ΕΛΛΑΔΑ

Όποιος έπεσε από τα σύννεφα με τις μεταγραφές της ΑΕΚ, να ξανανέβει

Επί σειρά ετών η FIBA έκανε τα στραβά μάτια στην πρώην διοίκηση της ΕΟΚ και γίνονταν μεταγραφές εφόσον το LoC του παίκτη ήταν στην Ελλάδα
Όποιος έπεσε από τα σύννεφα με τις μεταγραφές της ΑΕΚ, να ξανανέβει

Το ότι η ΑΕΚ ετοιμάζεται να κάνει ακόμα μια μεταγραφή παρά τα 13 ban που της έχουν επιβληθεί δε συνιστά έκπληξη. Τέρμα στην υποκρισία.

Όχι ότι αθωώνουμε την ΑΕΚ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα οποία έχει παραδεχθεί δημοσίως η ίδια η ΚΑΕ. Και το επανέλαβε στην ανακοίνωση της Τετάρτης (5/1). Αλλά όταν επί σειρά ετών συμβαίνει κάτι και κάθε φορά δηλώνουμε έκπληκτοι, είναι προφανές ότι πρόκειται για υποκρισία.

Η ΑΕΚ με τα 13 ban λοιπόν έχει ήδη αποκτήσει τους Αντώνη Κόνιαρη και Γιάννη Κουζέλογλου ενώ ετοιμάζεται να προσθέσει στο ρόστερ της και τον Άντι Ράουτινς. Τα καλά μαντάτα είχαν φθάσει νωρίτερα από το «μέτωπο» του Αθλητικού Δικαστή του ΕΣΑΚΕ καθώς οι «κιτρινόμαυροι» απέφυγαν την ποινή της αφαίρεσης των δύο βαθμών.

Το letter of clearance του Άντι Ράουτινς βρίσκεται στην Ελλάδα καθώς η τελευταία ομάδας της καριέρας του (το 2020) ήταν ο Παναθηναϊκός. Από τότε δεν έχει ξαναπαίξει μπάσκετ ο Καναδός αλλά ο Στέφανος Δέδας τον γνωρίζει καλά αφού είχαν συνεργαστεί τόσο στην Γκαζιαντέπ όσο και στην Μπαχτσέσεχιρ στην Τουρκία.

Εδώ υπάρχει και το ευαίσθητο σημείο. Η ΑΕΚ (όπως και κάθε ομάδα στην Ελλάδα με ban) «νομιμοποιείται» να κάνει μεταγραφές εφόσον το LoC του παίκτη βρίσκεται στη χώρα μας!

Αυτό φυσικά είναι ένας δικός μας κανόνας, καθαρά ελληνική εφεύρεση που έχει γίνει καθεστώς εδώ και χρόνια. Το έχουμε αποδεχτεί χωρίς να είναι νόμιμο. Κι επί σειρά ετών, η διοίκηση της ΕΟΚ παρανομούσε ουσιαστικά αλλά με την FIBA να κάνει τα «στραβά μάτια»! Είναι τόσο απλό.

Ο κανονισμός είναι σαφής: Αν μια ομάδα έχει απαγορευτικό για μεταγραφές τότε πολύ απλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κάνει μεταγραφή. Ανεξάρτητα από το που βρίσκεται το LoC του αθλητή.

Στις 27 Ιουνίου 2020, με έγγραφό της προς την τότε διοίκηση της ΕΟΚ, η FIBA είχε επαναλάβει σε αυστηρό ύφος ότι απαγορεύονται οι μεταγραφές σε οποιαδήποτε ομάδα έχει ban! Και προειδοποιούσε την Ομοσπονδία ότι η επόμενη κίνηση ήταν πρόστιμο 18.800 ευρώ.

Φυσικά ουδέποτε έδωσε σημασία η ΕΟΚ σε αυτή την επιστολή. Και προχώρησε σε «νομική ντρίπλα» με τον Απόλλωνα Πάτρας (είχε τις οφειλές στον Άκερ και ban) στέλνοντας τους τέσσερις παίκτες που είχε αποκτήσει η ομάδα στο ΑΣΕΑΔ! Οι οποίοι δεν είχαν αγωνιστεί στον αγώνα Κυπέλλου κόντρα στον Οίακα Ναυπλίου για να μην υπάρξουν συνέπειες.

