ΜΠΑΣΚΕΤ

Ένας Έλληνας φαραώ στην Αίγυπτο!

Στις όχθες του Νείλου και στις μεγαλοπρεπείς πυραμίδες ο Κυριάκος Κωσταρέλλος παίζει μπάσκετ. Συνέντευξη στη Μαντώ Καψάλη. Όταν κάποιος ακούει για την Αίγυπτο το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι οι πυραμίδες, ο Νείλος και η μεγάλη ιστορία της. Το μόνο που δεν θα φανταζόταν είναι ότι υπάρχει Ελληνας που παίζει επαγγελματικά μπάσκετ...

Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Στις όχθες του Νείλου και στις μεγαλοπρεπείς πυραμίδες ο Κυριάκος Κωσταρέλλος παίζει μπάσκετ.

Συνέντευξη στη Μαντώ Καψάλη.

Όταν κάποιος ακούει για την Αίγυπτο το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι οι πυραμίδες, ο Νείλος και η μεγάλη ιστορία της. Το μόνο που δεν θα φανταζόταν είναι ότι υπάρχει Ελληνας που παίζει επαγγελματικά μπάσκετ στο πρωτάθλημα της Αιγύπτου.

Κι όμως υπάρχει! Ο Κυριάκος Κωσταρέλλος μίλησε στο Sportime για τις εμπειρίες του, για το πόσο μοιάζει το Κάιρο με την Αθήνα, αλλά και για το πως αντιμετωπίζουν το μπάσκετ οι Αιγύπτιοι.

Στην Ελλάδα δεν βρήκε τις ευκαιρίες που του αναλογούσαν, αλλά δεν τα παράτησε και έφτασε μέχρι την Αίγυπτο για να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπάει

Ο Κυριάκος αγωνίζεται στη Heliopolis εξαιτίας της…μητέρας του, αφού μέχρι πρότινος για να αγωνιστεί κάποιος Premier league της Αιγύπτου, πρέπει να είναι υπήκοος Αιγύπτου και η μητέρα του 27χρονου μπασκετμπολίστα κατάγεται από την Αίγυπτο.

– Το αυτονόητο. Πως προέκυψε η Αίγυπτος; 

«Η Αίγυπτος ήταν κάτι που επεξεργαζόμουν συχνά στο μυαλό μου μιας και στην Ελλάδα δεν είχα τις ευκαιρίες που μου αναλογούσαν. Την τελευταία μου σεζόν στην Ελλάδα δεν ολοκλήρωσα λόγω αθέτησης συμφωνίας κάποιων ανθρώπων της τότε ομάδας μου, αλλά και άσχημων συμπεριφορών που δέχθηκα. Γεγονότα τα οποία ντρέπομαι και να τα πω και ως αρχηγός της ομάδας μου τότε, δεν γινότανε να τα υποστώ. Οπότε και αποφάσισα να φύγω στο εξωτερικό.

Διάλεξα την Αίγυπτο μιας και η μητέρα μου είναι Αιγύπτια, οπότε ουσιαστικά αποφάσισα να πάω στη δεύτερη μου χώρα! Στην οποία υπήρξε ενδιαφέρον από όταν ήμουν στην Ελλάδα. Με σέβονται, υπάρχει αξιοκρατία στο χώρο του μπάσκετ και φυσικά επαγγελματισμός»!

– Πόσο δύσκολο ήταν τουλάχιστον στην αρχή να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα;

«Οχι και τόσο πολύ δύσκολα. Το δύσκολο είναι στο ψυχολογικό κομμάτι γιατί συνεχώς μου λείπει η Ελλάδα. Μέσα σε ένα εξάμηνο είχα προσαρμοστεί πλήρως και πλέον όλα μου ήταν οικεία. Την γλώσσα την ομιλώ πολύ σπαστά, αλλά δόξα τω Θεώ με καταλαβαίνουν».

«ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΛΛΑΔΑ»

 – Ως τρόπος ζωής η καθημερινότητα στην Αίγυπτο τι ομοιότητες και τι διαφορές έχει με την Ελλάδα;

«Μου αρέσει πολύ η Αλεξάνδρεια, είναι ότι πιο κοντινό στην Ελλάδα. Το κλίμα είναι ίδιο, κάποιες περιοχές της θυμίζουν κάποιες δικές μας. Π.χ. στο Καφρ Αμπντο όταν πήγα για έναν καφέ, ένιωθα πως είμαι στο Μαρούσι. Επίσης υπάρχει και η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας. Εχω αποκτήσει φίλους εκεί και όσο να ‘ναι είναι μεγάλη χαρά το να μιλάς τη γλώσσα σου σε μια άλλη χώρα.

