ΑΡΗΣ BC

Αγγέλου: «Ο Άρης βγήκε πιο δυνατός μετά τον αποκλεισμό»

Ο Βαγγέλης Αγγέλου μίλησε για τα δύο συνεχόμενα παιχνίδια του Άρη στο FIBA Europe Cup αλλά και τους αγώνες του πρωταθλήματος που ακολουθούν

Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά

Ο Βαγγέλης Αγγέλου αναφέρθηκε στον αποκλεισμό του Άρη από τη συνέχεια του FIBA Europe Cup και τόνισε πως η ομάδα του βγήκε πιο δυνατή από αυτή τη δοκιμασία.

Συγκεκριμένα ο προπονητής του Άρη είπε στην καθιερωμένη media day των «κιτρίνων»:

«Παίζουμε δυο πάρα πολύ σημαντικά παιχνίδια και με τη BC Dnipro και με τη Lukoil Levski την επόμενη βδομάδα, για να βρει η ομάδα ένα στυλ και ένα προφίλ για να έχει μια ισορροπία για τα επόμενα παιχνίδια. Αν δεν αντιμετωπίσουμε τον αγώνα με τη BC Dnipro όχι με τη δέουσα προσοχή θα ξαναγυρίσουμε από την αρχή με το Περιστέρι. Επομένως είναι μονόδρομος να δούμε το παιχνίδι με τη BC Dnipro ως δεκάλεπτο του παιχνιδιού με το Περιστέρι και το παιχνίδι με τη Lukoil Levski ως ένα δεκάλεπτο του παιχνιδιού με τον ΠΑΟΚ. Το μπάσκετ έχει μια συνέχεια. Μ’ αυτή την έννοια είναι πολύ σημαντικός αγώνας και οι δυσκολίες τέτοιων αναμετρήσεων με ομάδες που παίζουν πολύ το ένας εναντίον ενός και το ελεύθερο μπάσκετ είναι 65% με το οργανωμένο στο 35% θα μας είναι χρήσιμες, ειδικά για τον αγώνα με το Περιστέρι».

Για το ρυθμό που δίνουν σε μια ομάδα τα διπλά παιχνίδια: «Αυτό που λέγεται, ότι οι ομάδες έχουν καλύτερο ρυθμό με δύο παιχνίδια την εβδομάδα, είναι σωστό. Υπάρχουν βέβαια κάποιες σταθερές. Να έχεις τουλάχιστο 12 ισάξιους παίκτες, ένα σύνολο 16-17 άτομων στο ρόστερ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τις τελευταίες 50 μέρες είχαμε έξι πολύ μεγάλα ταξίδια. Αυτό σημαίνει ότι 12 μέρες ήμασταν σε μετακινήσεις. Αν υπολογίσουμε και τις ημέρες των αγώνων, είναι 36 μέρες. Εμείς χρησιμοποιήσαμε αυτό το πενηνταήμερο για να βρούμε ένα προφίλ, να κυνηγάμε κάποιους στόχους και ταυτόχρονα να βρούμε την ισορροπία μας σαν ομάδα, στην άμυνα, στην επίθεση και στο transition. Δεν τα καταφέραμε στο αποτέλεσμα, όμως για μένα αυτό είναι μεγαλύτερο κέρδος. Γιατί χωρίς άστοχο αποτέλεσμα δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις δυο πράγματα: Πρώτον το που κάνεις λάθος και δεύτερο να βρεις τα όρια της δύναμης σου. Εγώ νομίζω πως απ’ αυτό βγήκαμε πιο δυνατοί και πιο έμπειροι και ήρθαμε πιο κοντά. Τα επόμενα παιχνίδια είναι μια ευκαιρία να το διαπιστώσουμε».

