ΜΠΑΣΚΕΤ

Αυτή τη φορά το «κοντό» ροτέισον του Αταμάν στοίχισε στον Παναθηναϊκό

Στον πρώτο τελικό με τον Ολυμπιακό ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε «άδειος» από δυνάμεις λόγω της Euroleague, και η διαχείριση του Αταμάν δεν βοήθησε ώστε να οι πράσινοι να υπερασπιστούν την έδρατους.

Αυτή τη φορά η διαχείριση του Αταμάν στοίχισε στον Παναθηναϊκό, καθώς οι πράσινοι έμειναν από δυνάμεις κόντρα στον Ολυμπιακό.
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Αυτή τη φορά η διαχείριση του Εργκίν Αταμάν στοίχισε στον Παναθηναϊκό, καθώς οι πράσινοι έμειναν από δυνάμεις κόντρα στον Ολυμπιακό και τελικά χάνοντας με 89-84 απώλεσαν και το σημαντικό πλεονέκτημα της έδρας.

Η αλήθεια είναι σε όλη τη σεζόν ο Τούρκος τεχνικός έχει δεχθεί έντονη κριτική για το «κοντό» ροτέισον που χρησιμοποιεί στην πλειοψηφία των αγώνων, καθώς ο χρόνος περιορίζεται σε 6-7 παίκτες το πολύ.

Εν τέλει το αποτέλεσμα τον δικαίωσε πανηγυρικά. Κι αυτό καθώς ο Παναθηναϊκός και την πρωτιά στην κανονική περίοδο της Basket League εξασφάλισε και την Euroleague κατέκτησε σε σπουδαία επιτυχία. Μάλιστα ο τρόπος που κατατρόπωσε τη Ρεάλ (δεν τη νίκησε απλά) ήταν εντυπωσιακός και πρέπει να του πιστωθεί.

Η διαχείριση της ψυχολογίας του αγώνα, μέσω της οποίας ο Αταμάν οδήγησε τους Μαδριλένους σε κατάρρευση στα τρία τελευταία δεκάλεπτα. Η διαχείριση του τομέα των φάουλ, με τους πράσινους να «φορτώνουν» την ισχυρή φορντ λάιν της βασίλισσας και ταυτόχρονα να προστατεύουν τον πολύτιμο Λεσόρ ως το τέλος του αγώνα. Είναι στοιχεία που πρέπει να αναδειχθούν και να αποδοθούν.

Στον πρώτο τελικό του πρωταθλήματος, ωστόσο, η διαχείριση αυτή δεν βγήκε. Όπως συνηθίζεται οι περισσότερες ομάδες μετά από ένα Final-4 το οποίο έχουν κατακτήσει παρουσιάζονται «άδειες» στους εγχώριους τελικούς που έχουν να δώσουν. Κάτι η κούραση όλης της σεζόν στη Euroleague, κάτι το γλέντι και η χαλάρωση που λογικά επέρχονται μετά από μια τόσο μεγάλη επιτυχία, είναι λίγο πολύ αναμενόμενα.

Ο Παναθηναϊκός δεν διέφυγε από αυτόν τον «κανόνα» και κόντρα στον Ολυμπιακό το μεγαλύτερο πρόβλημά του ήταν το «άδειασμα» και η έλλειψη δυνάμεων. Και πάνω σε αυτό ο Εργκίν Αταμάν δεν βοήθησε όσο θα μπορούσε την ομάδα του.

Το γεγονός ότι στο τέλος ηττήθηκε με μόλις 5 πόντους διαφορά οφείλεται κυρίως στο ότι η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έδωσε δικαιώματα (δεν ξόδεψε σωστά τον χρόνο), παρά στην προσπάθεια των πράσινων.

Ο Τούρκος τεχνικός παρά το γεγονός οτι αρκετοί παίκτες του δεν είχαν ενέργεια, περιορίστηκε κυρίως στους Γκραντ, Ναν, Μήτογλου, Λεσόρ και Σλούκα που έπαιξαν από 26:38 το λιγότερο έως 36:08 το περισσότερο. Από εκει και πέρα Γκριγκόνις και Χουάντσο με 14και 15 λεπτά αντίστοιχα φάνηκε να παίζουν «κατ΄ ανάγκη» στο χθεσινό παιχνίδι, ενώ ακόμη και ο πολύτιμος το προηγούμενο διάστημα Ιωάννης Παπαπέτρου έμεινε στο παρκέ για μόλις 9:03.