Ποια ήταν η συνέχεια; Το πρώτο πρόστιμο έφτασε στην Ομοσπονδία, ο Απόλλωνας δικαιώθηκε στο ΑΣΕΑΔ, οι παίκτες του μπήκαν κανονικά! Και βέβαια η τότε διοίκηση της ΕΟΚ είχε μπροστά της το ατράνταχτο επιχείρημα «δε μπορώ να πάω κόντρα στα δικαστήρια της Ελλάδας»!

Πάντως το πρόστιμο των 20 χιλιάδων ελβετικών φράγκων (18.800 ευρώ) η Ομοσπονδία το πλήρωσε. Τσάμπα και βερεσέ!!! Αλλά ευτυχώς (τρόπος του λέγειν) δεν υπήρξε άλλη επίπτωση.

Η FIBA φυσικά και μπορούσε να παρέμβει. Άλλωστε στο άρθρο 3-342 των Κανονισμών αναφέρεται το εξής:

«…. κατόπιν αιτήματος της FIBA, η εθνική ομοσπονδία μέλους αρα η ΕΟΚ με την οποία είναι συνδεδεμένο το πρώτο μέρος θα πρέπει να λάβει ενεργά όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ώστε όλοι οι σύλλογοι να σεβαστούν πλήρως τις υποχρεώσεις στο ΒΑΤ εντός προθεσμίας που ορίζει η FIBA.

Εάν η ΕΟΚ δεν συμμορφωθεί με το παρόν άρθρο, η FIBA μπορεί να επιβάλει πειθαρχικές και οικονομικές κυρώσεις στην ομοσπονδία σύμφωνα με το Βιβλίο 1, Κεφάλαιο 6»

Αυτές οι κυρώσεις θα μπορούσαν να φτάσουν ως τον αποκλεισμό της Εθνικής ομάδας από διοργανώσεις αλλά φυσικά η FIBA δεν επιθυμούσε να πάει σε τέτοια σύγκρουση.

Ο Απόλλωνας αναφέρεται ως παράδειγμα επειδή είναι το πλέον πρόσφατο. Και η ΑΕΚ είναι το τελευταίο. Το αναφέρουμε αυτό διότι δε θεωρούμε ότι αυτές οι δύο ομάδες είναι υπεύθυνες για τις παθογένειες ετών.

Το γεγονός ότι η ΕΟΚ επί δεκαετίες προσπερνούσε με ντρίπλες τους κανονισμούς και παράλληλα η FIBA έκανε τα «στραβά μάτια» αφού δεν ήθελε να πάει σε κόντρα με μια ισχυρή Ομοσπονδία, δημιούργησαν αυτή την κατάσταση. Την οποία φυσικά εκμεταλλεύονται οι ομάδες προκειμένου με κάθε τρόπο να φτιάχνουν ρόστερ.

Θέλετε να αναζητήσουμε πόσες ομάδες και πόσα χρόνια κάνουν αυτό ακριβώς; Να αγοράζουν παίκτες των οποίων τα LoC βρίσκονται στην Ελλάδα; Είναι προφανές ότι θα χάσουμε το λογαριασμό.

Η νέα διοίκηση της ΕΟΚ έχει και αυτό το πρόβλημα μπροστά της. Να «ξεκαθαρίσει» μια κατάσταση που έχει παγιωθεί εδώ και χρόνια. Πιθανότατα να γίνει και δυσάρεστη, αλλά στην Γενική Συνέλευση του Μαρτίου υπάρχει και αυτό το ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί. Άλλωστε η ενημερότητα μη οφειλών βρίσκεται μέσα στα απαραίτητα κριτήρια συμμετοχής, στις προτάσεις που έχουν αναρτηθεί προς διαβούλευση.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Όποιος έπεσε από τα σύννεφα με τις μεταγραφές της ΑΕΚ, να ξανανέβει», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College