ΑΕΚ BC

Ίαν Χάμερ: «Ποτέ δεν πρόκειται να φτάσεις εκεί που θέλεις όταν όλοι σε επαινούν»

Η ΑΕΚ χτύπησε «φλέβα χρυσού» με τον Ίαν Χάμερ του οποίου η νοοτροπία διαμορφώθηκε από την επιμονή του πατέρα του, Εντ, του οποίου μάλιστα κατέρριψε τα ρεκόρ στο Princeton
Ίαν Χάμερ: «Ποτέ δεν πρόκειται να φτάσεις εκεί που θέλεις όταν όλοι σε επαινούν»

Ο Ίαν Χάμερ έκανε θραύση για ακόμα έναν αγώνα, στην ΑΕΚ είναι ξετρελαμένοι μαζί του και όχι άδικα και βέβαια τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή.

Η πορεία του Ίαν Χάμερ φανερώνει ξεκάθαρα το πως έχτισε τη νοοτροπία του και όχι μόνο την αγωνιστική του ικανότητα. Κυρίως έμαθε να δουλεύει αλλά πολύ περισσότερο να ακούει! Κι αυτό άρχισε από το Princeton όπου έγραψε την κολεγιακή του καριέρα, ως συνέχεια της οικογενειακής παράδοσης. Θα δείτε στις επόμενες γραμμές, από τις κουβέντες του Αμερικανού, πως διαμόρφωσε την προσωπικότητά του

«Ο πατέρας μου με καλεί, μετά από κάθε αγώνα και για μια- δυο ώρες μιλάμε μόνο για μπάσκετ» είχε παραδεχθεί στους New York Times, το 2013 σε συνέντευξή του, ο Ίαν Χάμερ. Παίκτης του Princeton τότε, όπως κατά το παρελθόν και ο πατέρας του. «Αν και μερικές φορές θέλω να του κλείσω βιαστικά το τηλέφωνο, τις περισσότερες κάθομαι και τον ακούω και κουβεντιάζουμε για ώρες χωρίς να το καταλάβω».

Ο Εντ Χάμερ χαρακτήριζε το γιό του ως έναν παίκτη που βελτιώνεται ακατάπαυστα. Ο Ίαν πάντα έδινε σημασία σε όσα του έλεγε ο πατέρας του μετά από κάθε αγώνα.

«Ποτέ δεν πρόκειται να φτάσεις εκεί που θέλεις όταν όλοι σε επαινούν» ήταν η θέση του παίκτη της ΑΕΚ για την κριτική του πατέρα του. «Πάντα χρειάζεσαι κάποιον ώστε να σε επαναφέρει στη γη, να σου πει τι έκανες λάθος και να σε βοηθήσει να βελτιώσεις το παιχνίδι σου»

Ο Χάμερ ήταν εκπληκτικός στο Princeton: Πρώτος σκόρερ, ριμπάουντερ, πασέρ και μπλοκέρ της ομάδας του.

«Κυριαρχεί σε ό,τι κάνουμε και όχι μόνο σε αυτό που βλέπετε στους αγώνες» ήταν η τοποθέτηση του προπονητή του στο Princeton, Μιτς Χέντερσον. Και κατέληξε: «Για έναν προπονητή είναι τεράστιο πλεονέκτημα να δείχνεις τον καλύτερό σου παίκτη και να λες: Απλά παίξε όπως αυτός».

Ο Εντ Χάμερ, πατέρας του Ίαν, προσέφερε κίνητρο στο γιό του. Ήταν δευτεροετής στην ομάδα του Princeton το 1965, η οποία με ηγέτη τον μεγάλο Μπιλ Μπράντλεϊ έφτασε στα ημιτελικά του NCAA. Ως τριτοετής επελέγη στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα στην Ivy ενώ τελείωσε την καριέρα του ανάμεσα στους κορυφαίους ριμπάουντερ του Princeton.

Ο Εντ Χάμερ υπήρξε συμπαίκτης του μεγάλου Μπιλ Μπράντλεϊ στο Princeton

Ο Ίαν ξεπέρασε τον πατέρα του σε αριθμούς στο Princeton και μάλιστα έφτασε ως τη δεύτερη θέση των σκόρερ όλων των εποχών, πίσω από τον Μπιλ Μπράντλεϊ.

Μάλιστα δεν ήταν σίγουρο ότι ο Ίαν Χάμερ θα συνέχιζε την οικογενειακή παράδοση στο Princeton. Εκτός του πατέρα του, ο μεγαλύτερος αδερφός του, Άλεξ όπως και θείος του, Τζο αποφοίτησαν από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Μάλιστα ο Τζον Χάμερ είχε και μια εξαετή παρουσία στο NBA.

