Basket League: Πρόταση για «τρόικα» σε ΠΑΟΚ και Άρη
Πρόταση ώστε να μπουν σε καθεστώς… μνημονίου ο ΠΑΟΚ και Άρης με εγγυητή τον ΕΣΑΚΕ, λόγω χρεών, υπήρξε στο προχθεσινό Δ.Σ. για την Basket League. Το Sportime αναλύει όσα συνέβησαν καθώς και τα παρασκήνια. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ, για το παρόν και το μέλλον της Basket League, το απόγευμα της Πέμπτης, μόνο… αδιάφορο...Πρόταση ώστε να μπουν σε καθεστώς… μνημονίου ο ΠΑΟΚ και Άρης με εγγυητή τον ΕΣΑΚΕ, λόγω χρεών, υπήρξε στο προχθεσινό Δ.Σ. για την Basket League. Το Sportime αναλύει όσα συνέβησαν καθώς και τα παρασκήνια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ, για το παρόν και το μέλλον της Basket League, το απόγευμα της Πέμπτης, μόνο… αδιάφορο δεν ήταν. Χωρίς υπερβολή, το λιγότερο ενδιαφέρον κομμάτι ήταν εκείνο που ψηφίστηκε στο τέλος της διαδικασίας κι αφορούσε το αν θα υπάρξει πρωταθλητής. Πολλά απ’ όσα συνέβησαν δεν είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά το Sportime απόψε θα σας κάνει αποκαλύψεις.
Ίσως το πιο ενδιαφέρον και πιο… ιντριγκαδόρικο απ’ όσα ακούστηκαν να αφορούσε τους δύο «μεγάλους» της Θεσσαλονίκης που βιώνουν την αγωνιστική (και όχι μόνο) παρακμή τους. Θα παραμείνουν στην κατηγορία. Αλλά τα χρέη τους είναι πολλά, μάλλον δυσβάσταχτα.
Πως θα μπορέσουν λοιπόν να εγγυηθούν ότι θα ξεχρεώσουν τις υποχρεώσεις τους για τη σεζόν 2019-2020; Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι και στην οποία δεν υπήρξε απάντηση (προς το παρόν τουλάχιστον από τους εκπροσώπους Άρη και ΠΑΟΚ) ήταν να υπάρξει ένα είδος… τρόικας στις δύο ΚΑΕ. Ουσιαστικά με εγγυητή τον ΕΣΑΚΕ να τεθούν υπό την εποπτεία κάποιας επιτροπής προκειμένου να τηρούνται τα συμφωνηθέντα και να προχωρούν προς την αποπληρωμή των χρεών για τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε.
Επί της ουσίας δηλαδή, να προχωρήσουν σε έναν εξορθολογισμό ώστε να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Όσο για τις «παλιές αμαρτίες» που δεν είναι και λίγες; Αυτή είναι άλλη κουβέντα. Όμως στη λογική ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα είδος ισονομίας θα πρέπει σε πρώτη φάση να πληρώνουν τα τρέχοντα χρέη τους.
Απ’ εκεί και πέρα υπήρξαν πολλά ακόμα που συζητήθηκαν και τα οποία θα σας αναλύσουμε στην πορεία. Η συνεργασία με την Sports Radar που αφορά την… δυσάρεστη ιστορία και το θόρυβο που είχε προκληθεί σχετικά με το στοίχημα είναι η μία.
Δεν ακούστηκε καν η λέξη «Ολυμπιακός» (αφού ούτε οι Πειραιώτες δεν έχουν εκφράσει επιθυμία να αγωνιστούν στην Basket League). Τι σημαίνει «800 χιλιάδες ευρώ» προϋπολογισμός; Το κριτήριο του γηπέδου…
Δεν τέθηκε επί της ουσίας θέμα μείωσης των ξένων. Η πρόταση της ΑΕΚ (που τον Μάρτιο είχε ψηφίσει και υπογράψει διακοπή) για επανέναρξη δεν βρήκε στήριγμα καθώς με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι ανεδαφική. Έχει μεν ισχυρό συμβολισμό αλλά πρακτικά δεν θα μπορούσε να συμβεί.
