Ο Άρης του πρωταθλητισμού: Η διαχείριση των Καρυπίδη και Μάντζιου που τον «εκτόξευσε»
Ο Αλέξανδρος Κωτάκης αναλύει τις κινήσεις που έκαναν οι Θόδωρος Καρυπίδης και Άκης Μάντζιος και πλέον ο Άρης έφτασε να κάνει πρωταθλητισμό.Άρης: Ο οδυνηρός αποκλεισμός από την άσημη Κοβαλίβκα τον Σεπτέμβρη έφερε τον «Θεό του πολέμου» σε μια πολύ δεινή θέση. Όχι μόνο ψυχολογικά, καθώς ένας μεγάλος στόχος της σεζόν χανόταν με το καλημέρα, αλλά και οικονομικά, καθώς με τα γήπεδα κλειστά (ελέω της καραντίνας) τα οικονομικά δεδομένα διαγράφονταν δυσοίωνα.
Δύο άνθρωποι όμως, με τις ενέργειές τους άλλαξαν άρδην το ζοφερό «τοπίο» και μετέτρεψαν την αγωνιστική περίοδο 2020/21 ως μία από τις καλύτερες στην 114χρονη ιστορία του Άρη. Ο ένας είναι ο Θόδωρος Καρυπίδης και ο άλλος ο Άκης Μάντζιος οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του πρώτου.
Θόδωρος Καρυπίδης
Μετά τον αποκλεισμό από το Europa League, ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Άρης αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να αναλάβει ακόμη πιο ενεργό ρόλο σε διάφορους τομείς της ομάδας (σε διοικητικό, μεταγραφικό και λειτουργικό επίπεδο). Στις 18 Σεπτεμβρίου προχωρά στην απόλυση του Μίχαελ Ένινγκ, ενώ τέσσερις μέρες αργότερα (22/9) αποχωρεί και ο Άγγελος Χαριστέας (με δική του απόφαση κυρίως) γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα στην ομάδα. Ο Καρυπίδης αντιδρά ψύχραιμα και προχωρά σε μια σειρά καταλυτικών κινήσεων.
Πρώτα από όλα φροντίζει να μην δημιουργηθεί οικονομικό πρόβλημα στην ομάδα, στοιχείο πολύ βασικό για την εύρυθμη λειτουργία της. Κι αυτό την ώρα που λίγους μήνες νωρίτερα έχει προηγηθεί η καταβολή άνω τους 1 εκατ. ευρώ στα χρέη της παλιάς ΠΑΕ. Κάποιες καθυστερήσεις που υπάρχουν είναι σε λογικό πλαίσιο και παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις ομάδες της Super League στην περίοδο που ζούμε.
Δεύτερον προχωρά στην στελέχωση της ομάδας επαναφέροντας τον κ. Δημήτρη Νιαρχάκο σε αναβαθμισμένο ρόλο, καθώς από τιμ μάναταζερ όταν αποχώρησε, προάγεται σε Διευθυντής Ποδοσφαιρικού τμήματος (ρόλο που κατείχε ο Χαριστέας). Επίσης ο στενός συνεργάτης των επιχειρήσεων Καρυπίδη κ. Αγησίλαος Τουμαζάτος αναλαμβάνει Γενικός Διευθυντής της εταιρείας. Έτσι τα καθήκοντα τιμ μάνατζερ περνούν πλέον στον Θωμά Ναζλίδη που όντας πιο… φωνακλάς αποδίδει καλύτερα σε αυτόν τον ρόλο (σε σχέση με τον κ. Νιαρχάκο).
Τρίτον στις αρχές Οκτωβρίου το ήδη ποιοτικό ρόστερ συμπληρώνεται με πέντε αξιόλογους ποδοσφαιριστές. Ματέο Γκαρσία, Μπεναλουάν, Κάτσε και Σίλβα ανεβάζουν επίπεδο τον Άρη, ενώ ο 21χρονος Μάριος Σιαμπάνης αποδεικνύεται «λίρα εκατό» με το καλημέρα.
Τέταρτον ο Καρυπίδης πηγαίνει σε λύση Έλληνα τεχνικό. Επιλέγει τον Άκη Μάντζιο κόντρα στο «ρεύμα», καθώς η πλειοψηφία των οπαδών του Άρη προτιμούσε κάποιον ξένο προπονητή. Μια επιλογή που ως τώρα τουλάχιστον βγαίνει 100%.
