ΕΛΛΑΔΑ

Προπονητές μπάσκετ: Ανοιχτή επιστολή προς την ΕΟΚ

Εξαιρετική πρωτοβουλία από το σύνολο των Ελλήνων προπονητών μπάσκετ κι επιστολή προς την ΕΟΚ ώστε να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες
Προπονητές μπάσκετ: Ανοιχτή επιστολή προς την ΕΟΚ

Με μια πολύ δυναμική επιστολή και με πρωτοβουλία που διατρανώνει την ενότητα, οι προπονητές του μπάσκετ αποφάσισαν να καταθέσουν την πρότασή τους για την επανάνεναρξη των πρωταθλημάτων. Η επιστολή απευθύνεται προς την ΕΟΚ από την οποία ζητούνται συντονισμένες ενέργειες ώστε όλα να μπουν σε μια τάξη.

Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία την οποία έχουν υπογράψει σχεδόν όλοι οι προπονητές μπάσκετ. Όλοι οι Έλληνες προπονητές για την ακρίβεια, που εργάζονται είτε στο επαγγελματικό πρωτάθλημα, είτε στις εθνικές κατηγορίες και τα τοπικά, ακόμα και στο εξωτερικό. Την πρωτοβουλία την άρχισε συντονισμένα μια ομάδα προπονητών που έχει ήδη καταφέρει να αποσπάσει τις υπογραφές του συνόλου των συναδέλφων τους.

Η επιστολή αναφέρει:

«Αίτημα-Παράκληση Προπονητών Καλαθοσφαίρισης προς την Ε.Ο.Κ..

Αγαπητοί κύριοι,

παρακολουθούμε με έκδηλη αγωνία, σχεδόν 3 μήνες τώρα, από τότε που απαγορεύθηκαν οι προπονήσεις του αγαπημένου μας αθλήματος, κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες (σοβαρές και προς τη σωστή κατεύθυνση το διευκρινίζουμε) για την επανεκκίνηση του μπάσκετ, που όλοι υπηρετούμε. Όλες οι προσπάθειες αυτές, που επαναλαμβάνουμε μας βρίσκουν σύμφωνους, χαρακτηρίζονται, αφενός από το γεγονός ότι είναι μεμονωμένες (δηλαδή εκφράζουν μόνο τον φορέα που τις κατέβαλε (Σ.Ε.Π.Κ., Π.Σ.Α.Κ., προπονητές Α2, κάποιες ομάδες, ατομικές τοποθετήσεις), αφετέρου από το γεγονός ότι δεν έχουν κανένα αντίκρισμα, διότι δεν προέρχονται από τον θεσμικά υπεύθυνο να τις υποβάλλει, δηλαδή (Ε.Ο.Κ.), προς τον επίσης θεσμικά αρμόδιο να τις προωθήσει δηλαδή (Υφυπουργείο Αθλητισμού & Γ.Γ.Α.), στην μοναδική υπεύθυνη να πάρει τις τελικές αποφάσεις, δηλαδή την Ελληνική Κυβέρνηση.

Επομένως, όλες οι συγκινητικές τολμούμε να πούμε προσπάθειες να ξαναμπούμε στα γήπεδα «πήγαν στον βρόντο», γιατί πολύ απλά δεν έγιναν ποτέ με τον μοναδικό προβλεπόμενο τρόπο, που ίσως θα είχε κάποιο αποτέλεσμα.

Κάνοντας λοιπόν πολύωρες καθημερινές επαφές και συζητήσεις, σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο πρόβλημα, με εκπροσώπους όλων των φορέων, καταλήξαμε με σεβασμό και αγωνία στο εξής αίτημα-πρόταση:

  • Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαιρίσεως (Ε.Ο.Κ.) να υποβάλει προς το Υφυπουργείο Αθλητισμού ή την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού επίσημο αίτημα επανέναρξης των προπονήσεων μπάσκετ, για όλες τις βαθμίδες, με υγειονομικό πρωτόκολλο, που θα μας υποδειχθεί από τους υπεύθυνους λοιμωξιολόγους και το οποίο θα δεσμευόμεθα όλοι ότι θα τηρήσουμε αυστηρά.

