Ζήσης: Η παραμυθένια καριέρα του και οι 27 τίτλοι
Ο Νίκος Ζήσης αποφάσισε να βάλει τέλος στην παραμυθένια καριέρα του, μια καριέρα που θα ζήλευαν πολλοί παίκτες να έχουν. Όπου πήγε έκανε μόνο φίλους. Παντού τον θυμούνται με αγάπη.Ο Νίκος Ζήσης αποφάσισε να βάλει τέλος στην παραμυθένια καριέρα του, μια καριέρα που θα ζήλευαν πολλοί παίκτες να έχουν. Όπου πήγε έκανε μόνο φίλους. Παντού τον θυμούνται με αγάπη.
Ο Νίκος Ζήσης δεν είναι μόνο ένας πολύ μεγάλος παίκτης αλλά κι ένας εξαίρετος χαρακτήρας. Και για να μην ξεχνιόμαστε (επειδή κι αυτά μετρούν στην καριέρα ενός αθλητή) έχει κατακτήσει 27 τίτλους στην καριέρα του. Με 6 διαφορετικές ομάδες συν φυσικά την Εθνική Ελλάδας. Στην καριέρα που αποφάσισε να βάλει τέλος από την ομάδα που την ξεκίνησε, φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ.
Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2000, η ΑΕΚ παρουσίασε τους νέους παίκτες της. Είχε περάσει μόλις ένας χρόνος από την έλευση του Ντούσαν Ίβκοβιτς, η ομάδα είχε ήδη κατακτήσει ένα Κύπελλο Ελλάδας και φυσικά το Κύπελλο Σαπόρτα. Δύο χρόνια νωρίτερα (υπό τον Γιάννη Ιωαννίδη) η «Ενωση» είχε επιστρέψει σε τελικούς Ελληνικού πρωταθλήματος και φυσικά είχε κάνει το… μπαμ με την παρουσία της στον τελικό της Euroleague στην Βαρκελώνη (είχε ηττηθεί από την Βίρτους Μπολόνια).
Οι νέοι παίκτες της ήταν (από αριστερά): Ο Ολλανδός Γκερτ Χάμινκ, ο Σκοπιανός Βρμπίτσα Στεφάνοφ, ο Σπύρος Παντελιάδης, ο Σερβοέλληνας Μίλαν Γκούροβιτς, ο 17χρονος Νίκος Ζήσης και ο Άγγλος Άντριου Μπετς.
Για τον 17χρονο πιτσιρικά από την ΧΑΝΘ ακούγονταν πολύ καλά λόγια. Μέλος των μικρών Εθνικών ομάδων και συνέχιζε το… παιδομάζωμα που είχε βάλει σκοπό ζωής η ΑΕΚ υπό την διοικητική ηγεσία του Γιάννη Φιλίππου. Το όραμα για την δημιουργία μιας ομάδας με ισχυρό ελληνικό κορμό που θα κυριαρχούσε για χρόνια ήταν μεγάλο. Το ότι δεν προχώρησε αυτό το θέμα (όπως δεν προχώρησε και η παρουσία Φιλίππου στην ΑΕΚ) δεν είναι της παρούσης.
Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έτσι κι αλλιώς… ηδονίζεται στην λογική να δουλέψει με μικρούς. Να κάνει παραγωγή. Να τους φτιάχνει. Είναι όλη του η ζωή. Και ο Νίκος Ζήσης μπήκε από νωρίς στην καρδιά του.
Σε ηλικία 18 ετών και 7 μηνών, έκανε το ντεμπούτο του στην Euroleague απέναντι στην Μπένετον Τρεβίζο (τρομερή σύμπτωση, θα καταλάβετε γιατί στην πορεία) και μάλιστα αγωνίστηκε για 17 λεπτά. Τους πρώτους του πόντους στην διοργάνωση (4) τους πέτυχε κόντρα στην Μπασκόνια, στην Βιτόρια στις 7 Απριλίου. Ήταν ο τελευταίος αγώνας της ΑΕΚ στα πλέι οφ της Euroleague καθώς αποκλείστηκε από τους Βάσκους που προκρίθηκαν στον τελικό.