Την ίδια ώρα τα έργα βελτίωσης σε Βικελίδης και Ρύσιο συνεχίζονται, ενώ πρόσφατα άλλαξε εκ νέου και ο χορτοτάπητας του ιστορικού γηπέδου.
Γενικότερα ο Καρυπίδης βρίσκεται κοντά στην ομάδα, γνωρίζει από ποδόσφαιρο και αυτό το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι ποδοσφαιριστές. Οι πρόσφατοι πανηγυρισμοί άλλωστε όταν έγινε «ένα» με τους παίκτες (ακόμη και με τους ξένους), δείχνει πολλά.
Σχόλιο: Μπορεί λοιπόν να μην είναι ο μεγιστάνας, μπορεί να κάνει τα λάθη του και μερικές φορές να είναι παρορμητικός, όμως ας σκεφτεί κάποιος το εξής: Πόσο μεγάλη απόσταση έχει διανυθεί από την πρώτη χρονιά της Β’ Εθνικής που ο Άρης δεν ανέβηκε στη Super League (και ο κόσμος είχε δικαιολογημένα εξοργιστεί και απογοητευτεί) μέχρι σήμερα.
Η εξέλιξή του ως επιχειρηματίας και οι εμπειρίες που απέκτησε ως παράγοντας αυτά τα χρόνια «αποτυπώνονται» και στην ανάλογη εξέλιξη της ομάδας. Σε όλα τα επίπεδα. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι οι απαιτήσεις του Αρειανού πρέπει να σταματήσουν εδώ. Πάντα υπάρχει το καλύτερο και ευχής έργον είναι το «αφεντικό» του Άρη να διατηρήσει την ομάδα και τα επόμενα χρόνια (τουλάχιστον) σε αυτό αυτό το αξιόλογο επίπεδο που βρίσκεται τώρα.
Οφείλουμε όμως να του πιστώσουμε τα όσα έχει καταφέρει ως τώρα…
Άκης Μάντζιος
Πάμε και στον 51χρονο τεχνικό. Γι εκείνον ο Άρης αποτέλεσε εξ αρχής… στοίχημα καριέρας, όμως στο μυαλό των οπαδών του αντιμετωπίστηκε ως ένας ακόμη «αναλώσιμος» προπονητής. Λογικό καθώς οι πλειοψηφία των Ελλήνων προπονητών δεν έχουν πείσει για το κάτι παραπάνω.
Ο Άκης Μάντζιος όμως, με σοβαρότητά του, το χαμηλό προφίλ και τη μεθοδικότητά του κατάφερε να παρουσιάσει τον καλύτερο Άρη που έχουμε δει σε πρώτo γύρο πρωταθλήματος. Και να κερδίσει κόσμο και παίκτες. Ναι, στη διάθεση του έχει καλύτερο υλικό από ότι οι προκάτοχοί του όμως δεν είναι διόλου εύκολο να πείσεις ένα σύνολο με τόσες διαφορετικές εθνικότητες και τόσες ισχυρές προσωπικότητες ότι μπορείς να τους καθοδηγήσεις. Ιδίως αν διαθέτεις εξ αρχής «βαρύ» όνομα όπως πχ ένας Κούπερ.
Με τις ομιλίες του όμως και με τα προσωπικά τετ α τετ έδωσε στους παίκτες να καταλάβουν ότι με τον Μάντζιο θα υπάρχει δικαιοσύνη. Ότι άπαντες έχουν ελπίδα να αγωνιστούν, εφόσον φυσικά αποδείξουν ότι το αξίζουν. Ή ακόμη και ότι θα βρεθούν στον πάγκο αν σταματήσουν να προσπαθούν. Ναι μεν υπάρχει μια σταθερή 11αδα, σε καμία περίπτωση δεν είναι κλειδωμένη όμως.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τον Λούκας Σάσα. Πέρσι ο Βραζιλιάνος ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της 11άδας, φέτος όμως δεν άρχισε καλά και ο Μάντζιος δεν δίστασε να τον αφήσει στον πάγκο. Πρώτα όμως ο Έλληνας τεχνικός εξήγησε στον 30χρονο χαφ ότι «… σε πιστεύω αλλά δεν θα σε βάλω ακόμη καθώς δεν είσαι έτοιμος». Αυτό ο Σάσα το κατάλαβε, το εκτίμησε, δούλεψε και πλέον επέστρεψε δριμύτερος! Στον αντίποδα ο ντεφορμέ Ματέο Γκαρσία βρέθηκε εκτός 11άδας στο ματς με τον ΟΦΗ.
