Άρης- ΠΑΟΚ: Σώθηκαν μεν αλλά τι γίνεται μετά;
Ο Άρης και ο ΠΑΟΚ δεν θα υποβιβαστούν και παραμένουν στην Basket League. Ωραία... Και μετά τι γίνεται; Είναι η ερώτηση που ψάχνει απάντησηΌπως σας έχει αναφέρει από την πρώτη μέρα της διακοπής της Basket League το Sportime, υπάρχει διάθεση από το σύνολο των μελών του ΕΣΑΚΕ να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα. Αυτομάτως, ο Άρης και ο ΠΑΟΚ, οι δύο μεγάλοι της Θεσσαλονίκης, γλιτώνουν την περιπέτεια του υποβιβασμού. Θα μας επιτρέψετε όμως να πούμε ότι αυτό είναι το λιγότερο!
Και να προσθέσουμε ότι οι περιπτώσεις τους θα μας απασχολούσαν ανεξαρτήτως της πανδημίας του κορονοϊού. Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση που θα συνεχιζόταν το πρωτάθλημα και θα εξασφάλιζαν την παραμονή τους ο ΠΑΟΚ και ο Άρης, το ερώτημα θα ήταν το ίδιο: «ΚΑΙ ΜΕΤΑ»;
Αυτό ακριβώς είναι το θέμα με τις δύο μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης, πάλαι ποτέ υπερδυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ. Το «αύριο». Το μέλλον. Το αν υπάρχει τρόπος επιβίωσης διότι εδώ και χρόνιας… φυτοζωούν. Χωρίς συγκεκριμένο πλάνο, χωρίς οικονομική άνεση και με πολλά χρέη να τους «στραγγαλίζουν» και να κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη.
Το ότι παραμένουν στην Basket League δεν σημαίνει ότι τα παραπάνω προβλήματα εξαφανίζονται. Το αντίθετο. Εξακολουθούν να υπάρχουν. Και να διαιωνίζονται. Και να αυξάνουν την απόσταση και των δύο ομάδων απ’ αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε… κανονικότητα Κι όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για φιλοδοξίες ούτε για τίποτα. Κάποιες αναφορές στο «χρυσό παρελθόν» και στις μεγάλες μέρες των 80ς και των 90ς αλλά μέχρι εκεί! Αυτά δεν παίζουν μπάσκετ. Ούτε και αποτελούν… μηχανές που κόβουν λεφτά.
Πως θα επιβιώσουν λοιπόν δύο ομάδες που κάθε χρόνο πάνε από το κακό στο χειρότερο σε μια Basket League διαφορετική απ’ όλες τις άλλες; Με μειωμένα έσοδα από τηλεόραση και χορηγούς. Χωρίς έσοδα από εισιτήρια για μεγάλο χρονικό διάστημα.. Και όταν είναι ήδη υπερχρεωμένες οι δύο ΚΑΕ και δεν μπορούν να εγγυηθούν για τίποτα…
Πραγματικά είναι ερωτήματα που… αμφιβάλλουμε αν έχουν απαντήσεις. Κι αυτό είναι που κάνει τις υποθέσεις τους… σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Άρης- ΠΑΟΚ: Ποια συμβόλαια έχουν του χρόνου
Πολύ θα ήθελαν στον Άρη να κρατήσουν τον Μποχωρίδη και τον Φλιώνη αλλά η κατάσταση δεν επιτρέπει τέτοιες φιλοδοξίες. Το πιθανότερο είναι να αποχωρήσουν και ειδικά για τον Μποχωρίδη η επιστροφή στην πρωτεύουσα να επαναληφθεί (πέρυσι χάλασε σε λεπτομέρειες). Τα συμβόλαια που έχει ο Άρης σε ισχύ είναι των Διαμαντή Σλαφτσάκη, Γιάννη Σιδηροηλία, Στράτου Βουλγαρόπουλου και Κώστα Βλάσιου. Αυτό σημαίνει ότι τα πάντα αρχίζουν από το… μηδέν στο ρόστερ. Όχι όμως και στα οικονομικά όπου υπάρχουν… πολλά μηδενικά στο τέλος του λογαριασμού.
Και ο ΠΑΟΚ αρχίζει από το μηδέν. Μόνο οι Θόδωρος Καρράς και Κωνσταντίνος Ιατρίδης (υπέγραψε τον Οκτώβριο το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας) θεωρούνται παίκτες του «Δικεφάλου του Βορρά». Τίποτε άλλο. Όπως και ο Άρης, ο ΠΑΟΚ έχει μόνο νεαρούς Έλληνες παίκτες στο ρόστερ του για την επόμενη αγωνιστική περίοδο και θα προσπαθήσει να χτίσει την ομάδα από την αρχή. Όμως κι εδώ τα χρέη είναι πολλά.
Άρης- ΠΑΟΚ: Τα χρέη συνολικά, πάνω από 7 εκ. ευρώ
Στον Άρη τα χρέη φαίνεται να αγγίζουν συνολικά τα 4 εκατ. ευρώ και έχουν δημιουργήσει μια «μαύρη τρύπα», που απειλεί τον σύλλογο με «κραχ». Το ποσό αυτό είναι κυρίως παλιές οφειλές από το 2010 και το 2011. Τα χρέη πάντως, αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οφειλές σε δημόσιο, ΙΚΑ κλπ. Δεν είναι άμεσα απαιτητά. Εχουν γίνει διακανονισμοί. Το συνολικό ποσό όμως, είναι τεράστιο. Παράλληλα έχουν αρχίσει και τα ΒΑΝ από την FIBA!!!
Στον ΠΑΟΚ η κατάσταση είναι παρόμοια… Τα χρέη αγγίζουν τα τρία εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων πάνω από 1 εκατομμύριο αφορά χρέη στο Δημόσιο. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι κατά το παρελθόν ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, Ιβάν Σαββίδης διευκόλυνε την ομάδα οικονομικά (με ποσό κοντά στα 2,5 εκ) ως προς τις οφειλές στο Δημόσιο. Κι εδώ τα πράγματα δεν είναι εύκολο καθώς κατά την διετία 2018-2019 χωρίς κανέναν απολύτως λόγο το μπάτζετ φούσκωσε πολύ και η κατάσταση στον ΠΑΟΚ έγινε ακόμα χειρότερη.
Άρης- ΠΑΟΚ: Tο «αύριο»
Μνημονιακή κατάσταση, ελληνικά ρόστερ
Τι έχουμε για το μέλλον; Καμία ελπίδα εκτός αν βρεθεί χρηματοδότης, πράγμα δύσκολο εδώ που τα λέμε. Μέχρι στιγμής μονόδρομος φαίνεται η λειτουργία του αγωνιστικού τμήματος με… μνημονιακές καταστάσεις, πολύ μικρά συμβόλαια και με πολλούς Έλληνες παίκτες, νεαρούς σε ηλικία. Πιθανότατα ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ όλες οι επιτρεπόμενες θέσεις των ξένων παικτών. Η διαδικασία αυτή ίσως να αποδειχθεί εύφορη για το μέλλον. Χρειάζεται όμως… γερό στομάχι, αντοχές και υπομονή καθώς το περιβάλλον είναι «παρελθοντολαγνικό».