  • Το αίτημα θα συνυπογράφουν οι: Σ.Ε.Π.Κ. (εκπροσωπώντας όλους τους προπονητές της Ελλάδας), Π.Σ.Α.Κ. (εκπροσωπώντας με ειδική εξουσιοδότηση όλους τους μπασκετμπολίστες και όχι μόνο τους επαγγελματίες), Ε.Σ.Α.Κ.Ε. (για να τονισθεί η ενότητα του ελληνικού μπάσκετ στο αίτημα), Ο.Δ.Κ.Ε. (εκπροσωπώντας όλους τους διαιτητές της Ελλάδας), όλοι οι Σύνδεσμοι Κριτών Καλαθοσφαίρισης της Ελλάδος και θα τονίζεται ρητά στο περιεχόμενό του ότι υποστηρίζεται και απ’ όλους τους υπολοίπους χιλιάδες εμπλεκομένους, που δεν έχουν θεσμικά αντίστοιχα όργανα για να υπογράψουν, όπως οι ιατροί των ομάδων και των αγώνων, οι γυμναστές, οι φυσικοθεραπευτές, οι φροντιστές, οι κυλικειάρχες και οι εργαζόμενοι σε αυτούς, οι καταστηματάρχες με προϊόντα που χρησιμοποιούμε στο μπάσκετ, οι ατζέντηδες, οι managers, οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι και αρκετοί ακόμη συνάνθρωποί μας, που βιοπορίζονται στον χώρο μας και ζουν κυριολεκτικά τις οικογένειές τους από το μπάσκετ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τους χιλιάδες (μήπως εκατομμύρια;) γονείς, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ενδιαφερόμενοι για την υγεία των παιδιών τους (σωματική και ψυχική) υποβάλλουν καθημερινά χιλιάδες αιτήματα σε Σωματεία και προπονητές για την εύρεση λύσης και την επιστροφή των παιδιών στα γήπεδα και στους χώρους άθλησης, που τόσο αυτά λατρεύουν.
  • Στην απευκταία περίπτωση που η Πολιτεία δια των οργάνων της δεν επιτρέψει την σύντομη επιστροφή στα γήπεδα για υγειονομικούς λόγους να ζητηθεί στο ίδιο έγγραφο να συμπεριληφθούν οι άνθρωποι του μπάσκετ, που πλήττονται βάναυσα από την αποχή, στις νομοθετημένες αποζημιώσεις, ώστε να πάρουν και αυτοί μια μικρή οικονομική ανάσα, όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες.

  • Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι της Επιτροπής Πρωταθλήματος της Ε.Ο.Κ. έχουν επεξεργαστεί αρκετά σενάρια για την συνέχιση των πρωταθλημάτων, ανάλογα με το πότε θα μας επιτραπεί από την Πολιτεία η επιστροφή στα γήπεδα. Αιτούμεθα και παρακαλούμε ταυτόχρονα να ανακοινωθεί επίσημα από την Επιτροπή Πρωταθλημάτων ότι θα συνεχιστούν τα Πρωταθλήματα ακόμη και αν η επιστροφή πραγματοποιηθεί στην μέση της Άνοιξης. Το σενάριο, που έχετε ήδη επεξεργαστεί, με την πραγματοποίηση επαναληπτικών αγώνων, σε όσους έχουν ήδη γίνει, και ακολούθως μονά παιχνίδια σε ουδέτερες έδρες είναι και σχετικά δίκαιο και απολύτως εφικτό, που είναι και το μείζον στην περίπτωσή μας. Μην επιτρέψετε σε κάποιους ελάχιστους να εκμεταλλευτούν αυτή την μοναδικά αρνητική συγκυρία για ιδιοτελείς σκοπούς. Προστατέψτε μας!