Πάντα (θα) είναι ο παίκτης του προπονητή
Ο Νίκος Ζήσης είχε αρχίσει σταδιακά να κερδίζει χρόνο, θέση κι εκτίμηση. Από πολύ μικρός έδειξε αυτό που ακόμα κουβαλάει: Είναι ο παίκτης του προπονητή. Είναι ο προπονητής μέσα στο γήπεδο. Γι’ αυτό και ποτέ δεν ακούσατε (και ούτε πρόκειται να ακούσετε) προπονητή να μιλάει με άσχημα λόγια για τον Έλληνα διεθνή.
Η πορεία του στην ΑΕΚ σημαδεύτηκε από ένα Κύπελλο (2001) κι ένα Πρωτάθλημα Ελλάδας (2002). Άρχισε και η καθιέρωση στην Εθνική ομάδα. Το συνετό παιχνίδι του (ώριμος από τα 20 χρόνια του), η καλή του άμυνα, το φοβερό δεξί drive που είχε τον τοποθέτησαν νωρίς ανάμεσα στους καλύτερους Έλληνες παίκτες.
Και βέβαια στην ΑΕΚ έχουμε να θυμόμαστε κι αυτό το τρομερό νικητήριο τρίποντο κόντρα στην Εφές
Νίκος Ζήσης, επόμενη στάση Τρεβίζο
Το καλοκαίρι του 2005, ο Ντέιβιντ Μπλατ κάλεσε τον Νίκο Ζήση στο Τρεβίζο. Είναι η σύμπτωση που σας λέγαμε παραπάνω: Η ομάδα απέναντι στην οποία έκανε το ντεμπούτο του με την ΑΕΚ στην Euroleague. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς κατέκτησε και το χρυσό μετάλλιο με την Εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ ενώ τρία χρόνια νωρίτερα είχε κάνει το ίδιο με την Νέων. Μάλιστα στις 7 Δεκεμβρίου του 2005 τέθηκε αντίπαλος της ΑΕΚ, στο κλειστό του Γαλατσίου, με την Euroleague
Το θερμό χειροκρότημα οι τιμές από όσους τον αγάπησαν στο μέρος που κέρδισε την καταξίωσή του, ήταν φυσιολογικά. Για έναν εξαίρετο παίκτη και αδαμάντινο χαρακτήρα. Ο Ζήσης είχε 6 πόντους και 4 ασίστ, η Μπένετον επικράτησε 83-57 της ΑΕΚ. Και για να δείτε πως τα φέρνει η ζωή: Τότε στην ΑΕΚ έπαιζε ο Λάιονελ Τσάλμερς, ξάδερφος του Μάριο Τσάλμερς τον οποίο θα συναντήσει πλέον στην Ενωση ο Ζήσης!
Στα δύο χρόνια στο Τρεβίζο ο Έλληνας διεθνής κατέκτησε 1 πρωτάθλημα (2006), 1 Κύπελλο και 1 Super Cup Ιταλίας (2007). Και η συνέχεια ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή. Ο Έλληνας γκαρντ ήταν από τα πιο… καυτά ονόματα στο μεταγραφικό παζάρι του 2007. Και τελικά τον κέρδισε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Euroleague
Υπό τις οδηγίες του Έτορε Μεσίνα (γα δύο χρόνια) ο Ζήσης έφτασε στην κατάκτηση της Euroleague και φυσικά κυριάρχησε στις εγχώριες διοργανώσεις (VΤB, πρωτάθλημα και Κύπελλο Ρωσίας). Στα 26 του χρόνια είχε κατακτήσει 11 τίτλους, με όλες τις ομάδες που τίμησε με την παρουσία του. Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος συμμετοχής του στην Μόσχα άρχισε να πέφτει προς το τέλος της περιόδου 2008-2009. Και ο επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν ο ίδιο συναρπαστικός.
