Basket League: Στα 90s ο κάθε Ντιλέινι θα ερχόταν πετώντας
Μεγάλα συμβόλαια δεν μπορούν ν’ αντέξουν πλέον ούτε οι δύο μεγάλες ελληνικές ομάδες, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Και δεν είναι καν η πρώτη επιλογή των top ονομάτων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η περικοπή των εξόδων, η μείωση του μπάτζετ, η οικονομική κρίση αλλά και το «ξεθώριασμα» της Basket League (πριν την κρίση) διαμόρφωσαν μια νέα...Μεγάλα συμβόλαια δεν μπορούν ν’ αντέξουν πλέον ούτε οι δύο μεγάλες ελληνικές ομάδες, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Και δεν είναι καν η πρώτη επιλογή των top ονομάτων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η περικοπή των εξόδων, η μείωση του μπάτζετ, η οικονομική κρίση αλλά και το «ξεθώριασμα» της Basket League (πριν την κρίση) διαμόρφωσαν μια νέα κατάσταση.
Πολύ διαφορετική απ’ εκείνη που συνέβαινε την δεκαετία του ΄90. Από την σεζόν 1992-1993 και μετά όταν είχαμε το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα τα μεγάλα ονόματα. Όχι μόνο στις «μεγάλες δυνάμεις» αλλά και σε όλες τις ομάδες.
Στο πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα είχαμε πάρα πολλά μεγάλα ονόματα. Ήταν σα να βλέπουμε… All Star Game κάθε εβδομάδα. Το μπάσκετ ήταν πρώτο σπορ σε τηλεθέαση, διαφημιστικό μερίδιο, ενδιαφέρον του κόσμου και των ΜΜΕ. Το τηλεοπτικό συμβόλαια ήταν… κάμποσα δισεκατομμύρια δραχμές και για τις 14 ομάδες. Το χρήμα έτρεχε…
Ο Ολυμπιακός είχε Ουόλτερ Μπέρι και Ζάρκο Πάσπαλι. Ο Παναθηναϊκός είχε Άριαν Κόμαζετς και Στόγιαν Βράνκοβιτς. Ο ΠΑΟΚ ένα εκπληκτικό δίδυμο με Κεν Μπάρλοου και Κλιφ Λέβινγκστον.
Ο Πανιώνιος δίπλα στον άτυχο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς είχε τον τρομερό Πι Τζέι Μπράουν. Ο Άρης παρουσίασε τον τρομερό Ρόι Τάρπλεϊ (μακαρίτης πια που αν δεν είχε κακές συνήθειες δεν θα τον βλέπαμε… ποτέ στην Ευρώπη), η Δάφνη τον Μάικ Σμρεκ (πρωταθλητή με τους Λέικερς) και τον απίθανο Ρίτσαρντ Ρέλφορντ, το Παγκράτι έναν εξαιρετικό σκόρερ των γηπέδων της Γαλλίας (Γκρένβιλ Ουόρνερ).
Ο Ηρακλής τον τρομερό Στιβ Μπαρτ (μέχρι να φύγει λόγω σκανδάλου με ινδική κάνναβη), το Περιστέρι τον Γκρεγκ Τσερτς… Ο Πειραϊκός για παράδειγμα είχε φέρει τον Στίβεν Ρότζερς που χρόνια μετά έκανε μεγάλη καριέρα στην Τουρκία με την Τόφας και πήρε το πρωτάθλημα!!!
Συμβόλαια μαμούθ, τηλεοπτικά δισεκατομμυρίων
Τι να πρωτοψάξουμε, τι να πρωτοαναφέρουμε; Ήταν οι εποχές των (πολύ) παχιών αγελάδων. Όλοι ήθελαν να παίξουν στο ελληνικό πρωτάθλημα, επειδή και χρήματα θα έπαιρναν αλλά θα αγωνίζονταν και στην κορυφαία (αγωνιστικά) ευρωπαϊκή λίγκα.
Η προσοχή θα ήταν επάνω τους. Κάθε συμμετοχή στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν «συν» για το βιογραφικό τους και κάμποσες χιλιάδες δολάρια παραπάνω στις μελλοντικές τους διαπραγματεύσεις με ομάδα άλλης χώρας. Ήταν τίτλος τιμής να παίξεις στην Ελλάδα.
Την επόμενη χρονιά τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο… ζωηρά. Ο Ολυμπιακός φέρνει τον Τάρπλεϊ, ο ΠΑΟΚ τον Σάβιτς (και τον Μπέρι), ο Παναθηναϊκός τον Βολκόφ. Ο Πανιώνιος τον «ιπτάμενο» Χένρι Τέρνερ, το Περιστέρι τον μεγάλο Όντι Νόρις και ο Ηρακλής ένα «λαμπερό δίδυμο», Γιούρι Ζντοβτς- Τζέιμς Ντόναλντσον.
Η ΑΕΚ τον θαυματουργό Τόνι Ουάιτ και τον Τόνι Κόστνερ που αργότερα έκανε μεγάλη καριέρα στον Σπόρτιγκ, μαζί με τον πολύ μεγάλο Μίτσελ Ουίγκινς που είχε έρθει εκείνη τη σεζόν για τον Μίλωνα!!!