Όταν ήταν παιδί, ο παίκτης της ΑΕΚ ταξίδευε μαζί με τον πατέρα του για αγώνες αλλά και για διάφορες εκδηλώσεις στο Princeton. Του άρεσε να βρίσκεται εκεί αν και δεν ήταν φανατικός οπαδός της ομάδας μπάσκετ.

«Ο αδερφός μου κι εγώ δεν ενδιαφερόμασταν ιδιαίτερα για το μπάσκετ, περισσότερο μας άρεσε να παίζουμε γύρω από το γήπεδο» έχει πει ο Ίαν Χάμερ. Όμως έγινε σταρ στο σχολείο του (Γκονζάγκα) και εμφανίστηκαν πολλά μεγάλα Πανεπιστήμια που του προσέφεραν υποτροφία. Ο πατέρας του δεν ήθελε να τον υποχρεώσει να πάει στο Princeton και τον ενθάρρυνε ώστε να εξετάσει όλες τις επιλογές του.

Όμως ο Ίαν ήθελε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση. Είχε διαφορετικό σώμα από τον πατέρα του, αν και στο ίδιο ύψος. Είχε περισσότερη δύναμη και περισσότερα κιλά. «Εγώ πάντα ανησυχούσα ότι αν πάθαινα γρίπη θα έχανα κιλά» είπε ο Έντ Χάμερ και πρόσθεσε: «Έχει κληρονομήσει το μυϊκό σύστημα από την πλευρά της αείμνηστης συζύγου μου».

Η Τζούντι Χάμερ δεν πρόλαβε να δει το γιό της στο Princeton. Πέθανε τον Μάιο του 2006, μόλις 59 ετών, μετά από 11χρονη μάχη με καρκίνο στο στήθος. Ο Ίαν περιέγραψε την απώλεια της μητέρας του ως εξής:

«Δεν ήταν κάτι που έρχεται από το πουθενά. Ήταν δυσάρεστο ότι περιμέναμε να συμβεί, προετοιμαστήκαμε για το χειρότερο και το χειρότερο συνέβη».

Το μπάσκετ αποτέλεσε διέξοδο για την οικογένεια. Η καριέρα του Χάμερ στο σχολείο άρχισε να απογειώνεται, ενώ ο πατέρας του ήταν δίπλα. «Δεθήκαμε λίγο παραπάνω με το μπάσκετ απ’ ότι στο παρελθόν και καθώς το επίπεδο ανέβαινε, χρειαζόμουν τη βοήθεια του πατέρα μου πολύ περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως» εξηγεί ο παίκτης της ΑΕΚ.

Ο Ίαν έχει ακούσει αμέτρητες ιστορίες από τον πατέρα του για τον Μπιλ Μπράντλεϊ και από το θείο του για τον διάσημο προπονητή, Πιτ Κάριλ. Και μάλιστα σχεδιάζει, όταν σταματήσει το μπάσκετ, να μοιραστεί τις δικές του εμπειρίες.

Το καλοκαίρι το σκέφτηκε σοβαρά να σταματήσει αλλά η ΑΕΚ του έδωσε τεράστιο κίνητρο. Υπέγραψε αρχικά μέχρι τον Δεκέμβριο (με όρο για επέκταση αν δε φέρει πρόταση) και στη συνέχεια επεκτάθηκε αυτόματα το συμβόλαιο για το τέλος της σεζόν.

Σε 10 αγώνες στην Basket League ο Χάμερ μετρά13,5 πόντους- 6,2 ριμπάουντ- 2 κλεψίματα και 1,7 ασίστ σε 29’35’’ παρουσίας ενώ σουτάρει με 64% στα δίποντα

Ο Στέφανος Δέδας αποκάλυψε ότι ήδη άρχισαν να τον «ψήνουν» ώστε να ανανεώσει και για τη νέα σεζόν! Σε μια πολύ απλή ιστορία που αποκαλύπτει πως όταν ψάχνεις καλά, σίγουρα βρίσκεις σπουδαίους παίκτες, άριστους χαρακτήρες και με χρήματα που δε θα καταστρέψουν  το ταμείο σου.

Ειδικά αυτό το τελευταίο η ΑΕΚ το πληρώνει ακόμα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ίαν Χάμερ: «Ποτέ δεν πρόκειται να φτάσεις εκεί που θέλεις όταν όλοι σε επαινούν»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College