν κολλάει με τον αέρα εκτός αν έρθει κάποιος σε απόσταση αναπνοής.
Σχετικά με την ομάδα δόθηκε ειδικό πρόγραμμα;
Βεβαίως, δώσαμε συστάσεις σε όλους και ειδικά στα νέα παιδιά που προσπαθούν υπερβολικά για να βοηθήσουν και την ομάδα, πιστεύω να πάνε και όλα καλά στο αγωνιστικό κομμάτι. Οι αθλητές επειδή κάνουν διπλές προπονήσεις και πολλές φορές δεν προλαβαίνουν να φάνε, φοβόμαστε πάρα πολύ μην σταματήσουν τις προπονήσεις αυτό το διάστημα διότι μπορεί να παχύνουν πάρα πολύ εύκολα. Αν δηλαδή κάθε αθλητής έρθει με 2-3 κιλά παραπάνω, αυτό δυσκολεύει μετά την αλτικότητα του, την αντοχή του. Πρέπει να είμαστε 100% έτοιμοι και είμαι αρκετά αισιόδοξος.
Ποια είναι η γνώμη σας για το αγωνιστικό κομμάτι του Άρη;
Προσπαθούμε πάρα πολύ από την ημέρα μάλιστα που άλλαξε και η διοίκηση τα πράγματα αρχίζουν να λειτουργούν σαν ομάδα. Έχει γίνει υπερπροσπάθεια από όλους μας και στο τέλος θα έρθει η δικαίωση για όλους μας. Ο Άρης θα σωθεί! Εύχομαι να μην υπάρξει άλλη παρόμοια χρονιά.
Για όσους ακολουθούν την νηστεία, υπάρχει κάποια ειδική οδηγία;
Η νηστεία που ακολουθείται για 40 μέρες μας καλύπτει πλήρως. Εάν κάποιος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα και χρειάζεται περισσότερο σίδηρο που είναι η βιταμίνη B12, όλοι οι υπόλοιποι που κάνουν για 40 μέρες νηστεία θα τους κάνει μόνο καλό. Θα μειώσουν το κρέας που τον υπόλοιπο χρόνο κάνουν υπερκατανάλωση, επίσης για 40 μέρες αν δεν φάμε γαλακτοκομικά δεν θα έχουμε θέμα στο ασβέστιο ειδικά αν φάμε μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, θα το αναπληρώσουμε από εκεί. Αλλά και γενικώς υπάρχουν τόσα φαγητά, δεν υπάρχει πρόβλημα αρκεί κάποιος να τρώει σε μεγαλύτερη ποσότητα.