Αγαπητοί μας κύριοι, το Ελληνικό Μπάσκετ, που επί πολλά χρόνια αποτελείτε τον θεματοφύλακά του, βρίσκεται στην χειρότερη ίσως καμπή της ιστορίας του, λόγω της φοβερής αυτής πανδημίας και οι μόνοι που θεσμικά μπορείτε να δώσετε την μάχη της επιβίωσης του είστε εσείς, οι νόμιμα εκλεγμένοι εκπρόσωποι του. Ταπεινά φρονούμε ότι το αίτημα αυτό έπρεπε να είχε σταλεί προς την Πολιτεία εχθές. Ας γίνει αύριο με την ελπίδα να σώσουμε ότι μπορούμε. Ενωμένοι και ταγμένοι σ’ αυτό που αγαπάμε σχεδόν σε όλη μας τη ζωή. Στο μπάσκετ…

Με σεβασμό και αγωνία!»

 

*Τα ονόματα όλων, όσοι συναινούν στο παρόν, είναι στην διάθεση παντός ενδιαφερομένου, καθώς λόγω του εξαιρετικά μεγάλου πλήθους δεν επισυνάπτονται.

 

Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Ένα τραγούδι του Άκη Πάνου για την πρόκριση της Εθνικής στο μπάσκετ

Ένα τραγούδι του Άκη Πάνου για την πρόκριση της Εθνικής στο μπάσκετ

Αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται η Ελλάδα του Σπανούλη, του Γιάννη και των άλλων παιδιών.

ExtraTime
Μπάσκετ: Μην την πατήσει και η Ελλάδα όπως η Γαλλία και η Σερβία

Μην την πατήσει και η Ελλάδα όπως η Γαλλία και η Σερβία

Για την Ελλάδα οι προημιτελικοί και τα αποτελέσματα της Γαλλίας και της Σερβίας ήταν τα καλύτερα μηνύματα που θα μπορούσε να λάβει

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Εθνική Ελλάδας μπάσκετ : Δεν φτάνει μόνο ο Γιάννης για μετάλλιο

Εθνική Ελλάδας μπάσκετ : Δεν φτάνει μόνο ο Γιάννης για μετάλλιο

Δεν θα είναι εύκολο η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ να πάρει μετάλλιο στο προσεχές Eurobasket κι ας έχει τον Γιάννη Αντετοκούνμποο

Μπάσκετ
Μεταδόσεις: Ελλάδα – Ιταλία: Το κανάλι του αγώνα στο τουρνουά Ακρόπολις

Ελλάδα – Ιταλία: Το κανάλι του αγώνα στο τουρνουά Ακρόπολις

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ δίνει το δεύτερο της τεστ στο τουρνουά Aκρόπολις, αντιμετωπίζοντας την Ιταλία στο ΟΑΚΑ, την Πέμπτη (22/8), στις 20:00,

Μεταδόσεις
Μπάσκετ: Λετονία – Ελλάδα Live Streaming (20/8)

Λετονία – Ελλάδα Live Streaming (20/8)

Δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς την αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας μπάσκετ κόντρα στη Λετονία και σε Live Streaming.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ελλάδα – Σερβία Live Streaming (9/8)

Ελλάδα – Σερβία Live Streaming (9/8)

Παρακολουθήστε την αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας μπάσκετ κόντρα στη Σερβία σε Live Streaming.

Μπάσκετ
Ελλάδα: Νεοκλής Αβδάλας : Τρομερή επίδοση (vid)

Νεοκλής Αβδάλας : Τρομερή επίδοση (vid)

Η επίδοση που πέτυχε ο Νεοκλής Αβδάλας και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη…

Ελλάδα
Ελλάδα: Αυτός ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Ελάχιστοι το θυμούνται, λίγοι το ξέρουν

Αυτός ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Ελάχιστοι το θυμούνται, λίγοι το ξέρουν

Ο πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν ο Μιχαήλ Στασινόπουλος

Ελλάδα
Ελλάδα: Αυτός ήταν ο κορυφαίος Έλληνας πολεμιστής στην ιστορία

Αυτός ήταν ο κορυφαίος Έλληνας πολεμιστής στην ιστορία

Ο Έλληνας κορυφαίος πολεμιστής

Ελλάδα