Αυτά ήταν τα μεγαλύτερα ονόματα χωρίς να σημαίνει ότι στις άλλες ομάδες δεν έπαιζαν σπουδαίοι ξένοι… Θα λέμε όμως τους πιο… λαμπερούς.
Πάμε στην σεζόν 1994-1995. Πάμε στην «τράμπα» Βολκόφ- Πάσπαλι στους «αιώνιους» και την έλευση του Έντι Τζόνσον στον Ολυμπιακό. Ο Ηρακλής προσθέτει τον Μπέρι στον Ζντοβτς, ο Πανιώνιος φέρνει τον Θερλ Μπέιλι και τον Τράβις Μέις με μεγάλη καριέρα στο ΝΒΑ, στην ΑΕΚ βλέπουμε ένα μεγάλο όνομα, τον Ρολάντο Μπλάκμαν. Στο Περιστέρι έρχεται επίσης ένα μεγάλο όνομα από το ΝΒΑ, ο Ράντι Ουάιτ, στην Λάρισα ο σπουδαίος Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ και στον Απόλλωνα Πάτρας ο κορυφαίος Αυστραλός τότε, Άντριου Γκέιζ.
Ντομινίκ, Μακ Ντάνιελ και Τάρπλεϊ!!!
Την σεζόν 1995-1996, ο Παναθηναϊκός φέρνει τον Ντομινίκ Ουίλκινς, ο Ηρακλής τον Εξέβιερ Μακ Ντάνιελ (κι αργότερα τον Τάρπλεϊ) και η φάση γίνεται… All Star έστω κι αν ο Ολυμπιακός του Ντέιβιντ Ρίβερς και του Ουόλτερ Μπέρι κατακτά το πρωτάθλημα! Στις άλλες ομάδες λάμπουν ο Μπακ Τζόνσον (Απόλλων Πάτρας), το δίδυμο Ντίνκινς- Πάσπαλι (Πανιώνιος) και ο Ορτίθ (στο Ηράκλειο που υποβιβάστηκε, φανταστείτε…)
Πάμε στη σεζόν 1996-1997 που μπαίνουν οι κοινοτικοί… Ο Ολυμπιακός με τον Ρίβερς σαρώνει, η ΑΕΚ με τους Μπιλ Έντουαρντς και Βίκτορ Αλεξάντερ αναγεννιέται, ο ΠΑΟΚ του (παίκτη και μετά προπονητή) Σκοτ Σκάιλς βγαίνει Ευρωλίγκα. Πολύ δυνατό το Περιστέρι (Μάξεϊ, Γκούροβιτς, Γιάριτς, Μορέτι), ο δε Παναθηναϊκός με λαμπερό ρόστερ (Ντίνκινς, Κοχ, Νικόλα, Σκονοκίνι, Φεράν, Σάλεϊ) καταποντίζεται. Στον Άρη οι Ορτίθ-Μπέρι-Μπόνι-Σάκλεφορντ, στον Σπόρτιγκ ο Γκίμπερτ, στον Παπάγου ο μεγάλος Αλφόνσο Φορντ και στον ΒΑΟ ο θρυλικός Τζεφ Μαλόουν!!
Την περίοδο 1997-1998, ο Παναθηναϊκός φέρνει ένα μεγάλο δίδυμο, τον θρυλικό Μπάιρον Σκοτ και τον Ντίνο Ράτζα ενώ ο ΠΑΟΚ που χρόνια στηριζόταν στον κορμό των γηγενών παρουσιάζει Σάκλεφορντ και Μακ Ρέι. Ο Ολυμπιακός φέρνει τον Αρτούρας Καρνισόβας, στην ΑΕΚ βλέπουμε για λίγο έναν από τους καλύτερους έκτους παίκτες στο ΝΒΑ, τον Ρίκι Πιρς. Στο Περιστέρι έρχεται για λίγο ένα από τα υψηλότερα ντραφτ πικ που έχουν αγωνιστεί ποτέ στην Ελλάδα (νούμερο 3, Μπενόιτ Μπέντζαμιν) αλλά και στην Λάρισα αγωνίζεται ο Σιντέιλ Θριτ. Ο παίκτης που είχε αντικαταστήσει τον Μάτζικ στους Λέικερς, όταν εγκατέλειψε τόσο απότομα την ενεργό δράση.
Η τελευταία μεγάλη φουρνιά
Την τελευταία σεζόν της δεκαετίας ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα, η ΑΕΚ τους Τζο Αρλάουκας και Λόιντ Ντάνιελς, ο Ολυμπιακός τον Άντονι Γκόλντγουαϊρ. Ο σπουδαίος Σέιν Χιλ βρίσκεται στη νεοφώτιστη Νήαρ Ηστ, ο Χάρολντ Έλις μετακομίζει στο Ηράκλειο μαζί με τα καρφώματά του… Τα καλά ονόματα αρχίζουν να λιγοστεύουν
Όπως και περιορίζονται οι ομάδες που φέρνουν «σούπερ σταρ». Επί της ουσίας, το τελευταίο «λαμπερό» κι ενδιαφέρον πρωτάθλημα θα γίνει τη σεζόν 2001-2002…
Μετά έρχεται το «περασμένα μεγαλεία…»