ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές ΕΟΚ: «Μάχη αιωνίων» ή «πολιτική δίωξη»;

Ο Τάκης Μπαλτάκος το είπε ξεκάθαρα σε πρόσφατες δηλώσεις του σε αθλητική ιστοσελίδα ότι «ο Παναθηναϊκός δε θα επέτρεπε ποτέ στον Φασούλα να νικήσει στις εκλογές της ΕΟΚ».
Εκλογές ΕΟΚ: «Μάχη αιωνίων» ή «πολιτική δίωξη»;

Ο Τάκης Μπαλτάκος το είπε ξεκάθαρα σε πρόσφατες δηλώσεις του σε αθλητική ιστοσελίδα ότι «ο Παναθηναϊκός δε θα επέτρεπε ποτέ στον Φασούλα να νικήσει στις εκλογές της ΕΟΚ».

Το θέμα βέβαια είναι ότι για εκλογές ΕΟΚ ακούμε αλλά δεν τις βλέπουμε. Ορίζονται κι αναβάλλονται ή ματαιώνονται καθώς αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει πότε θα γίνουν. Όμως η τοποθέτηση/παρέμβαση του κ.Μπαλτάκου έδωσε την πραγματική διάσταση στην όλη υπόθεση: «Ο Παναθηναϊκός δε μπορεί να αφήσει να κερδίσει εύκολα τις εκλογές ο Παναγιώτης Φασούλας» είπε. «Διότι τότε ο Ολυμπιακός θα ήταν παντοδύναμος» κατέληξε.

Η τοποθέτηση αυτή ουσιαστικά επαναπροσδιορίζει την όλη διαδικασία και μεταφέρει τη «μάχη αιωνίων» και στις εκλογές της ΕΟΚ. Φανερά όμως. Κι αυτή είναι η διαφορά. Ο Τάκης Μπαλτάκος είναι πολύ έμπειρος νομικός, πανέξυπνος και ικανότατος στο να κινείται τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο. Είναι πασιφανές άλλωστε αυτό απ’ όσα έχουν γίνει στο (μεγάλο) διάστημα που το μπάσκετ παίζεται στα δικαστήρια.

Μόνο που εδώ υπάρχει μια υποσημείωση: Δεν τίθεται τόσο θέμα… νομιμότητας ή δημοκρατικών διαδικασιών αλλά «μάχη αιωνίων». Αυτό καταλάβαμε εμείς και σίγουρα κι εσείς.

Το βασικό σύνθημα της πλευράς Βασιλακόπουλου άρα και του Παναθηναϊκού που έκανε παρέμβαση υπέρ του προέδρου της Ομοσπονδίας, ήταν να διεξαχθούν οι εκλογές με δημοκρατικές διαδικασίες. Θεωρούν ότι με το ηλεκτρονικό σύστημα θεμελιώνεται μια ελεγχόμενη Γ.Σ που δεν προάγει τη δημοκρατία ούτε κι εκφράζει τη νομιμότητα. Και παράλληλα ότι ο κ.Αυγενάκης λειτούργησε αντιδημοκρατικά απέναντι στον Γιώργο Βασιλακόπουλο.

Με την τελευταία τοποθέτηση του Μπαλτάκου υπάρχει μια νέα κατάσταση από την οποία προκύπτουν κι ερωτήματα.

Όμως το βασικότερο που πρέπει να απαντηθεί είναι το εξής:

Τελικά όλη το θέμα είναι η πολιτική δίωξη (έτσι δεν εμφανίζεται) του Γιώργου Βασιλακόπουλου από τον Λευτέρη Αυγενάκη; Ή ότι «ο Παναθηναϊκός δε μπορεί να επιτρέψει να κερδίσει τις εκλογές ο Φασούλας»;