Ο Νίκος Ζήσης στην παντοδύναμη Σιένα
Στην Σιένα ο Έλληνας γκαρντ έζησε κι άλλες μεγάλες στιγμές. Εκεί αγωνίστηκε για τρία χρόνια σε μια υπέροχη ομάδα που διέλυσε τους πάντες στην Ιταλία. Εκεί ο Ζήσης κατέκτησε 12 τίτλους (από 4 Πρωταθλήματα, Κύπελλα και Super Cup) ενώ αγωνίστηκε και στο φάιναλ φορ του 2011 όπου αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τον Παναθηναϊκό. Τα πράγματα έγιναν δύσκολα στην ιταλική ομάδα (με το γνωστό οικονομικό σκάνδαλο) και ο Ζήσης άλλαξε ομάδα. Και χώρα. Αλλά όχι και συνήθειες.
Ο Νίκος Ζήσης παρέα με τον Κατσικάρη και τον Βασιλειάδη
Ο επόμενος σταθμός του ήταν στο Μπιλμπάο όπου συνάντησε τον Φώτη Κατσικάρη και τον Κώστα Βασιλειάδη. Εκεί δεν πήρε τίτλο, είχε ήδη αρκετούς στην καριέρα του κι ακόμα δεν είχε κλείσει τα 30 του χρόνια. Όμως εκείνη η ομάδα της Μπιλμπάο που ένα χρόνο πριν είχε κάνει την απόλυτη υπέρβαση και είχε φτάσει στους τελικούς του Ισπανικού πρωταθλήματος. Και κάπως έτσι πήρε το εισιτήριο για την Euroleague. Ο Ζήσης βρήκε την ομάδα στο Eurocup. Η Μπιλμπάο έφτασε μέχρι τον τελικό αλλά ηττήθηκε από την Λοκομοτίβ Κουμπάν.
Στην Ούνικς Καζάν
Ο Ζήσης είχε καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους παίκτες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δεν υπήρχε προπονητής που να μην τον θέλει στην ομάδα του. Και ο Αντρέα Τρινκιέρι, όταν ανέλαβε την Ούνικς Καζάν, με φιλοδοξίες και πολλά χρήματα, έσπευσε να πάρει τον Νίκο Ζήση στην ομάδα. Η Ούνικς έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ρωσίας το 2014, κάτι που αποτελεί τεράστια επιτυχία αν σκεφτούμε ότι το εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι ανυπέρβλητο. Στο Καζάν έμεινε για ενάμιση χρόνο καθώς τον Δεκέμβριο του 2014 επικοινώνησε μαζί του ένας πολύ μεγάλος προπονητής. Και τον κάλεσε στην ομάδα του προκειμένου να μπει… λίγη τάξη κι εμπειρία.
Ο Νίκος Ζήσης δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αναζητούσε λίγη… λογική στο παιχνίδι της Φενέρμπαχτσε κι αμέσως στράφηκε στον Νίκο Ζήση. Που αμέσως μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου ν’ ανταποκριθεί στον ρόλο του. Η Φενέρ έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της στο φάιναλ φορ της Euroleague (στην Μαδρίτη) αλλά δεν κατάφερε κάτι παραπάνω από την 4η θέση. Η πρόκριση στο φάιναλ φορ πάντως ήταν σημαντική… Έστω κι αν δεν κατέκτησε κανέναν εγχώριο τίτλο στην Τουρκία καθώς την τιμώρησε τόσο στο Κύπελλο όσο και στο Πρωτάθλημα, η ομάδα- έκπληξη, η Καρσίγιακα!
Το νέο του βασίλειο στην Μπάμπεργκ
Εκεί συναντήθηκε και πάλι με τον Αντρέα Τρινκιέρι. Έμεινε για τέσσερις σεζόν εκεί και έγραψε μεγάλη ιστορία. Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2019 όταν αποχώρησε από την Μπάμπεργκ, η γερμανική ομάδα απέσυρε την φανέλα με το νούμερο 6 προς τιμήν του (αυτό έχει κάνει και η ΧΑΝΘ, η ομάδα από την οποία άρχισε να παίζει μπάσκετ). Στην Μπάμπεργκ ο Ζήσης κατέκτησε 2 Πρωταθλήματα 2 Κύπελλα και 1 Super Cup Γερμανίας. Κι έφυγε έχοντας δικαιώσει απόλυτα τη φήμη του τόσο για τις αθλητικές του ικανότητες όσο και για τον χαρακτήρα του. Άφησε φίλους, όπως παντού. Και φυσικά τον σέβονται και θα τον σέβονται πάντα ως μια από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία της ομάδας.
