ΑΕΚ: Διάταση αριστερής ποδοκνημικής ο Μόουζες
Το νέο «θύμα» της ατυχίας που δεν αφήνει την ΑΕΚ σε ησυχία ήταν ο Κίνγκσλεϊ Μόουζες που τραυματίστηκε δύο λεπτά πριν το τέλος του αγώνα με την Στρασμπούρ.Το νέο «θύμα» της ατυχίας που δεν αφήνει την ΑΕΚ σε ησυχία ήταν ο Κίνγκσλεϊ Μόουζες που τραυματίστηκε δύο λεπτά πριν το τέλος του αγώνα με την Στρασμπούρ.
Ο Μόουζες υπεβλήθη σε μαγνητική τομογραφία το αποτέλεσμα της οποίας έδειξε ότι ο Νιγηριανός υπέστη διάταση αριστερής ποδοκνημικής.
Η ενημέρωση της ΚΑΕ ΑΕΚ αναφέρει τα εξής:
«Σε μαγνητική τομογραφία στο Metropolitan General υπεβλήθη ο Κίνγκσλεϊ Μόουζες, μετά τον τραυματισμό του στην αναμέτρηση με Στρασμπούρ. Ο Νιγηριανός διεγνώσθη, ότι υπέστη διάταση αριστεράς ποδοκνημικής. Η κατάστασή του θα αξιολογείται καθημερινά υπό την επίβλεψη του Διευθυντή του Ιατρικού Επιτελείου της ΑΕΚBC, Φραγκίσκου Νικ. Ξυπνητού. Ο αθλητής υποβάλλεται σε θεραπευτική αγωγή υπό την εποπτεία του επικεφαλής του Τμήματος Φυσικοθεραπείας, Σταύρου Τόιλου»
Πλέον μετά και τον τραυματισμό του Μόουζες η ΑΕΚ μένει από λύσεις στην frontline. Και συνδυαστικά με τις πολλές απουσίες της θα πρέπει να αποδείξει εκ νέου πόσο ανθετική είναι
Τραυματισμός Μόουζες: Τι σημαίνει διάταση ποδοκνημικής
(Πηγή: tasosdeligeorgis.gr)
Διάταση ποδοκνημικής σημαίνει όταν το πόδι γυρίσει – περιστραφεί (έσω ή έξω) ή αναδιπλώσει πέρα από τα φυσιολογικά όρια της κίνησης. Και σε τέτοιο βαθμό που αναγκάζουν τους συνδέσμους να διαταθούν πέρα από το όριο της ελαστικότητάς τους. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από ένα παραπάτημα σε ανώμαλο έδαφος ή κατά την προσγείωση μετά από ένα άλμα. Ανάλογα με τη δύναμη της κάκωσης, τον μηχανισμό και το βαθμό της διάτασης μπορεί να τραυματιστεί ένας, δύο ή περισσότεροι σύνδεσμοι οι οποίοι μπορεί απλά να διαταθούν έως να υποστούν πλήρη ρήξη.
Συμπτώματα
Τα κύρια συμπτώματα είναι πόνος και οίδημα, τα οποία συνήθως είναι ανάλογα της βλάβης που έχουν υποστεί οι σύνδεσμοι και μπορεί να υπάρχει δυσχέρεια στην βάδιση. Αστάθεια στην άρθρωση μπορεί να υπάρχει σε πλήρη ρήξη των συνδέσμων και γίνεται συνήθως αντιληπτή όταν έχουν υποχωρήσει τα οξέα συμπτώματα.
Θεραπεία
Συντηρητική Αντιμετώπιση
Η εξέταση από Ορθοπαιδικό Χειρουργό θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της βαρύτητας της κάκωσης και αποκλεισμό κάποιου κατάγματος.
Τις πρώτες ώρες και μέρες μετά τον τραυματισμό η αντιμετώπιση επικεντρώνεται στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και τον περιορισμό όσο είναι δυνατόν του οιδήματος.
1.Παγοθεραπεία (με πάγο τυλιγμένο σε μια πετσέτα ή παγοκύστη) 3-4 φορές την ημέρα για 15-20 λεπτά.
2.Ανύψωση του ποδιού, ιδανικά πάνω από το επίπεδο της καρδιάς.
3.Επίδεση με ελαστικό επίδεσμο
4.Ανάπαυση ανάλογα με τα συμπτώματα. Σε έντονο πόνο και δυσχέρεια στη βάδιση μπορεί να χρειαστεί μερική αποφόρτιση με βακτήριες.
Η φυσικοθεραπεία και η πρώιμη κινητοποίηση θα βοηθήσουν στον περιορισμό των συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια και στην προοδευτική επανένταξη στις δραστηριότητες με μεγαλύτερη ασφάλεια μετά την οξεία φάση. Ειδικά οι ασκήσεις ενδυνάμωσης ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας συμβάλλουν σημαντικά στην αποφυγή υποτροπών. Ο χρόνος πλήρους αποκατάστασης εξαρτάται από τη βαρύτητα της κάκωσης και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μερικούς μήνες.
Αποκατάσταση
Η αποκατάσταση περνάει 3 φάσεις:
Η 1η Φάση (1η εβδομάδα) περιλαμβάνει ανάπαυση, προστασία από περαιτέρω βλάβη και μείωση των συμπτωμάτων
Η 2η Φάση περιλαμβάνει την αποκατάσταση του εύρους κίνησης, της μυϊκής ισχύος και της ελαστικότητας της άρθρωσης (διάρκειας συνήθως 1-3 εβδομάδες ανάλογα με τη βαρύτητα)
Η 3η Φάση περιλαμβάνει αρχικά την προοδευτική επανένταξη στις καθημερινές δραστηριότητες και αργότερα στις αθλητικές δραστηριότητες με ειδικές ασκήσεις που τροποποιούνται μερικώς ανάλογα με το άθλημα (διάρκεια από μερικές εβδομάδες μέχρι και λίγους μήνες).