Αλλά και οι 300 χιλιάδες που θα πρέπει να καταθέσουν ΑΜΕΣΑ οι ΚΑΕ. Όπως και τα κριτήρια για το γήπεδο. Αλλά και το ενδεχόμενο κεντρικοποίησης των τηλεοπτικών. Ας τα δούμε, όμως, ένα προς ένα.
Basket League: Φυσικά και υπήρξε ψηφοφορία
Κεντρικοποίηση: Θερμή η ΑΕΚ, όχι ο Παναθηναϊκός
Οι περισσότερες ΚΑΕ εκτιμούν ότι οι ελπίδες βιωσιμότητας αυξάνονται σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει κεντρικοποίηση του των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Ουσιαστικά κάλεσαν την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό που είναι «δεμένοι» με το συνδρομητικό κανάλι να αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή ώστε να βρει η Basket League μια καλή τηλεοπτική στέγη.
Η ΑΕΚ έδειξε προθυμία να λάβει μέρος σ’ ένα τέτοιο εγχείρημα. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι «ζεστός». Μάλιστα οι «πράσινοι» ξεκαθάρισαν ότι το συνδρομητικό κανάλι ανανέωσε μονομερώς τη συνεργασία! Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα πάνε οι ομάδες πλην Παναθηναϊκού για συζητήσεις με το κρατικό κανάλι.
Basket League- Προϋπολογισμός: Τι σημαίνουν 800 χιλιάδες
Πολλοί άκουσαν και διάβασαν ότι μια ομάδα θα πρέπει να παρουσιάσει minimum προϋπολογισμό 800 χιλιάδων ευρώ και θεώρησαν ότι θα πρέπει να παρουσιάσουν μια ομάδα με ρόστερ τέτοιας αξίας! Δεν είναι έτσι τα πράγματα όμως.
Το ποσό των 800 χιλιάδων ευρώ αφορά ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ της ομάδας και όχι μόνο το αγωνιστικό ρόστερ. Αφορά και τα λειτουργικά, τις πληρωμές του προσωπικού, ακόμα και τα… νερά ή τα αναψυκτικά που πίνουν οι παίκτες στα ξενοδοχεία στους εκτός έδρας αγώνες. Στην περίπτωση αυτή το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι και τόσο παράλογο.
Ξεκίνημα: Με 300 χιλιάδες στην «καλημέρα»
Το «πρόβλημα» λοιπόν με τις ομάδες δεν έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό των 800 χιλιάδων που αφορά στο σύνολο των εξόδων τους. Όμως σίγουρα έχει να κάνει με το μεγάλο ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ που πρέπει να παρουσιάσουν με την… καλημέρα της διοργάνωσης.
Οι 100 χιλιάδες αφορούν στο μετοχικό κεφάλαιο και οι 200 χιλιάδες την εγγυητική που θα πρέπει να καταθέσουν. Προς το παρόν και με τα υπάρχοντα δεδομένα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει όχι μόνο ποιες αλλά και πόσες ομάδες θα μπορέσουν να έχουν 300 χιλιάδες ευρώ στο ξεκίνημα της σεζόν.
Γήπεδο: Κριτήρια χωρητικότητας και μετακομίσεις
Η χωρητικότητα των γηπέδων μπαίνει μέσα στα κριτήρια συμμετοχής για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι το «Σοφία Μπεφόν» του Παλαιού Φαλήρου μένει εκτός (δεν καλύπτει το όριο των χιλίων θέσεων) άρα ο Πανιώνιος και ο Ιωνικός έχουν θέμα.
Όπως επίσης έχει θέμα το κλειστό του Χαρίλαου Τρικούπη στο Μεσολόγγι αλλά και του Διαγόρα Δρυοπιδέων στο Αιγάλεω (από τις δύο ομάδες που ανεβαίνουν). Μάλιστα η ομάδα του Μεσολογγίου αν και αρχικά κινήθηκε προς Πάτρα και το «Δ.Τόφαλος» (κάτι σαν μισή ώρα απόσταση) πλέον εξετάζει τη λύση της Άρτας. Θα φανούν όλα αυτά στην πορεία.