ΑΕΚ BC

H ΑΕΚ καταρρέει στο τέταρτο δεκάλεπτο!

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και η ΑΕΚ χάνει με τον ίδιο τρόπο καθώς η διαχείριση είναι λανθασμένη
H ΑΕΚ καταρρέει στο τέταρτο δεκάλεπτο!

Κάποια στιγμή ακόμα και οι δικαιολογίες στερεύουν. Και στην ΑΕΚ οφείλουν να επικεντρωθούν σε κάτι πολύ πιο σημαντικό απ΄όσα ασχολούνται ως τώρα. Με το Περιστέρι όλο το ανάθεμα έπεσε στην διαιτησία. Με την Χάποελ έφταιγε ο τραυματισμός του Σλότερ.

Τι δεν αλλάζει; Ότι η ΑΕΚ παίζει λάθος. Ότι στην ομάδα δεν υπάρχει καθόλου σωστή διαχείριση του έμψυχου δυναμικού που είναι ΚΡΙΜΑ ΚΙ ΑΔΙΚΟ να χαρακτηρίζουμε… κατώτερο από άλλες σεζόν. Ποτέ η ΑΕΚ δεν είχε τόση εμπειρία και ποιότητα μαζεμένη. Ο Λάνγκφορντ, ο Σλότερ και ο Ματσιούλις, έστω και σε… μεγάλη ηλικία είναι παίκτες από την Euroleague. Ο Σαντ- Ρος επίσης είναι παίκτης υψηλού επιπέδου. Ο Ρέι δεν ξέχασε το μπάσκετ…

Οι γηγενείς, παρά την αποχώρηση των Σάκοτα και Λαρεντζάκη σχηματίζουν καλό κορμό. Και ο Γκίκας που είχε ηγετικό ρόλο στον Προμηθέα. Και ο Τολιόπουλος που έκανε το ίδιο στον Αρη. Και ο Μαυροειδής που είναι από τους πλέον έμπειρους παίκτες του πρωταθλήματος ή ο Κακλαμανάκης που αναδείχθηκε πιο βελτιωμένος παίκτης της περσινής σεζόν. Ο Γιαννόπουλος μπορεί να κάνει με επιτυχία συγκεκριμένα πράγματα.

Η ΑΕΚ και το κακό τέταρτο δεκάλεπτο

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να δοθεί εξήγηση στο τι συμβαίνει και η ΑΕΚ καταρρέει στην τελευταία περίοδο. Τι ακριβώς έχει γίνει και η «Ενωση» έχει πέσει θύμα… ανατροπής σε τρεις από τους 6 αγώνες που έχει δώσει μέχρι τώρα στην σεζόν.

Προσέξτε τα επιμέρους σκορ στο τελευταίο δεκάλεπτο κάθε αγώνα και θα καταλάβετε πολλά:

Χάποελ- ΑΕΚ     24-18

ΑΕΚ- Περιστέρι  17-19. Με την υποσημείωση ότι η 3η περίοδος ήταν 30-23 για το Περιστέρι!

Ηφαιστος- ΑΕΚ 24-12…

Στους τρεις αυτούς αγώνες, η ΑΕΚ πέτυχε κατά μέσο όρο 16,3 πόντους στην τελευταία περίοδο και δέχθηκε 22,3. Ποιος ο κοινός παρονομαστής; Η ΑΕΚ υπήρξε… θύμα ανατροπής και έχασε και τους τρεις αγώνες.

Γενικά και στις 6 αναμετρήσεις που έχει δώσει ως τώρα (με ρεκόρ 2-4) έχει μεγάλο θέμα στο δεύτερο μέρος. Δέχεται 41,7 πόντους κατά μέσο όρο στο δεύτερο εικοσάλεπτο!!!

Στον αγώνα με την Χάποελ Ιερουσαλήμ, ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος δεν βγήκε ούτε για… ένα δευτερόλεπτο από τον αγώνα ενώ ο Λάνγκφορντ έπαιξε για 36’07’’. Και οι δύο πέτυχαν τους 45 από τους 78 πόντους της ΑΕΚ. Και οι δύο είχαν συνολικά 15/24 σουτ και 10/14 τρίποντα.

Τι είχαν στα τελευταία 6’44’’ με την ομάδα να βρίσκεται μπροστά στο σκορ με 72-64;

Ο Λάνγκφορντ είχε 2 πόντους με 2/4 βολές και 0/1 τρίποντο. Εκανε 2 λάθη (το ένα από επιθετικό φάουλ) ενώ ακόμα κέρδισε 2 φάουλ.