Το Κάιρο στο οποίο μένω τώρα, καμία σχέση… Εχει πολύ κίνηση. Πάρα πολύ κίνηση! Στο Κάιρο φυσικά ζούνε 2,5 χιλιάδες Ελλάδες σε πληθυσμό οπότε είναι και λογικό.

Δεν υπάρχουν πολλές διαφορές όσον αφορά την καθημερινότητα Ελλήνων και Αιγυπτίων. Είναι ένας λαός που εργάζεται πολύ, φιλόξενος και ειρηνικός. Η διαφορά εδώ είναι ότι η καθημερινότητα κινείται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Βρίσκεις μαγαζιά ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο και γενικά πολύ κόσμο παντού. Γενικά θυμίζει Ελλάδα του ’70 και του ‘80, γεμάτα καφενεία να παίζουν νέοι και μεγάλοι τάβλι και σκάκι».

– Το μπάσκετ πόσο διαδεδομένο είναι στην Αίγυπτο;  Γιατί πριν μισό και πλέον αιώνα ήταν πολύ δημοφιλές

«Είναι το τρίτο κατά σειρά δημοφιλές άθλημα, με πρώτο φυσικά το ποδόσφαιρο, όπου ακόμα και σε αγώνα ουραγών θα δεις γεμάτες καφετέριες και κόσμο να παθιάζεται. Δεύτερο το χάντμπολ. Πιστεύω ότι για αυτό ευθύνεται στο ότι σπάνια μεταδίδονται αγώνες μπάσκετ στην τηλεόραση».

Τι επίπεδο παικτών αγωνίζεται στην Αίγυπτο;

«Το επίπεδο των παικτών είναι υψηλό και άκρως ανταγωνιστικό μιας και μιλάμε για την Premier league της Αιγύπτου. Πιστεύω πως αρκετοί από αυτούς μπορούν να σταθούν σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα».

Ποιες είναι οι επιρροές που έχουν;  Π.χ. είναι τρελοί με το ΝΒΑ, με την Ευρωλίγκα,  τι περισσότερο βλέπουν;

«NBA, έχουνε τρέλα και το παρακολουθούν πολύ. Παθιάζονται με τα καρφώματα και τα κοψίματα και γενικά το show».

«ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΟΙ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ, ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ»

– Σου έχουν εκφράσει γνώμη για το ελληνικό μπάσκετ;

«Γενικά γνωρίζουν ότι είμαστε μία από τις υπερδυνάμεις στο μπάσκετ. Τους αρέσει πολύ ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης και ο Αντετοκούνμπο. Για τον Σπανούλη μου αναφέρουν συνεχώς για εκείνους τους δύο τελικούς της Ευρωλίγκα. Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο βέβαια όταν μαθαίνουν ότι είναι Ελληνας μένουν έκπληκτοι, φοράνε φανέλες του και γενικά ο Γιάννης είναι πολύ δημοφιλής!».

 

-Θα συμβούλευες κάποιον να πάει στην Αίγυπτο να παίξει μπάσκετ;

«Αν με ρωτούσες πριν έναν χρόνο θα έλεγα όχι γιατί θα ήταν αδύνατο μιας και είχε αλλάξει η νομοθεσία και δεν δεχόντουσαν ξένους παίκτες. Αντιμετώπισα πρόβλημα με αυτό, αλλά ευτυχώς απέκτησα την υπηκοότητα λόγω της μητέρας μου.

Από τη νέα σεζόν αυτό θα αλλάξει και θα γίνεται 1-2 ξένοι να παίζουν στη λίγκα, οπότε και φυσικά θα το συμβούλευα, γιατί όσοι έρχονται από μεγάλα πρωταθλήματα, συμβάλλουν στο να αναπτυχθεί το μπάσκετ αλλά και φυσικά να έχουν μεγαλύτερη βελτίωση οι παίχτες».

 

– Πως το ζουν το παιχνίδι;  Εχουν φανατισμό, πάθος;

«Το απολαμβάνουν. Υπάρχει πάθος για τη νίκη αλλά δεν υπάρχει φανατισμός. Ανετα μπορείς να πας στο γήπεδο με την οικογένεια σου, δεν έχω δει ούτε το παραμικρό σκηνικό βίας, δεν βρίζουν. Ο κόσμος ενθαρρύνει τις ομάδες τους και γενικά είναι ένα πολύ ευχάριστο κλίμα!».

 

Exit mobile version