ΕΛΛΑΔΑ

To κενό ερμηνείας που δημιουγεί προβλήματα

Το Sportime θυμίζει την τελευταία υπόθεση που επικράτησε «χαμός» για το αν θα εφαρμοστεί το Δίκαιο του ΕΣΑΚΕ ή της ΕΟΚ και το καθοριστικό στοιχείο που έπαιξε ρόλο στην τελική απόφαση.
To κενό ερμηνείας που δημιουγεί προβλήματα

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με βάση το Πειθαρχικό Δίκαιο του ΕΣΑΚΕ και της αφαιρέθηκαν 6 βαθμοί από την βαθμολογία της Basket League, με αφορμή την αποχώρησή της στο ημίχρονο του αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό.

Για τον λόγο αυτό οι Πειραιώτες προσέφυγαν στο ΑΣΕΑΔ προκειμένου «να τηρηθεί η νομιμότητα» όπως αναφέρουν από την ΚΑΕ Ολυμπιακός και να εφαρμοστεί το Πειθαρχικό Δίκαιο της ΕΟΚ, που είναι η διοργανώτρια Αρχή του Κυπέλλου Ελλάδας…

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ, ΝΙΚΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κενό ερμηνείας, προκαλεί τόσο σημαντικό πρόβλημα αλλά και τόσο μεγάλο θέμα συζήτησης. Τον Οκτώβριο του 2014, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είχαν αναμετρηθεί στο Κύπελλο, οι «πράσινοι» είχαν επικρατήσει 77-76 (με το κάρφωμα του Μπατίστα στην εκπνοή σχεδόν) αλλά οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κάνει ένσταση για παράβαση κανονισμών λόγω παρουσίας του Δημήτρη Γιαννακόπουλου (που είχε τιμωρηθεί με απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους).

Τελικά ένα χαρτί από το… Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ (τότε πρόεδρος ο Γιώργος Χαλβατζάκης) είχε δώσει την λύση, μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία και με τον νικητή να… αλλάζει δύο φορές (στις αίθουσες).

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Από τον Ολυμπιακό, λοιπόν, είχαν καταθέσει ένσταση κατά του κύρους του αγώνα, ζητώντας να κατακυρωθεί υπέρ τους, όπως προβλέπει ο κανονισμός της ΕΟΚ. Αρχικά ο Αθλητικός Δικαστής δήλωσε… αναρμόδιος απορρίπτοντας μάλιστα ως «απαράδεκτη» την καταγγελία του Ολυμπιακού, οι άνθρωποι του οποίου προσέφυγαν στο ΑΣΕΑΔ. Απ’ εκεί η υπόθεση… επέστρεψε στον Αθλητικό Δικαστή του ΕΣΑΚΕ με την σημείωση ότι είναι ο μόνος αρμόδιος να την εξετάσει!

Η ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ!

Τελικά ο Αθλητικός Δικαστής του ΕΣΑΚΕ, περίπου τρεις μήνες μετά την διεξαγωγή του αγώνα (9 Ιανουαρίου 2015) έκανε δεκτή την καταγγελία του Ολυμπιακού και με βάση το Πειθαρχικό Δίκαιο της ΕΟΚ, κατακύρωσε τον αγώνα του Κυπέλλου υπέρ του!

Ακολούθησε η αντίδραση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και η προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ που πλέον κλήθηκε να λάβει την τελεσίδικη απόφαση. Το πρόβλημα ήταν ακριβώς αυτό που σας αναφέραμε παραπάνω: Με βάση ποιο Πειθαρχικό θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει; Αυτό το κενό ερμηνείας προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα.

ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ… Η ΝΙΚΗ ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ! 

Τελικά στις 13 Φεβρουαρίου 2015 (τέσσερις μήνες μετά τον αγώνα) το ΑΣΕΑΔ κατακύρωσε τον αγώνα στον Παναθηναϊκό καθώς η απόφαση λήφθηκε με βάση το Πειθαρχικό του ΕΣΑΚΕ! Πως συνέβη αυτό; Ένα επίσημο έγγραφο που παρουσίασε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, υπογεγραμμένο από το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση. Το έγγραφο ανέφερε ότι σε προηγούμενες περιπτώσεις παραβάσεων που αφορούσαν αγώνες Κυπέλλου ελήφθη υπόψιν ο κανονισμός του ΕΣΑΚΕ και όχι της ΕΟΚ ενώ παρουσιάστηκαν και παραδείγματα αγώνων.

Ετσι ο αγώνας επέστρεψε στον Παναθηναϊκό με σκορ 77-76 (όπως διαμορφώθηκε στο γήπεδο) ενώ επιβλήθηκε πρόστιμο 50 χιλιάδων ευρώ στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Τότε επικράτησε, για αγώνα Κυπέλλου, το Δίκαιο του ΕΣΑΚΕ. Περίπου πέντε χρόνια μετά, πάλι για αγώνα Κυπέλλου, ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε βάσει του Πειθαρχικού του ΕΣΑΚΕ αλλά ζητά από το ΑΣΕΑΔ (όπου προσέφυγε) να τιμωρηθεί με το Πειθαρχικό της ΕΟΚ, ως διοργανώτριας του Κυπέλλου…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «To κενό ερμηνείας που δημιουγεί προβλήματα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College