Αυτή τη φορά το «κοντό» ροτέισον του Αταμάν στοίχισε στον Παναθηναϊκό

Όσο για τον Κέντρικ Ναν, ναι ήταν ο πρώτος σκόρερ με 21 πόντους, ναι είναι ένας παίκτης που όταν «βρει το χέρι» του είναι ασταμάτητος, όμως στο συγκεκριμένο παιχνίδι έγινε… κατάχρησή του από τον Αταμάν. Κι αυτό γιατί δεν του «έβγαινε» τίποτα του Αμερικανού απέναντι στην εξαιρετικά αποτελεσματική άμυνα του Ολυμπιακού πάνω του. Κι όμως ο προπονητής του επέμενε να τον κρατά στο παρκέ. Οταν δεν «βρήκε το δρόμο» προς το ερυθρόλευκο καλάθι ήταν κάπως αργά, ενώ τελείωσε με το τραγικό 8/20 σουτ.

Επιπλέον ο Παναθηναϊκός είχε μπροστά του μια πολύ θετική συνθήκη προς εκείνον στη «μάχη των φροντ λάιν» μετά τον τραυματισμό του θηριώδους Μουσταφα Φαλ και την αδυναμία συμμετοχής του Ράιτ στους τελικούς. Την οποία ωστόσο δεν μπόρεσε να εκμεταλλευθεί.

Ο Αταμάν επέλεξε να αφαιρέσει τον Μπαλτσερόφσκι από τη 12άδα για να βάλει στη θέση του τον Βιλντόζα ωστόσο ο Ισπανός αγωνίστηκε για μόλις 5:42 λεπτά. Οπότε και το ροτέισον της πράσινης φροντ λάιν περιορίστηκε και η γραμμή των γκαρντ δεν έλαβε ιδιαίτερες ανάσες από την ελάχιστο χρόνο συμμετοχής του Βιλντόζα.

Στον αντίποδα οι ψηλοί του Ολυμπιακού έκαναν «πάρτι», με τον Μιλουτίνοφ να έχει 12π. και 13 ριμπάουντ σε 31:25 λεπτά συμμετοχής. Και το κυριότερο χωρίς ούτε ένα φάουλ! Δείγμα κι αυτό της κούρασης των ψηλών του τριφυλλιού, που δεν μπόρεσαν να φορτώσουν τους «ομοθεσίτες τους, όπως για παράδειγμα είχαν κάνει λίγες ημέρες νωρίτερα με  τον Ταβάρες της Ρεάλ στο F-4 του Βερολίνου.

Βεβαίως τίποτα δεν έχει χαθεί για τον Παναθηναϊκό καθώς μιλάμε για μόλις τον πρώτο τελικό. Η έδρα είναι σημαντική, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, όμως έχουμε δει τα τελευταία αρκετά χρόνια ότι οι δύο αιώνιοι μπορούν και κερδίζουν ο ένας στην έδρα του άλλου.

Με δεδομένο βεβαίως οτι οι ημερομηνίες των τελικών είναι πολύ «συμπιεσμένες» το ροτέισον από Αταμάν και Μπαρτζώκα φαίνεται οτι θα παίξει μεγάλο ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου. Άλλωστε ούτε ο προπονητής του Ολυμπιακού αρέσκεται στο να πηγαίνει πολύ στο «βάθος» του πάγκου του.

ΥΓ: Είναι κουραστικό αυτό που κάνουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός να διαμαρτύρονται συνεχώς για τη διαιτησία. Δηλητηριάζει το άθλημα. Κι άντε όταν το κάνουν στα μεταξύ τους παιχνίδια πάει κι έρχεται. Δυστυχώς το κάνουν σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και στα παιχνίδια κόντρα στις υπόλοιπες ομάδες της Basket Legue οι οποίες έχουν 20 και 25 φορές μικρότερα μπάτζετ! Φυσικά το κάνουν για να βγάλουν μια εικόνα αδικίας ώστε να πάρουν τα «σπόρια» στα μεταξύ τους ματς..

Exit mobile version