ΜΠΑΣΚΕΤ

Ελλάδα- Τουρκία 72-71: Ψύχραιμος Παπανικολάου δοκάρι ο Λάρκιν

Η ψυχραιμία του Παπανικολάου, 3'' πριν το τέλος της αναμέτρησης και το άστοχο τρίποντο του Λάρκιν στην εκπνοή έδωσαν μια νίκη- χρυσάφι στην ελληνική ομάδα κόντρα στην Τουρκία
Ελλάδα- Τουρκία 72-71: Ψύχραιμος Παπανικολάου δοκάρι ο Λάρκιν

Οι δύο βολές του Κώστα Παπανικολάου, 3” πριν το τέλος, χάρισαν στην Εθνική ομάδα μια νίκη- χρυσάφι κόντρα στην Τουρκία (72-71) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023.

Ο Παπανικολάου ήταν ψύχραιμος μετά το φάουλ που υπέδειξαν οι διαιτητές στον Γκεγίκ (είχε προηγηθεί άστοχη επίθεση των Τούρκων). Στην εξέλιξη και στα 3” που απέμεναν το σουτ του Σέιν Λάρκιν από τη γωνία δε βρήκε στόχο και η Ελλάδα πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη. Στο 2-1 πλέον το ρεκόρ της, στ0 1-2 οι Τούρκοι. Οι δύο ομάδες θ΄αναμετρηθούν την Δευτέρα (28/2) στην Κωνσταντινούπολη.

Η νίκη έχει μεγάλη σημασία για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που γλίτωσε από μια ήττα που θα την έβαζε σε μπελάδες. Νωρίτερα, η Εθνική ομάδα είχε απωλέσει μεγάλες διαφορές (έφτασε και στο +15  στις αρχές της 3ης περιόδου) ενώ το πεντάλεπτο μπλακ άουτ στην τελευταία περίοδο (το 66-56 έγινε 66-67).

Τελικά η κακή επιλογή του Ουλουμπάι να σουτάρει από τα 10 μέτρα, το άτσαλο μαρκάρισμα του Γκεγίκ στον Παπανικολάου (λίγο αυστηρό μεν αλλά ο τρόπος που έβαλε το κορμί του ο Τούρκος ήταν άτσαλος όντως) και η ψυχραιμία του παίκτη του Ολυμπιακού έκριναν τον αγώνα.

Παπανικολάου

Η άμυνα έδωσε ώθηση στην Εθνική ομάδα μετά το πρώτο δεκάλεπτο (13-20) και ταυτόχρονα έλυσε τα χέρια των παικτών ώστε να φτάσουν σε ένα 11-0 (με τον Σλούκα να ευστοχεί σε 2/2 τρίποντα) και στο 37-30 λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου. Τα 4/4 τρίποντα στο δεύτερο δεκάλεπτο ήταν μεγάλο όπλο για την ελληνική ομάδα.

Η πίεση του Καλαϊτζάκη και του Μουράτου έδωσαν πολλές αμυντικές λύσεις, η προσωπικότητα του Σλούκα και η υπεροχή/κυριαρχία του Παπαγιάννη φάνηκαν και ταυτόχρονα ο Δημήτρης Αγραβάνης είχε επιθετικά ξεσπάσματα.

Με τον Λάρκιν να σπάει το ρόδι στο 27′ (μέχρι τότε ήταν στο μηδέν) οι Τούρκοι άρχισαν το come back από το -15 (σκορ 49-34 στο 22′) και ισοφάρισαν σε 56-56. Ήταν το διάστημα που η ελληνική άμυνα χαλάρωσε, επέτρεψε ελεύθερα σουτ στους αντιπάλους και ο Μαχμούτογλου δεν έχανε την ευκαιρία.

Ο Βασίλης Μουράτος ηγήθηκε στο να πάρει η Εθνική ομάδα διαφορά 10 πόντων (66-56) στο 32′ αλλά η συνέχεια δεν ήταν καλή. Για πέντε λεπτά η ελληνική ομάδα έμεινε χωρίς πόντο. Οι Τούρκοι απάντησαν με 11-0 βρέθηκαν και με την τελευταία κατοχή και το σκορ υπέρ τους στο 71-70 μετά το άστοχο σουτ του Σλούκα.

Ο Ουλουμπάι σούταρε από τα 10 μέτρα, ο Παπανικολάου πήρε το ριμπάουντ αλλά ο Γκεγίκ βρέθηκε στο δρόμο του και οι διαιτητές υπέδειξαν φάουλ. Οι δύο βολές του Έλληνα διεθνή και το άστοχο σουτ του Λάρκιν έγραψαν τον επίλογο

Τα δεκάλεπτα: 13-20, 40-32, 60-56, 72-71

ΕΛΛΑΔΑ (Μανωλόπουλος): Λαρεντζάκης 4, Αγραβάνης 14, Σλούκας 8, Καλαϊτζάκης 2, Παπαγιάννης 14, Πρίντεζης 7, Παπανικολάου 10, Μουράτος 10, Μωραϊτης 3, Γόντικας

ΤΟΥΡΚΙΑ (Ενέ): Λάρκιν 10, Μπιρσέν 9, Μπιτίμ, Γκεγίκ, Μαχμούτογλου 21, Σαβάς 6, Ουλουμπάι 5, Εζντεμίρογλου 5, Τουντσέρ 4, Σιπαχί, Γιασάρ 1

Δείτε ΕΔΩ τα στατιστικά του αγώνα

Η βαθμολογία του Ομίλου

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ελλάδα- Τουρκία 72-71: Ψύχραιμος Παπανικολάου δοκάρι ο Λάρκιν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College