Ο Σαντ- Ρος είχε 2 ασίστ και 1 κερδισμένο φάουλ.

Το… καταστροφικό με το Χάποελ

Οι υπόλοιπες προσπάθειες της ΑΕΚ ήταν: 1/3 δίποντα ο Ματσιούλις, 1/1 δίποντο και 1 επιθετικά ριμπάουντ ο Μαυροειδής, 0/1 τρίποντο και 1 ριμπάουντ ο Γκίκας, 0/1 τρίποντο ο Χρυσικόπουλος και 1 αμυντικό ριμπάουντ ο Ρέι.

Τα παραπάνω που διαβάσατε είναι οι 6 πόντοι της ΑΕΚ στα τελευταία 6’44’’ της αναμέτρησης. Όταν η Χάποελ στο ίδιο διάστημα πέτυχε 21!!!

Στα τελευταία 6’44’’ της αναμέτρησης η ΑΕΚ είχε 2/4 βολές, 2/4 δίποντα και 0/2 τρίποντα. Η Χάποελ είχε 4/7 βολές, 4/5 δίποντα και 3/5 τρίποντα!!! Δηλαδή οι Ισραηλινοί έκαναν περίπου 8 επιθέσεις παραπάνω από την «Ενωση».

Αν πάρουμε, δε, τον χρόνο των παικτών τότε θα διαπιστώσουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Στην Basket League ο Κιθ Λάνγκφορντ παίζει κατά μέσο όρο 30’55’’, ο Χάουαρντ Σαντ Ρος 29’57’’ ενώ σταθερά πάνω από 20 λεπτά βρίσκουμε τον Γιόνας Ματσιούλις (22’01’’), Κέντρικ Ρέι (23’).

Στο BCL τα πράγματα είναι… ακόμα χειρότερα καθώς συναντάμε δύο παίκτες να παίζουν σταθερά πάνω από 33 λεπτά: Τον Σαντ-Ρος (33,6’) και τον Λάνγκφορντ (33,3’).

Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και τόσο… δόκιμο στο σύγχρονο μπάσκετ να βλέπεις παίκτη να παίζει για… 40 λεπτά. ‘Η ακόμα δύο παίκτες να παίζουν 40 και 36 αντίστοιχα.

Ο Λάνγκφορντ παίρνει το 17% των προσπαθειών της ΑΕΚ, ο Σαντ Ρος και ο Ματσιούλις έχουν από 12%. Αυτό σημαίνει ότι οι τρεις παίκτες παίρνουν το 40% των προσπαθειών της ΑΕΚ.

Παράλληλα η ομάδα έχει επιχειρήσει μέχρι στιγμής, στο BCL, 58 προσπάθειες για δίποντο και… 60 για τρίποντο! Εχει σκοράρει τους 93 από τους 180 πόντους της (το 52% δηλαδή) από τρίποντα (!!!) και μάλιστα με το εκπληκτικό ποσοστό της τάξης του 51,7%… Είναι πολύ καλό ποσοστό. Αλλά ο τρόπος είναι αδόκιμος.

Τίποτα μέσα από το ζωγραφιστό

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από το ζωγραφιστό η ΑΕΚ έχει πάρει μόλις 52 πόντους (το 29% δηλαδή, ούτε καν το ένα τρίτο). Το πιο ανησυχητικό; Οι αντίπαλοί της (Ορτέζ και Χάποελ) έχουν πάρει τους 68 από τους 167 πόντους τους κόντρα στην ΑΕΚ μέσα από το ζωγραφιστό (το 41% δηλαδή…). Η διαφορά είναι τεράστια.

Κάποια στιγμή, όπως προαναφέραμε, στερεύουν οι δικαιολογίες. Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε προσπάθεια να ριχτούν ευθύνες στον Ρέι, πιθανότατα για να αναζητηθεί καθαρός πλέι μέικερ. Λες κι όταν έπαιρναν τον Ρέι δεν ήξεραν τι μπορεί να παίξει.

Το ρόστερ είναι μια χαρά. Είναι το καλύτερο που είχε η ΑΕΚ επί εποχής Αγγελόπουλου. Και είναι κρίμα να ρίχνεται στην… πυρά ένα τόσο καλό σύνολο που αποτελεί επένδυση/υπέρβαση του ιδιοκτήτη της ομάδας προκειμένου να βρίσκονται δικαιολογίες.

Κάποια στιγμή, νομοτελειακά, επειδή η ΑΕΚ έχει καλούς παίκτες θα παίξει και καλό μπάσκετ. Μέχρι τότε ας μείνουν στην άκρη οι δικαιολογίες. Που δεν έχουν καμία υπόσταση.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College