Για τους λόγους του αποκλεισμού στην Ευρώπη: «Αντιμετωπίζαμε μεμονωμένα το παιχνίδι. Στον ΑΡΗ αντιμετωπίζεις τη νίκη. «Πρέπει να…». Έχεις το «πρέπει να…». Το πρώτο παιχνίδι με τη Nizhny Novgorod έδωσε προσδοκίες στην ομάδα. Εστιάσαμε όλοι στο γιατί χάσαμε τη διαφορά και όχι στο πόσο δυνατή είναι. Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε με τον ίδιο τρόπο το παιχνίδι της Nizhny. Την κρατήσαμε κάτω από τους 85 πόντους, κάτω από τους 65. Ήμασταν αδύναμοι πνευματικά να διαχειριστούμε το physical game της ρωσικής ομάδας. Και παράλληλα αυτό μας επηρέασε και φάνηκε και στις βολές. Όταν μπήκαμε στον επόμενο θεσμό, το FIBA Europe Cup, αρχίσαμε σαν ομάδα να λέμε «γιατί να πάμε εκεί;», «αν θα πάμε να το πάρουμε», «είναι πιο εύκολο», «είναι απλό», κτλ.. Οπότε αυτόματα μπήκε μια πίεση.

Στο πρώτο παιχνίδι με την Kataja Basket, υπήρχαν τέσσερις παίκτες που μας «γονάτισαν» στο ένας εναντίον ενός. Μας ξεγέλασε η διαφορά του πρώτου ημιχρόνου και στη συνέχεια μπήκαμε σε κόντρα ρυθμό. Ο κόντρα ρυθμός επηρεάζει πάρα πολύ αυτή την ομάδα. Προσπαθήσαμε να το αντιμετωπίσουμε. Διορθώσαμε κάποια πράγματα, αλλά όχι με ισορροπία. Έπαιζες ένα δεκάλεπτο καλά επίθεση, έπαιζες δύο πολύ άσχημα δεκάλεπτα στην άμυνα. Έπαιζες ένα ημίχρονο στην άμυνα, δεν έπαιζες επίθεση. Αυτό είναι ένα δείγμα του «συνέχισε να δουλεύεις και προσπάθησε». Αυτός είναι ο κανόνας όλης της ομάδας. Στην Ευρωλίγκα έχουν ξεκινήσει τέσσερις-πέντε ομάδες με 1-5. Καταλαβαίνετε ότι το κομμάτι αυτό της διαχείρισης είναι δύσκολο.

Στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Kataja Basket και στον αγώνα με τον Κολοσσό, συνέβησαν αντίστροφα πράγματα σε επίθεση και άμυνα. Ήταν η ομάδα καλά στην επίθεση και στο τελευταίο δεκάλεπτο δέχθηκε 33 πόντους, 1,95 πόντους ανά κατοχή. Σε 17 κατοχές έφαγε 53 πόντους. Και να το θέλεις στη προπόνηση, δε μπορείς να το κάνεις. Να παίζεις με τους παίδες δεν γίνεται. Αυτό σημαίνει ότι κι εκεί η ομάδα είχε κάτι. Κέρδισε 47-26. Στο παιχνίδι με τον Κολοσσό η ομάδα έβαλε 47 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο. Πέτυχε 14 πόντους στον αιφνιδιασμό και κέρδισε 14-1 στο τελευταίο λεπτό. Κι αυτό είναι πάλι για διερεύνηση. Με μια ομάδα που είχε παίκτες σαν τη Kataja Basket, transition παίκτες που ήταν σε πίεση. Όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να τα βάλουμε μετά το τέλος Νοεμβρίου σε μια ανάλυση και να δούμε πως θα συνεχίσουμε. Με ποιον τρόπο θα δείχνουμε τον ίδιο σεβασμό στην οργάνωση μας και για μένα το πιο σημαντικό είναι πως θα τελειώνουμε, πως θα τελειώσουμε το πρωτάθλημα».

Για το πως επηρεάζουν τη ψυχολογία των παικτών οι ήττες: «Φυσικά επηρεάζουν, όλες τις ομάδες. Βλέπετε γύρω μας τι γίνεται. Ζούμε σε μια εποχή, όπου η υπομονή είναι είδος σε ανεπάρκεια και ίσως πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό. Για μένα το πιο σημαντικό και αυτό που χαίρομαι είναι πως η ομάδα άντεξε αυτό το Γολγοθά των ταξιδιών. Εγώ είπα σε έναν δημοσιογράφο πως είναι «προπόνηση για αστροναύτες». Τα άντεξε και οργανωτικά και πνευματικά. Δεν κατάφερε να συνδυάσει την πνευματική και αγωνιστική ισορροπία. Είναι απόλυτα φυσιολογικό για παίκτες που αυτό που ζητάμε μέσα στο παρκέ, δεν το είχαν ξανακάνει πριν. Στο κομμάτι μιας βάσης που άλλος είναι σολίστ και εγώ follower, αυτό προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τώρα».