Άλλο τρανό παράδειγμα της διαχείρισης του 51χρονου τεχνικού είναι ο Ντάνιελ Σούντγκρεν. Επί Ένινγκ ο Σουηδός μπακ είχε μετατραπεί σε ξένο σώμα και παράλληλα σε ένα οικονομικό βαρίδι (ύψους 200.000 ευρώ ετησίως) για το ήδη «στενό» μπάτζετ της ομάδας.
Ο Μάντζιος άφησε στην άκρη τα όσα είχαν προηγηθεί μεταξύ των δύο πλευρών και κατέστησε ξεκάθαρο στον Σούντγκρεν ότι τον πιστεύει και τον υπολογίζει. Μάλιστα ο 30χρονος μπακ διαπίστωσε ευχάριστα ότι ο νέος του προπονητής τον έχει μελετήσει καλά. Ο Μάντζιος του εξήγησε ότι το 3-5-2 το οποίο είχε συνηθίσει τόσα χρόνια στην ΑΙΚ, διαφέρει από το 4-2-3-1 το οποίο του ζητά στον Άρη. Και του τόνισε πως θα τον περιμένει να προσαρμοστεί. Κάπως έτσι ο Σούντγκρεν εξελίχθηκε σε έναν εκ των MVP της ομάδας μέχρι στιγμής, τείνοντας μάλιστα να γίνει ακόμη και αμυντικός «εξολοθρευτής»!
Παράλληλα ο 51χρονος προπονητής διαχειρίστηκε πολύ καλά και άλλες καταστάσεις, όπως τον «θόρυβο» μετά το ματς με τον Ολυμπιακό, το θέμα «Σιαμπάνη», αλλά και μεγάλες νίκες όπως αυτή επί του ΠΑΟΚ που κράτησε την ομάδα «προσγειωμένη». Έτσι ο Άρης έφυγε από το Ηράκλειο με μία… ξεγυρισμένη τριάρα επί του ΟΦΗ.
Αυτές οι καθαρές εξηγήσεις σε συνδυασμό με τους καλούς χαρακτήρες που υπάρχουν (ως επί το πλείστον) και τις συνεχόμενες νίκες φυσικά, έφτιαξαν ένα εξαιρετικό κλίμα.
Μια οικογενειακή ατμόσφαιρα η οποία «αποτυπώνεται» στον αγωνιστικό χώρο και τους πανηγυρισμούς. Βλέπετε για παράδειγμα τον Κριστιάν Λόπεθ. Ο Ισπανός φορά ήρθε για βασικός, έχασε τη θέση του και όμως συμμετέχει ολόψυχα στους πανηγυρισμούς των γκολ. Είναι ξένος και όμως δεν υπάρχει αγωνιστική που να μην κάνει θετική ανάρτηση για την ομάδα και τον κόσμο της. Λεπτομέρειες σημαντικές.
Οσον αφορά το κοουτσάρισμα ο Μάντζιος απέδειξε πρώτα από όλα οτι είναι «διαβασμένος» απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Παράλληλα κάνει ορθολογικές επιλογές τόσο στον καταρτισμό της 11άδας, όσο και στις αλλαγές του. Αποφεύγει δηλαδή τις «αλχημείες» (με εξαίρεση ίσως τη θέση του αριστερού μπακ καθώς ο Γκάνεα δεν βγαίνει), ενώ η επιλογή του να μονιμοποιήσει τον Μπερτόγλιο πίσω από τον φορ τον δικαίωσε απόλυτα.
Για την αμυντική λειτουργία της ομάδας, δεν χρειάζεται να αναλύσουμε πολλά, καθώς αποτελεί το βασικότερο συστατικό της «κιτρινόμαυρης» επιτυχίας.
Σχόλιο: Για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα για τον Μάντζιο θα χρειαστεί η διάρκεια. Ο Άρης πρέπει να συνεχίσει ανάλογα και στο δεύτερο μισό της σεζόν. Σε καμία περίπτωση δεν βιαζόμαστε να τον ανάγουμε σε… Κλοπ και Γκουαρδιόλα. Όμως η διαχείρισή του σε όλα τα παραπάνω έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην εντυπωσιακή αγωνιστική αναμόρφωση του Άρη.
Οφείλουμε και σε αυτόν να του πιστώσουμε τα θετικά…
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.