Κι από πού ακριβώς προκύπτει ότι ο Παναγιώτης Φασούλας με το σύστημα ΖΕΥΣ θα κέρδισε τις εκλογές; Άλλωστε ο φιλικά προσκείμενος Τύπος παρουσίαζε τον Άγγελο Παπανικολάου ως πρώτο φαβορί (με βάση την απόδοση των στοιχηματικών εταιρειών)  έναν 48ωρο πριν την προγραμματισμένη διαδικασία των εκλογών στις 30/5. Που δεν έγιναν ποτέ…

Για να καταλάβουμε δηλαδή… Ο Παπανικολάου είναι φαβορί χωρίς το σύστημα ΖΕΥΣ ενώ με το σύστημα ΖΕΥΣ είναι ο Φασούλας; Και γιατί όχι ο Βαγγέλης Λιόλιος, ας πούμε;

Υπάρχει κάποιο ζήτημα σχετικά με την αξιοπιστία του ΖΕΥΣ; Αυτό πραγματικά είναι παράξενο αφού έχουν κάνει εκλογές 47 Ομοσπονδίες και μάλιστα δε μπορεί κιόλας να πει κάποιος ότι… θριάμβευσαν οι φερόμενοι ως εκλεκτοί του Λευτέρη Αυγενάκη.

Απ’ εκεί και πέρα οι κινήσεις της πλευράς Βασιλακόπουλου- Μπαλτάκου ήταν μελετημένες στο έπακρο!

Πρώτον: Οι εκλογές της ΕΟΚ δεν έγιναν «εσωτερικό» θέμα αλλά γενικό. Δε λύθηκαν μέσα στις… τέσσερις γραμμές αλλά έγιναν πολιτικό ζήτημα. Ο ξεσηκωμός του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ σε βάρος του υφυπουργού έκανε καλό στον Γ.Βασιλακόπουλο και τον ανέδειξε σε κεντρικό πρόσωπο των εκλογών που «κυνηγήθηκε» από την Κυβέρνηση. Στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο δύσκολο να το πετύχεις αυτό! Με μια υποσημείωση: Ο ξεσηκωμός της αντιπολίτευσης σημαίνει σίγουρα επίθεση στον Αυγενάκη αλλά όχι και αποδοχή του Βασιλακόπουλου.

Δεύτερον: Μετά το πολιτικό ήταν και το… οπαδικό που προαναφέραμε. Στο παιχνίδι μπήκε ο Παναθηναϊκός και ο Τ.Μπαλτάκος το έκανε «ντέρμπι αιωνίων». Προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να «κομματιάσει» τις αντίπαλες δυνάμεις. Όσο για την αναφορά του αποκλειστικά στον Παναγιώτη Φασούλα και όχι στον Βαγγέλη Λιόλιο; Είναι μια δημιουργική ασάφεια που ωφελεί την τακτική Μπαλτάκου: Είτε στο «ντέρμπι αιωνίων» είτε στο να υπονοήσει ότι Φασούλας ίσον Λιόλιος (κι ας μην ισχύει το τελευταίο).

Ωραία αυτά, αλλά…

Το βασικό θέμα είναι να σκεφτούμε και το μπάσκετ που θα έχει για μεγάλο διάστημα μια αόρατη διοίκηση που δε θα μπορεί να λάβει αποφάσεις. Κι ενώ δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Τα παιχνίδια εξουσίας ασφαλώς και δεν έχουν να κάνουν με το… καλό του μπάσκετ. Αλλά με την κυριαρχία.

Διότι ακόμα κι αν δεχτούμε ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα ακόμα και στην Κυβέρνηση, αυτό δε σημαίνει ότι «αθωώνεται» η πρότερη κατάσταση στην ΕΟΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

‘Ολα τα νέα για τις εκλογές στην Ομοσπονδία

Ο Βασιλακόπουλος, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Αυγενάκης

Διοίκηση- ζόμπι που δε μπορεί να προκηρύξει εκλογές

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εκλογές ΕΟΚ: «Μάχη αιωνίων» ή «πολιτική δίωξη»;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College