Για τον αγώνα με το Περιστέρι και τον κόσμο: «Ξέρουμε όλοι τι σημαίνει Άρης και Αλεξάνδρειο. «Ο κόσμος του Άρη ξέρει μπάσκετ», μου λέει ο κ. Γουλιέλμος. Συμφωνώ σε αυτό, όμως πρέπει να φτιάξουμε μια βάση και να μπορούμε να χτίσουμε για το μπάσκετ. Είμαστε σε μια φάση που νομίζω ο κόσμος φέρεται καλά στην ομάδα, υπάρχει μια απογοήτευση. Η ομάδα πάλι φέρεται καλά στον κόσμο, λέει ότι είμαστε εδώ και προσπαθούμε. Σε κάθε αγώνα η ομάδα προσπαθεί να κερδίσει τη σχέση της με τον κόσμο. Στο πρωτάθλημα, η ομάδα έχει προσπαθήσει, έχει κάνει μια κακή εμφάνιση με τον Πανιώνιο, που ήταν απόρροια του αγώνα με τη Kataja Basket και των ταξιδιών που είχε. Από αύριο (14/11) θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη σειρά των παιχνιδιών μέχρι τη διακοπή με όσο το δυνατόν καλύτερο ψυχοπνευματικό και αγωνιστικό πρόσωπο, ώστε να μπορέσουμε να παίξουμε και να ευχαριστήσουμε και τον κόσμο».

Για τις επιλογές στις θέσεις των guards: «Είναι τελείως διαφορετικές περιπτώσεις. Όταν προσπαθείς να φτιάξεις ένα αγωνιστικό προφίλ και διαλέγεις κάποια στοιχεία, έχεις κάποιες προτεραιότητες. Εγώ ξανά είπα για τον Βεργίνη, δεν ήταν η προτεραιότητα με καθαρά δική μου ευθύνη, να μπει στην ομάδα αυτό το διάστημα. Ξέρω ποιος είναι ο Βεργίνης, καταλαβαίνω την αντίδρασή του. Καταλαβαίνω οτιδήποτε γίνεται. Ήταν ένα κομμάτι τακτικής απόφαση που αφορά εμένα. Όσον αφορά τον Dallo και τον Φλιώνη, σήκωσαν το βάρος της ανασταλτικότητας και της δημιουργίας αυτό το πενηνταήμερο. Σαφώς έχουν ευθύνη κι εγώ έχω ευθύνη γιατί τους καθοδήγησα σ’ αυτό το πράγμα. Και ο Μποχωρίδης σήκωσε βάρος στο κομμάτι της δημιουργίας. Δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται. Είναι και άλλα πράγματα σε μια ομάδα. Η ομάδα έχει αυτά τα όπλα. Το πως θα τα χρησιμοποιεί και πότε είναι δουλειά προπονητική. Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα όπλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ομάδα. Με σεβασμό που αξίζει στους παίκτες, γιατί έχουμε πολύ καλούς χαρακτήρες στην ομάδα».

Για ενδεχόμενη ενίσχυση της ομάδας: «Το σκεφτήκαμε. Καταρχάς, πάντα πιστεύω ότι η καλύτερη αλλαγή που μπορείς να βάλεις σε μια ομάδα είναι ο ανταγωνισμός. Εμείς σκεφτήκαμε να βάλουμε τον Παπαντωνίου στην ομάδα, μαζί με τους γκαρντ που είχαμε. Βάλαμε την πρόκληση της απειλής σε κάποιους παίκτες. Εγώ, προσωπικά την έβαλα στον Dallo. Του είπα «κοίταξε, θα μπει ακόμα ένας παίκτης γιατί πιστεύω ότι ο ανταγωνισμός σε κάνει καλύτερο». Νομίζω ότι κάναμε μια εξαιρετική προσέγγιση παρ’ όλα τα αρνητικά που υπήρχαν και μου μετέφεραν ότι ο κόσμος του ΑΡΗ δεν τον ήθελε. Σκεφτήκαμε όλα αυτά τα πράγματα.