Μπανταλόνα και τελικά… πάλι ΑΕΚ
Η περίοδος 2019-2020 βρήκε τον Νίκο Ζήση στην Μπανταλόνα όπου αγωνίστηκε στο Ισπανικό πρωτάθλημα και στο Eurocup όπου (σε 11 αγώνες) είχε 8,9 πόντους σε 3,8 ασίστ σε περίπου 20 λεπτά συμμετοχής. Και βρέθηκε στην ΑΕΚ, φοράει και πάλι τα κιτρινόμαυρα περίπου 15 χρόνια μετά την αποχώρησή του, όταν είχε ανοίξει τα φτερά του για την Μπένετον Τρεβίζο. Η ζωή κάνει κύκλους και ο Ζήσης αποφάσισε να κλείσει την καριέρα του στην ΑΕΚ.
Νίκος Ζήσης- Βασίλης Σπανούλης, Εθνική ομάδα: Σχέσεις ζωής
Η σχέση του με τον Βασίλη Σπανούλη είναι… ξεχωριστή. Είναι σαν αδέρφια. Κι έγιναν κουμπάροι. Χτίστηκε μέσα από τις μικρές Εθνικές ομάδες όπου πάντα ήταν μαζί στο δωμάτιο και συνεχίζεται ως τώρα. Μπορεί να μην έτυχε να παίξουν μαζί σε κάποια ομάδα, εκτός της Εθνικής, αλλά υπάρχει ο… αστικός μύθος που αναφέρει ότι αν δεν είχε αποχωρήσει ο Φιλίππου από την ΑΕΚ, ο Ζήσης είχε πείσει τον Σπανούλη να αγωνιστούν μαζί στην Ένωση.
Και αφού είπαμε για Εθνική ομάδα. Εκτός των τίτλων που αναφέραμε, ο Νίκος Ζήσης έχει αγωνιστεί δύο φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2004 και 2008) πέντε φορές σε Ευρωμπάσκετ (2005-2007-2009-2011-2013 και 2015) και τρεις σε Μουντομπάσκετ (2006-2010 και 2014). Στην Εθνική ομάδα έχει 189 συμμετοχές και 1.455 πόντους.
Νίκος Ζήσης: Οι 27 τίτλοι του!
Για να σας τους θυμίσουμε λίγο τους τίτλους του, θα σας πούμε να μετρήσετε από το 1 ως το 27.
Κι επίσης να σας πούμε ότι η παρουσία του στην Μπιλμπάο συνδυάστηκε με τελικό στο Eurocup (σεζόν 2012-2013) όπου ηττήθηκε από την Λοκομοτίβ Κουμπάν του… Νικ Καλάθη.
Πρωτάθλημα Ελλάδας το 2002 με την ΑΕΚ
Κύπελλο Ελλάδας το 2001 με την ΑΕΚ και το 2020
4 Πρωταθλήματα Ιταλίας, ένα με την Μπένετον Τρεβίζο (2006) και τρία με την Σιένα (2010-2011 και 2012)
4 Κύπελλα Ιταλίας, ένα με την Μπένετον Τρεβίζο (2007) και τρία με την Σιένα (2010-2011 και 2012).
4 Super Cup Ιταλίας, ένα με την Μπένετον Τρεβίζο (2007) και τρία με την Σιένα (2010-2011 και 2012).
Πρωτάθλημα στην VTB το 2008 με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας
2 Πρωταθλήματα Ρωσίας (2008 και 2009) με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας
1 Κύπελλο Ρωσίας (2014) με την Ούνικς Καζάν
2 Πρωταθλήματα Γερμανίας (2016 και 2017) με την Μπάμπεργκ
2 Κύπελλα Γερμανίας (2017 και 2019) με την Μπάμπεργκ
1 Super Cup Γερμανίας (2015) με την Μπάμπεργκ
Χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2005 με την Εθνική Ελλάδας
Χρυσό στο Ευρωμπάσκετ Νέων του 2002 με την Εθνική Ελλάδας