Γαλατσόπουλος: «Στο τραπέζι τριετές συμβόλαιο με την ΕΡΤ για όλες τις ΚΑΕ»
Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, μίλησε για την επόμενη… ημέρα στο ελληνικό μπάσκετ μετά την πανδημία του κορονοϊού. Αναλυτικά τα όσα είπε: Για το τι να περιμένουμε σχετικά με το πρωτάθλημα: Έγκαιρα πήραμε μία ομόφωνη απόφαση με 14-0, ώστε για λόγους υγείας και ανωτέρας βίας, να σταματήσουμε οριστικά το πρωτάθλημα. Ενημερώσαμε σχετικά τον υπουργό...Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, μίλησε για την επόμενη… ημέρα στο ελληνικό μπάσκετ μετά την πανδημία του κορονοϊού.
Αναλυτικά τα όσα είπε:
Για το τι να περιμένουμε σχετικά με το πρωτάθλημα:
Έγκαιρα πήραμε μία ομόφωνη απόφαση με 14-0, ώστε για λόγους υγείας και ανωτέρας βίας, να σταματήσουμε οριστικά το πρωτάθλημα. Ενημερώσαμε σχετικά τον υπουργό και την ομοσπονδία για την εισήγηση Αυτό για να γίνει χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και αναφορικά με την αλλαγή της προκήρυξης και ο υφυπουργός έχει ετοιμάσει αυτήν τη νομοθετική παρέμβαση, έχοντας κάνει ένα διάλογο με όλες τις λίγκες και τις ομοσπονδίες, ώστε να ψηφιστεί μετά το Πάσχα για να μπορέσουμε να πάρουμε την οριστική απόφαση σε μία νέα τηλεδιάσκεψη που θα κάνουμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΣΑΚΕ: Το «αντίο» στον Σάσα Χούπμαν
Για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τον υποβιβασμό και μία πιθανή αναδιάρθρωση:
Όταν θα ψηφιστεί αυτή η ρύθμιση, θα ξανακάνουμε διοικητικό συμβούλιο και όλοι μαζί θα αποφασίσουμε για όλα τα θέματα με βάση την κοινή λογική και τις συνθήκες που υπάρχουν. Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Άλλο είναι τι θα γίνει με την οριστική διακοπή. Με βάση την κοινή λογική και τη στιγμή που σταματάει το πρωτάθλημα, έμμεσα η απόφαση θα είναι ότι δεν μπορεί να πέσουν ομάδες όταν διακόπτεται βίαια το πρωτάθλημα.
Όσο για το θέμα της αναδιάρθρωσης, αυτό είναι μία συζήτηση που θα γίνει με την ομοσπονδία και ήδη είμαστε σε επικοινωνία, αφού υπάρχει σχέση με τα πρωταθλήματα της Α2 και των υπόλοιπων κατηγοριών. Οπότε πρώτα πρέπει να πάρει απόφαση η ομοσπονδία στο τι θα κάνει. Είναι διαφορετικό θέμα η Α2 από το επαγγελματικό πρωτάθλημα όπου υπάρχουν πολλοί ξένοι, παίκτες από τις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να παραμείνουν κλειστά τα σύνορα και οι πτήσεις μεταξύ των χωρών, άρα είναι τελείως διαφορετικά τα δεδομένα. Γι’ αυτό μένει να δούμε τι θα αποφασίσει η ομοσπονδία, ώστε να κάνουμε μία συζήτηση για την προκήρυξη που θα προκύψει.
Για τις συζητήσεις που γίνονται με όλους τους φορείς και το τηλεοπτικό:
Περνάμε κάποιες συνθήκες που δεν έχουμε ξαναδεί κι αυτό ισχύει για όλο τον κόσμο. Άρα, σίγουρα για όλους υπάρχουν δυσκολίες και γι’ αυτό χρειάζεται συνεργασία, συναίνεση, διάλογο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς. Αυτό κάνουμε και αναφορικά με τους παίκτες, τους χορηγούς οι οποίοι πιστεύω ότι θα στηρίξουν το μπάσκετ και την επόμενη χρονιά. Πιστεύω ότι και η Πολιτεία μέσω της ΕΡΤ η οποία έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα φανεί αντάξια ώστε να στηρίξει το πρωτάθλημα που μετά από τόσα χρόνια μπήκε στα σπίτια όλων των Ελλήνων. Έτσι, θα μπορέσουμε να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση και με τη στήριξη της Πολιτείας να κάνουμε ένα καινούργιο τηλεοπτικό συμβόλαιο. Είναι δύσκολες οι στιγμές και ζήτησα από τον υφυπουργό Αθλητισμού να κάνουμε μία συζήτηση για ένα νέο τριετές συμβόλαιο για όλες τις ομάδες του μπάσκετ.
Θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση. Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, αλλά θα έρθει η ώρα, όπως μέχρι τώρα συνεργαζόμαστε άψογα με τη διοίκηση της ΕΡΤ, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι εν όψει και της λήξης του συμβολαίου και να συζητήσουμε μία νέα συνεργασία. Εκεί πραγματικά πιστεύω ότι η Πολιτεία θα στηρίξει το μπάσκετ, το οποίο έχει προσφέρει πάρα πολλά, και να κάνουμε ένα τριετές συμβόλαιο με όλες τις ομάδες.
Υπάρχει μία συνεχής επικοινωνία και με την Πολιτεία και με την ομοσπονδία και με τους ιδιοκτήτες των ομάδων οι οποίοι περνούν δύσκολες στιγμές αφού είναι επιχειρηματίες. Γι’ αυτό χρειάζεται διάλογος, συναίνεση και συζήτηση, ώστε να δούμε το αύριο του ελληνικού μπάσκετ. Το πιο σημαντικό είναι το πόσες ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν μετά απ’ αυτήν την κρίση, αφού υπολογίζεται μία ύφεση της τάξης του 10%. Μακάρι να έχουν όλοι τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν και να συμμετάσχουν στο νέο πρωτάθλημα.
Για τις συζητήσεις με τον ΠΣΑΚ:
Η συνεργασία του ΕΣΑΚΕ με τον ΠΣΑΚ είναι άριστη εδώ και πολύ καιρό. Όσο είμαι εγώ στην προεδρεία του ΕΣΑΚΕ, κάνουμε μαζί συνδιοργανώσεις όπως το All Star Game, τα 3 on 3. Για το θέμα των αμοιβών, πριν καν την πρώτη τηλεδιάσκεψη, υπήρξε προσωπική επικοινωνία μου με τον κ. Γλυνιαδάκη. Στην πρώτη διάσκεψη, αφού συζητήσαμε αν μπορούμε να συνεχίσουμε ή όχι, μπήκε το θέμα των αμοιβών των παικτών. Στο διάλογο που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, υπάρχει μία βάση. Όλοι οι ιδιοκτήτες είπαν ότι θέλουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που είναι της τάξης του 70%. Ο ΠΣΑΚ ζήτησε 80% και δε νομίζω ότι είναι μεγάλη η διαφορά. Πρέπει να καταλάβουν όλοι, γιατί και οι παίκτες είναι συνεργάτες των ομάδων, ότι υπάρχει και αύριο. Από την άλλη μεριά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ζημιά που έχουν αυτήν τη στιγμή οι ΚΑΕ μπορεί να υπολογίζεται στο 40-50% των εσόδων. Είτε αυτά λέγονται τηλεοπτικά, είτε χορηγικά, είτε προϊόντα που θα πωλούνταν στους αγώνες, είτε εισιτήρια είτε ό,τι άλλα έσοδα θα μπορούσαν να έχουν οι ΚΑΕ.
Για το αν είναι αυτή η ευκαιρία ώστε να μπουν νέοι κανόνες προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του πρωταθλήματος:
Μέσα από τις συζητήσεις που κάνουμε με τους ιδιοκτήτες, αυτό είναι επιθυμία όλων. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι υπάρχουν κανόνες, το πιο σημαντικό είναι να εφαρμόζονται και ακόμα πιο σημαντικό να ελέγχονται. Σήμερα που μιλάμε, όλα αυτά ανήκουν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Κανόνες υπάρχουν, θα πρέπει περνώντας και αυτήν την κρίση να τους δούμε. Είναι σωστό και λογικό να υπάρχουν ίδιοι κανόνες για όλες τις ομάδες, να υπάρχει ισονομία και ίδια εφαρμογή σε όλους.