Μίλησα εγώ προσωπικά με τον Παπαντωνίου και με τον κ. Γουλιέλμο που δεν ήταν πολύ «ζεστός» γιατί υπήρχε μια εξωτερική πίεση. Κάναμε αυτό που μπορούσαμε. Λειτουργήσαμε άψογα, εγώ είμαι ικανοποιημένος αλλά τελικά διαφωνήσαμε. Η δική μας η ομάδα έχει κριτήρια, έχει και απόφαση. Πάντα πρέπει να είσαι «on time» και «on target». Όταν περάσει ο χρόνος, ότι και να κάνεις μετά. Η απόφαση σε μας είναι «on time on target». Είχαμε πάρει την απόφαση μας από πάρα πολύ νωρίς και είμαι χαρούμενος. Έχουμε μια αξιοπρέπεια. Αυτό με κάνει χαρούμενο. Το εξήγησα και στους παίκτες. Υπάρχει μια αλήθεια στον ΑΡΗ. Όπως υπάρχει η αλήθεια της πίεσης, της κριτικής, υπάρχει και της επικοινωνίας. Προσπαθήσαμε γι’ αυτό. Τώρα κάποιες άλλες λύσεις που υπάρχουν, όχι απλά δεν τις βλέπω, αλλά δεν τις ακούω».

Για το αν υπήρξε αποσυμπίεση στα αποδυτήρια της ομάδας μετά το «διπλό» στη Ρόδο: «Απ’ ότι μου είπαν οι προπονητές υπήρξε. Για μένα η πίεση φέρνει τη βελτίωση. Τα τελευταία χρόνια που έχω έρθει στον ΑΡΗ, τις τελευταίες δυο-τρεις αγωνιστικές φέρνουμε το αποτέλεσμα. Πρέπει καλώς ή κακώς να αντέξουμε αυτά τα πράγματα. Όσο τα αντέχουμε. Αυτή είναι η δουλειά μας».

Για τις περιπτώσεις παικτών που έπεσαν στο τραπέζι και απορρίφθηκαν: «Ο Ware, ένας guard που είναι τώρα στον Καναδά. Ήταν στο Louisville παλιά και είχε έναν σοβαρό τραυματισμό. Μια άλλη λύση ήταν ο Carson που έπαιξε πέρυσι στον Κόrοιβο, αλλά και οι Cupkovic και DeCosey. Και οι τέσσερις παίκτες για συγκεκριμένα πράγματα, με τα δικά μου κριτήρια, δεν μπορούν να είναι σε αυτή την ομάδα. Οπότε τέλος σε ό,τι έχει σχέση με μένα. Το θέμα του ban είναι κάτι άλλο. Γιατί όπως είδατε κάποιες αλλαγές π.χ. του Pinkston στον Κολοσσό. Περισσότερο αποσυντόνισε παρά βοήθησε τον Κολοσσό. Η δική μου εμπειρία λέει ότι όταν βάζεις έναν καινούργιο παίκτη, μπορεί να έχεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και να πληρώσεις τρία άσχημα μετά. Βλέπετε πόσο ταλαιπωρείται το Ρέθυμνο. Δεν είναι εύκολο να βάλεις έναν καινούργιο παίκτη και ειδικά παίκτες που είναι χωρίς αγωνιστική δραστηριότητα το τελευταίο τετράμηνο. Είναι πολύ δύσκολο και πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός, να τον βάλεις ένα πολύ ισορροπημένο ψυχοπνευματικά ρόστερ και να έχεις τύχη».

Μποχωρίδης: «Η ομάδα έχει κίνητρο, θέλουμε τον κόσμο με το Περιστέρι»

Exit mobile version