Για την κοινωνική δράση του μπάσκετ εν μέσω κορονοϊού:
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ιδιοκτήτες των ΚΑΕ, τους παίκτες και τους προπονητές που συμμετέχουν σ’ αυτήν τη διαδικασία. Σ’ αυτήν τη δύσκολη στιγμή, όλοι δείχνουν το ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσωπό τους. Ο ΕΣΑΚΕ έκανε διάφορες εκδηλώσεις, τώρα σ’ αυτό το παιχνίδι έχουν μπει και οι ομάδες. Η καθεμία κάνει το δικό της κοινωνικό πρόγραμμα και τις δράσεις κοινωνικής ευθύνης. Από τις πρώτες ομάδες που συμμετείχαν σ’ αυτά τα προγράμματα ήτα ο Προμηθέας, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, ο Ηρακλής. Αρκετοί διέθεσαν τις γηπεδικές τους εγκαταστάσεις για οτιδήποτε ήταν απαραίτητο. Πολλοί αθλητές συμμετείχαν στα βίντεο που έγιναν, όπως και στις αιμοδοσίες. Όλα αυτά δείχνουν το κοινωνικό έργο που γίνεται από όλους.
Για τις ομάδες της Θεσσαλονίκης:
Από τη μία ήταν καλό που επέστρεψε στην Α1 ο Ηρακλής ο οποίος έλειπε αρκετά χρόνια και είχε μία αρκετά καλή παρουσία μέχρι τη στιγμή που σταμάτησε το πρωτάθλημα. Έχει έναν άνθρωπο, τον κ. Δρακόπουλο, ο οποίος έχει δείξει ότι αγαπάει την ομάδα, έχει πάθος και όρεξη για να προσφέρει. Πρέπει να αναγνωρίσουμε σε όλους τους ιδιοκτήτες ότι οι ΚΑΕ είναι οι μοναδικές επιχειρήσεις που βάζουν χρήματα και δεν παίρνουν.
Από εκεί και πέρα, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης έχουν σημαντικά προβλήματα και φέτος πέρασαν ίσως τις χειρότερες στιγμές τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χάρη σ΄ αυτές τις ομάδες και τους τότε ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι έχασαν πολλά λεφτά και κάποιοι καταστράφηκαν, το μπάσκετ ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη. Είναι δύσκολες οι στιγμές και νομίζω ότι και οι δύο ομάδες πρέπει να βρουν τους τρόπους να λύσουν τα θέματά τους και να μπουν σε μία καινούργια κατάσταση. Δεν είναι καλό φαινόμενο να βλέπεις αυτές τις ομάδες στις τελευταίες θέσεις και πρέπει να συστρατευτούν όλοι ώστε να δώσουν λύσεις πραγματικές και εφικτές.
Για τον ΠΑΟΚ:
Ήταν μία δύσκολη κατάσταση. Από τη στιγμή που τελειώσει το θέμα του φετινού πρωταθλήματος θα πρέπει από την επόμενη μέρα και με πρωτοβουλία του Ερασιτέχνη να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι όλα τα μέλη της οικογένειας του ΠΑΟΚ. Πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Δεν είναι τόσο τεράστιο το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή πρέπει να βρεθεί λύση και όχι την τελευταία στιγμή όπως πέρυσι, όπου έγινε ομάδα μέσα σε 15 μέρες.
Για το μήνυμά του:
Εύχομαι καλό Πάσχα σε όλους. Μακάρι να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτήν την πανδημία και να ξαναμπούμε στους ρυθμούς που είχαμε. Μετά το Πάσχα θα ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση, οπότε αμέσως θα γίνει τηλεδιάσκεψη ώστε να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα. Μέχρι τότε θα υπάρχει μία συνεχής επικοινωνία και με τους ιδιοκτήτες και με τον πρόεδρο και τα μέλη της ομοσπονδίας, αλλά και τα μέλη του υπουργείου.